Slovenija
9576 ogledov

Projekt Glas generacije za povezovanje in proti osamljenosti

Babica in vnukinja. Shutterstock
Osamljenost pospešuje diabetes tipa 2, nevrodegenerativne bolezni, oslabljeno delovanje imunskega sistema, dokazano spreminja strukturo in procese v možganih ... Ste vedeli, da je bolj škodljiva od 15-ih pokajenih cigaret na dan?

Živimo v času vedno večjih razlik med generacijami, ki vodijo tudi v vedno globlje prepade med njimi. Poleg tega socialna izolacija ni več le težava starejših, ampak je že kar epidemična.

Z vseslovensko osveščevalno akcijo Glas generacije želimo na Žurnalu24.si opozoriti na to problematiko, razbiti stereotipe, povezane s posameznimi generacijami in okrepiti socialne odnose. Predvsem pa želimo povezati generacije in poglobiti njihovo medsebojno razumevanje, izboljšati pretok znanja in pogledov na svet ter zmanjšati razkorak med njimi.

Prav zdaj v času Covid-19 se ta osamljenost še poglablja in prav zdaj lahko storimo največ za ostale generacije. Poučimo starejše generacije o uporabi spletnih vsebin, tako za spletne pogovore kot za spletno bančništvo in nakupovanje. Obenem je v tem času zelo pomemben medgeneracijski pakt. Predvsem mladi, ki spadajo v manj rizično skupino pri novi bolezni, morajo zaščititi starejše in jim pomagati, da res ostanejo doma. Obenem morajo ostajati doma tudi sami in tako preprečiti širjenje virusa. 

Raziskava Zdravje Pojav epidemije, ki prizadene predvsem razvitejše države

Spoznajmo vse generacije, poslušajmo njihove nasvete in modrosti ter izpostavimo kakšen pogled imajo na svet otroci, mladi, odrasli in starejši. Naj dobi vsaka generacija svoj glas, tudi tiste, ki so običajno spregledane in preslišane. Družbo tvorimo vsi, nihče naj ne bo izključen. Vsak lahko pomembno prispeva k družbi, ne glede na starost.

Glas generacije

 

Velik problem sodobne družbe

Strokovnjaki vedno bolj opozarjajo na epidemijo osamljenosti, ki je zajela razvite države. Gre za velik problem sodobne družbe, saj je socialno povezovanje z drugimi temeljna človeška potreba. Zato želimo znotraj projekta Glas generacije na pozitiven način povezati različne generacije in s tem zmanjšati stiske osamljenih v Sloveniji. Z marcem začenjamo s pilotnim projektom povezovanja učencev in stanovalcev doma za starejše občane z dopisovanjem in novimi prijateljstvi. Projektu boste lahko sledili TUKAJ

Spoznajte le nekaj grozljivih dejstev o osamljenosti:

  • V razvitih državah je po ocenah znanstvenikov pogosto osamljenih od 22 do 75 odstotkov ljudi.
  • Po podatkih iniciative Campaign To End Loneliness kar 17 odstotkov starejših vidi prijatelje, družino in sosede manj kot enkrat na teden, vsak deseti vidi svoje najbližje manj kot enkrat na mesec.
  • Raziskave kažejo, da je pomanjkanje socialnih povezav tako škodljivo za zdravje kot kajenje petnajstih cigaret na dan.
  • Osamljenost povečuje tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap ter povišan krvni tlak.
  • Raziskava Univerze Brigham Young iz zvezne države Utah je pokazala, da je osamljenost smrtonosnejša od debelosti.
  • Osamljeni ljudje imajo za 50 odstotkov več možnosti za prezgodnjo smrt.
  • Osamljenost pospešuje diabetes tipa 2, nevrodegenerativne bolezni, upad kognitivnih sposobnosti, oslabljeno delovanje imunskega sistema, dokazano spreminja strukturo in procese v možganih, osamljeni imajo tudi večje možnosti, da začnejo piti ali naredijo samomor.

Projekt Glas generacije začenjamo s pilotnim projektom povezave učencev in starostnikov prek pisem, obenem želimo glas generacij razširiti skozi prispevke na Žuranlu24.si. Vsebine in dogajanje na projektu lahko spremljate TUKAJ

anja.scuka@zurnal24.si