Slovenija
23 ogledov

Bodo lahko predpisali do 120 dni bolniške?

Kartica zdravstvenega zavarovanja. Dejan Mijović
Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo danes obravnaval pravilnik o obrazcih in listinah za uresničevanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Ta spreminja recept, bolniški list, nalog za prevoz bolnikov in nekatere druge tiskovine, ki jih uporabljajo zdravniki za uresničevanje pravic bolnikov.

Po spremembi pravilnika bo osebni zdravnik po poročanju Dela lahko namesto sedanjih 30 dni predpisal do 120 dni bolniške. Novi pravilnik tudi določa, da zdravnik bolnikom samoplačnikom ne bo več smel predpisati zdravil, napotnic in drugih pravic iz obveznega zavarovanja.

Nalog za prevoz za daljše obdobje

Pravilnik spreminja tudi nalog za prevoz. Spremenjen je namreč format listine, kar bo po navedbah ZZZS omogočalo, da se lahko izda tudi za daljše obdobje, npr. za celotno koledarsko leto. To posledično pomeni tudi razbremenitev pristojnih zdravnikov, saj lahko pričakujemo zmanjšanje števila obiskov zavarovancev zaradi izdaje listine, navajajo na ZZZS.

Na listini so v skladu s pravilnikom o prevozih pacientov prav tako jasno opredeljene posamezne vrste prevoza, kar je bila zahteva izvajalcev prevozov ter območnih enot ZZZS.

Predloge za spremembo so podali izvajalci

Spreminja se tudi listina Reverz za medicinski pripomoček, ki ne bo več predtiskan, ampak bo v obliki računalniškega izpiska. S tem naj bi dobavitelji medicinskih pripomočkov letno prihranili 266,10 evra.

Na ZZZS pojasnjujejo, da so nekatere predloge za spremembo pravilnika podali izvajalci zdravstvenih storitev in območne enote ZZZS, prav tako so morali listine uskladiti z evropsko direktivo. Glede na to, da je bil dosedanji pravilnik od sprejetja v letu 2004 večkrat spremenjen, so zaradi večje preglednosti pripravili predlog novega pravilnika.

Ob tem so dodali, da ZZZS s posodobitvijo listin nima dodatnih stroškov, saj jih bo tiskar zagotavljal po enakih cenah kot stare. Stare listine pa bodo lahko izvajalci zdravstvenih storitev uporabljali do porabe zalog.

Komentarjev 1
  • Mateja Horvat 14:56 11.julij 2013.

    mi delavci v zdravstvu oz. tisti , ki delamo s napotnicami , recepti in vsem omenjenim pa lahko gremo na izobraževanje , ker je vsako leto neka nova finta ........