Slovenija
10694 ogledov

Bolj "glasni" dobili naročeno, preostali tudi ob več tisočakov

Vrata
Policija preverja, ali je šlo za poslovno goljufijo.

Včeraj smo pisali o oškodovanju kupcev vrat po stečaju podjetja Val Marketing, ki je prodajalo in vgrajevalo protivlomna vrata proizvajalca FBS iz Italije in oglaševalo z 40 letno tradicijo. Razočarani in jezni kupci, ki so ostali brez nekaj sto evrov do več tisočakov, se obračajo na tržni inšpektorat in policijo. 

Uspešno rešili 43 primerov

Tržni inšpektorat je v zvezi s podjetjem do torka prejel 113 prijav, ki so se nanašale na slabo opravljene storitve, na zamude pri dobavi ali na nedobavo blaga. "Ker prijave še vedno prihajajo, se ta številka dnevno spreminja in ni dokončna," poudarjajo pri inšpekoratu, ki ga vodi Andrejka Grlić. "S posredovanjem Tržnega inšpektorata RS je podjetje v letu 2017 v korist potrošnika rešilo 43 zadev."

Vrata Previdno! Slovenija Naročili vrata, a ostali brez njih in nekaj sto do več tisoč evrov

Dodajajo, da je podjetje do obvestila o pričetku stečaja po posredovanju inšpektorjev reklamacije rešilo v korist potrošnikov, vnaprej pa tega zaradi stečaja ni mogoče več pričakovati. "Ne glede na to, bomo v vsaki od prejetih prijav uvedli postopke in v primeru ugotovljenih kršitev iz pristojnosti inšpektorata izdali ukrepe," pojasnjujejo pri Tirsu.

Oškodovani za najmanj 53 tisočakov

Po podatkih iz prijav, s katerimi razpolaga tržni inšpekotrat, so bili potrošniki, ki so za vrata plačali avans, a od podjetja niso ničesar prejeli, oškodovani za približno 53 tisoč evrov. "Glavnina plačil se je izvedla v mesecih od maja 2017 do vključno septembra 2017," razlagajo pri inšpektoratu.

A oškodovanj je zagotovo še več, saj vsi kupci oškodovanja (še) niso prijavili inšpektoratu. Končne številke bodo verjetno znane ob prijavi terjatev v stečajno maso, a oškodovani ocenjujejo, da gre za znesek, ki znaša več sto tisoč evrov. "Izmenjali smo si podatke, na osnovi katerih smo ocenili, da je podjetje v času od konca marca do konca septembra izdalo vsaj 720 avansnih računov," pravi eden izmed kupcev, katerega podatke hranimo v uredništvu. Po tem dnevu so se avansni računi še vplačevali, zadnji oškodovanci so jih plačali še v začetku oktobra.

Oškodovana sem bila za 1300 evrov. Vrata imam na kredit, ki sem ga sklenila preko njih in ga bom odplačevala še dve leti. In ne morem nič.

Kupka vrat 

Glede na cene protivlomnih vrat, ki v povprečju znašajo med 900 in 2000 evri ocenjuje, da je podjetje v zadnjega pol leta na ta način pridobilo več kot 720 tisoč evrov za storitve, ki jih ni realiziralo. Prepričan je, da zato v navedenem primeru ne gre le za stečaj podjetja, ki bi delalo z resnim in iskrenim namenom, ampak za poslovno goljufijo. Podobno menijo ostali oškodovani, ki sum goljufije prijavljajo na policijo.

Gregor Vrhovnik, zdaj bivši direktor podjetja VAL Marketing v stečaju, trditve, da bi namerno oškodoval stranke, zavrača. Na medije se je obrnil z zapisom, v katerem je predstavil svojo stran zgodbe. "Zavedam se, da je težko prepričati tiste, ki so svoj denar zaupali našemu podjetju," je zapisal. Navedel je, da so se težave začele v letu 2009, ko je večina gradbenih podjetij šla v stečaj ter med drugim niso dobili plačanih okoli 500 vrat, ki so jih dobavili. 

Od tedaj naprej je po njegovih besedah šlo le še navzdol, do septembra, ko mu ključni dobavitelj ni poslal pošiljke, ki so jo nujno potrebovali za nadaljevanje dela. "Zaradi ustavljene dobave, preprosto nisem imel druge izbire, kot da takoj zatem podam vlogo za stečaj," je pojasnil. Več v prispevku Kupci ostali brez vrat, direktor pojasnjuje zakaj.

Vrata Slovenija Kupci ostali brez vrat, direktor pojasnjuje zakaj

30 prijav na policijo

Na policiji so potrdili, da so do torka prejeli približno 30 prijav, ki se nanašajo na poslovanje podjetja Val Marketing, iz območja celotne države. "Po zdaj zbranih podatkih je znano, da so oškodovanci vplačali polog, nekateri tudi 100 odstotnega za izdelavo in montažo protivlomnih vrat, ki pa jih na podlagi obvestila podjetja ne bodo prejeli zaradi pričetka stečajnega postopka," je pojasnila Nataša Pučko iz Pu Ljubljana. "Policisti zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije po 228. členu kazenskega zakonika. O vseh ugotovitvah bodo obveščali pristojno tožilstvo v Ljubljani."

Poslovna goljufija se kaznuje z denarno kaznijo in ali z zaporom do deset let, odvisno od višine premoženjske koristi ali materialne škode. "Kdor pri opravljanju gospodarske dejavnosti prisklenitvi ali izvajanju pogodbe ali posla preslepi drugega s prikazovanjem, da bodo obveznosti izpolnjene, ali s prikrivanjem, da obveznosti ne bodo ali ne bodo mogle biti izpolnjene, zaradi delne ali celotne neizpolnitve obveznosti pa si pridobi premoženjsko korist ali nastane za stranko ali koga drugega premoženjska škoda, se kaznuje z zaporom do petih let," je zapisano v kazenskem zakoniku. 

Vrata | Avtor: Profimedia Profimedia

Če je zaradi dejanja iz navedenega odstavka pridobljena velika premoženjska korist ali nastala velika premoženjska škoda, se storilec kaznuje z zaporom od enega do desetih let, če je premoženjska korist ali nastala premoženjska škoda majhna, pa se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta. 

Tržni inšpektorat podjetju ne bo nalagal dodatnih glob

Ali bodo oškodovani dobili vrnjene zneske, ki so jih vplačali, bo odvisno od višine stečajne mase. Tržni inšpektorat oškodovanim potrošnikom svetuje, da prijavijo svojo terjatev v stečajnem postopku, hkrati pa lahko podajo prijavo na tržni inšpektorat, a nekateri se bojijo, da bo podjetje v stečaju moralo plačati globe ter bo s tem zmanjšalo stečajno maso. 

"Nekateri so nehali prijavljati na TRS, ker je zaokrožila infomracija, naj se rajši prijavi na policijo, češ, da bodo poslali na stotine kazni Valu v stečajnem postopku in bomo izgubili še zadnje cente, ki bi jih morda lahko dobili iz stečaja, čeprav ne verjamem, da bo sploh kar koli ostalo," pravi naš sogovornik. Na tržnem inšpektoratu to bojazen zavračajo. "V primeru stečaja je po določbah Zakona o preških pravna oseba odgovorna za prekršek ne glede na to, ali je bil prekršek storjen pred začetkom stečajnega postopka ali med njim," poudarjajo pri inšpektoratu. "Vendar se ji ne izreče globa."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • maresem 17:08 11.oktober 2017.

    Najboljša rešitev.... vzela ga je noč, saj sodniška mafija itak ne bo nič ukrepala.

  • borut08 16:54 11.oktober 2017.

    Se en posten slovenc! Nekaterim je pa res fajn pa fajn politike imamo k poskrbijo,da se nic ne spremeni pa radi jih imamo in jih nagradimo.Jp taksna druzba smo!

  • Tejč 10:27 11.oktober 2017.

    Ne nasedat. To je edino kar lahko povem, čeprav je še to premal.