Slovenija
84 ogledov

"Borimo se za teran, Kras in Slovenijo"

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Minister za kmetijstvo Dejan Židan je napovedal enoten in odločen boj Slovenije za teran, Kras in Slovenijo.

"V kolikor želita Evropska unija (EU) in Evropska komisija (EK) ohraniti del kredibilnosti, pričakujem, da bo EU tudi v sporih na strani tistih držav, ki spoštujemo evropski pravni red, ne pa da bo iskala alibi za države, ki ga kršijo," je po seji vlade dejal minister za kmetijstvo Dejan Židan. Vlada, ki je napovedi Evropske komisije obravnavala na seji vlade, je odločena, da se bo borila za teran, Kras in Slovenijo.

Slovenija je zaenkrat podala pritožbo zaradi kršitve hrvaških vinarjev, ki uporabljajo oznako teran, in zaradi neukrepanja hrvaških organov v primerih teh kršitev. Evropska komisija (EK) bi lahko v dveh primerih podala izjemo za uporabo imena teran Hrvaški, in sicer v primeru, da se o tem odloča v času pristopanja neke države, ali v primeru ko se o zaščiti posameznega imena odloča. "Vztrajamo pri trditvi da EK nima možnosti potrditi take izjeme Hrvaški," je bil odločen Židan. 

V primeru, da bi komisija kljub temu dovolila Hrvatom uporabo imena teran, bo Slovenija šla v tožbo. "Za Slovenijo je zaščita terana prvovrstna politična tema, ne samo stvar kmetijskega ministrstva. Pod podobnim napadom smo bili že septembra 2014. Skrbi nas, kako deluje komisija v tej sestavi, ki kar naprej skuša opravičiti kršitve drugih držav članic," je še dejal Židan.

Minister je napovedal še, da bo vlada javnost sproti obveščala o aktivnostih. Židan je že zahteval srečanje z evropskim komisarjem – predvidoma naj bi se to zgodilo v začetku januarja –, pogovore na to temo pa bodo imeli tudi ostali predstavniki vlade. "Verjamem, da bomo komisijo odvrnili od napačnega ravnanja. Če daje potuho državam, ki kršijo evropski pravni red, destabilizira EU," meni Židan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 12:18 24.december 2016.

    "Borimo se za teran, Kras in Slovenijo"..........čisti populizem enako kot Pahor peče pecivo otrokom ! Gre mi na bruhanje !

  • Gigiiinjo 00:43 23.december 2016.

    daj bog da bomo enkrat imeli vsaj enega kurčevega ministra ki bo dejansko mel jajca. ne pa 50 kil pretežki hlapec kot tale

  • sprehajalec 23:16 22.december 2016.

    Minister za kmetijstvo Dejan Židan je napovedal enoten in odločen boj Slovenije za teran, Kras in Slovenijo.Butl za butle... Dejan, naj bo tvoj boj odločen proti pijavkam z Javnim, ki pijejo kri Slovenije. teran naj ti bo zadnja skrb.