Slovenija
183 ogledov

Bodo lastniki še bolj stisnjeni v kot?

Nepremičnine
Etažni lastniki poudarjajo, da je država upravnikom z zakonom zagotovila dolgoročen posel in velike zaslužke, pozabila pa na njihov nadzor. Izhodišča za spremenjeni stanovanjski zakon tega ne popravljajo, ampak moč upravnikov še povečuje, so prepričani pri ZELS.

"Interes upravnikov je, da se zakonodaja, ki jim daje predvsem pravice in lepe dobičke, ne zagotavlja pa ustreznega nadzora, ne spremeni," je na današnji novinarski konferenci Združenja etažnih lastnikov Slovenije povedala Nataša Kušar, podpredsednica ZELS. "Etažni lastniki lahko svoje pravice uveljavljajo le v dolgotrajnih postopkih na sodiščih, stanovanjski inšpektorji pa so bolj ali manj brezzobi tiger. Država deklarira javni interes, a ne zagotavlja ustreznega nadzora." 

Z izhodišči za prenovo stanovanjske zakonodaje, kot jih je pripravilo okoljsko ministrstvo, ki ga vodi Irena Majcen, so nezadovoljni. "MOP je, namesto, a bi prisluhnil etažnim lastnikom, v skupino vključil upravnike in njihove lobiste," je povedala Nataša Kušar, podpredsednica ZELS. "Nova stanovanjska zakonodaja etažnim lastnikom jemlje še več pravic."

Prenova stanovanjskega zakona

Pri ZELS poudarjajo, da je MOP že aprila objavil osnutek izhodišč za prenovo stanovanjskega zakona, a v prenovo sami, kot predstavniki civilne družbe, niso bili vključeni. "Etažni lastniki ta dokument zavračamo, ker so upoštevani predvsem interesi upravnikov," je poudarila Kušarjeva. "Etažni lastniki smo pri opravljanju nadzora prepuščeni sami sebi."

Od MOP zahtevajo, da pri vodenju priprave sprememb stanovanjske zakonodaje zasleduje dva poglavitna cilja, preglednosti in gospodarnosti upravljanja. Nov zakon bi, kot poudarjajo, moral jasno opredeliti odgovornost upravnika, sankcije za kršitve ter razširiti pristojnosti nadzornega odbora etažnih lastnikov. 

Nadzor resno vzeli v svoje roke

Primer dobre prakse samoorganiziranja etažnih lastnikov je predstavil Igor Praprotnik iz Kurilnega odbora Deteljica. "Kot kurilni odbor smo zadolženi, da nadziramo posle upravljanja kurilnice," je delovanje v Tržiču opisal Praprotnik. "Nadziramo učinkovitost porabe sredstev, saj se v kotlovnici obrne okoli 300 tisoč evrov letno."

Pred štirimi leti, ko so se konsolidirali, so ugotovili določene nepravilnosti ter se soočili s 
pomanjkljivo zakonodajo. "Ti upravnikom omogočajo določeno samovoljo in škodljivo ravnanje," je poudaril Praprotnik. "Pri pripravi zakonodaje se težko primerjamo z Nemčijo, kjer so prisotni drugi standardi in mentaliteta. Mi imamo kot družba mnogo težav, izhajati moramo iz stanja, kakršno je v slovenski družbi."

slovenija 05.08.2011 Atrium, novogradnja, nepremicnine, Ljubljana; foto:Sasa Des | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Opozoril je na pravno sivino, ki zadeva odpovedni rok. "V času odpovednega roka in po odpovedi se dogaja marsikaj," pravi Praprotnik. "Upravniki takrat postanejo zelo aktivni, morali pa bi upravljati samo tekoče posle." 

Ozaveščenost je nizka

Združenje ima nekaj manj kot 1000 članov. "Naš cilj je mnogo višji," je povedala Kušarjeva. "A bolj kot na število članov, apeliramo na vsebinske razprave. Ocenjujemo, da je ozaveščenost etažnih lastnikov še izjemno nizka." Teh je v Sloveniji okoli 450 tisoč in razpolagajo z okoli 40 miljardami evrov premoženja v večstanovanjskih stavb.

Od ministrstva pričakujejo, da javno objavi preglednico vseh predlogov in analize, na podlagi katere so bila sprejeta izhodišča za pripravo stanovanjskega zakona. "Pričakujemo, da bo MOP etažnim lastnikom javno predal vso dokumentacijo, ki jo je pridobil v zvezi s predlogi za spremembo nove stanovanjske zakonodaje," je poudarila Kušarjeva. "O MOP-a nismo do sedaj dobili nobenega odgovora, kateri predlogi so bili upoštevani in zakaj so bili upoštvani in kateri ne ter zakaj ne."

Poudarjajo, da nihov cilj ni menjava upravnikov, temveč dobro, učinkovito in finančno odgovorno upravljanje stavb. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 23
  • Igorgeus 10:43 21.junij 2017.

    Upravniki so blazen lobij. Poznam primer, ko na ministrstvu razveljavljali odločbe o zamenjavi upravnika, ker so staremu upravniku ščitili hrbet, ko je odtujil sredstva iz rezervnega sklada. Na MOP je ogromno sumljivih oz. nestrokovnih kadrov, o pravnih zadevah odločajo ekonomisti ...prikaži več ipd. Nobeden se preveč ne briga za to ministrstvo, pa lahko tja parkirajo marsikoga.

  • TistoPravo 16:11 20.junij 2017.

    Odšel bom daleč stran od doma, od ljudi, še preden se ta noč prelije v dan. Ker vem, da tam nekje, na robu večnosti, bom našel to, kar si želi srce. Tam nekje, na modrem polju sna, se miže dotaknil ...prikaži več bom neba, z vetrom jadral, poletel, kot sem vedno si želel, in v naročju zvezd zaspal. Skrivnostno šepeta skoz šelestenje vej mamljivi glas neznanega sveta. V daljavi lesketa se množica idej, ki danes jih nihče še ne pozna.In zbudil se....kjer je resnica doma

  • TistoPravo 13:08 20.junij 2017.

    Laž je glavna vrednota. FujSlovenci smo pa neznačilno in nekarakterno vzgojeni lažnivci, sicer večina ne po svoji krivdi...ampk oprosti se človeku in narodu, ki ozavesti tako veliko svojo napako pridobljeno že iz otroštva iz življenja v laži naših ...prikaži več staršev in prednikov...ter zaživi pošteno! Sicer je laž prisotna po celem evropskem kontinentu, ampk je najhuje to, da vsak dan več.Ljudje, kar naprej še živite v laži. Laž povzroča strah. Strah pa počasi in zelo kruto ubija!Ubija tudi tiste, ki to laž in strah delijo med ljudi...ampak njih počasi in preskrbljeno, druge pa v strašnih mukah že danes.Hvala Slovenija in EuROPA....and goodbay never again. Me first, and yours lies last!