Slovenija
52 ogledov

Bodo referendum zavrnili že poslanci?

Protest Saša Despot
Ustavne spremembe sprejete maja 2013 prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez mora do torka določiti rok zbiranja 40 tisoč podpisov volilcev pod referendumsko zahtevo. Koalicija Za otroke gre! je namreč prejšnji  torek v DZ vložila 80.518 podpisov za pobudo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, s katero istospolni pari dobivajo možnost poroke in s tem tudi posvojitve otrok.

Poslanci lahko referendum zavrnejo

Če bo zbranih 40 tisoč overjenih podpisov in zahteva vložena, mora DZ razpisati referendum. Vendar po novi ureditvi lahko že poslanci z navadno večino odločijo, da se referendum ne razpiše, če ocenijo, da je pobuda neskladna z ustavo. Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, namreč prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Če se pobudniki ne strinjajo s takšno odločitvijo DZ, se lahko pritožijo na ustavno sodišče in izpodbijajo parlamentarni sklep.

Peticija za enake pravice

Na spletu se medtem nadaljuje podpisovanje peticije Za ohranitev novega zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Namen te peticije je pokazati, da je takih, ki menijo, da moramo imeti vsi enake pravice in so proti ponovnemu referendumu, za katerega je podpise zbirala koalicija "Za otroke gre!" več kot 80 tisoč. Peticijo je doslej podpisalo skoraj 27 tisoč ljudi. 

Komentarjev 12
  • dragec 07:20 16.marec 2015.

    Tako je, naj živijo pederi in lejzbike

  • puksicd 17:54 15.marec 2015.

    80-tisoč ljudi predstavljajo dementni impotentni slaboumni in praznoglavi starčki ter njihove ovenele družice, ki jih je v "kr neke" podpise prisilila nagnusna crkva. Zato je treba prepovedati ta referendum, ker ni zdravo razumski, ampak izsiljen s strani crkve, katere pristaši ...prikaži več so v nenormalno velikem odstotku pedofili. In tukaj se postavlja vprašanje - če pedofili posiljujejo otroke, zakaj se potemtakem kao borijo za njihovo zaščito, medtem ko jim predstavljajo največje zlo ... Kajti crkva = zlo.

  • puksicd 17:50 15.marec 2015.

    Gnusobe cerkveno SDS-istične" Pa kaj je s tem rumenomodroplavutim folkom z zadahom po spovednici? Vemo, da so to skrajno neinteligentni ljudje, ampak vseeno ... Fak!