Slovenija
3211 ogledov

Brezposelni, na voljo je 4000 mest!

zaposlovanje, brezposelni, Žurnal24 main
Za usposabljanje je brezposelnih na delovnem mestu je predvidenih 4.000 mest pri delodajalcih iz vse Slovenije.

"Brezposelni si tako izboljšajo zaposlitvene možnosti, delodajalci pa usposobijo kandidate za konkretno delo," pojasnjujejo pri Zavodu za zaposlovanje.

Za obdobje 2017/2018 je na voljo skoraj 7,37 milijona evrov, pri čemer 80 odstotkov sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, 20 pa je zagotovljenih iz slovenskega proračuna. "60  odstotkov celotne vrednosti je namenjene za brezposelne s stalnim prebivališčem v vzhodni Sloveniji, 40 odstotkov pa za brezposelne s stalnim prebivališčem v zahodni Sloveniji," navajajo pri ZRSZ.

Prijavijo se lahko delodajalci

Na javno povabilo se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vpisane v Poslovni register Slovenije, in izpolnjujejo še vse druge pogoje za prijavo. "Ponudbo za usposabljanje brezposelnih na delovnem mestu lahko oddajo do razdelitve razpoložljivih sredstev, najkasneje do 30. novembra 2018 do 12. ure, ko se izteče končni rok za prijavo na povabilo," je zapisano v povabilu. "Ponudbo predložijo osebno ali po pošti v glavno pisarno  območne službe, ki je pristojna glede na njihov sedež. "

Program je namenjen brezposelnim, ki težje najdejo zaposlitev. "Brezposelne napotimo na usposabljanje k delodajalcem, katerih ponudbe so bile sprejete na javnem povabilu in so z nami sklenili pogodbo o izvedbi usposabljanja," je navedeno na spletni strani ZRSZ. "Tako želimo brezposelnim, ki težje najdejo zaposlitev, omogočiti usposabljanje na delovnem mestu, z namenom, da pridobijo nova znanja in izkušnje in si izboljšajo zaposlitvene možnosti."

Kdo je upravičen?

V usposabljanje vključujejo brezposelne, ki so starejši od 50 let in najmanj tri mesece prijavljeni med brezposelnimi, brezposelne, ki so dopolnili 30 let ali več in so najmanj dvanajst mesecev prijavljeni med brezposelnimi (dolgotrajno brezposelni). "Udeleženci usposabljanja so lahko tudi brezposelni v starosti 30 let in več, z največ končano ali nedokončano osnovno šolo, ki so najmanj tri mesece prijavljeni med brezposelnimi ter posamezniki, ki se vključujejo na trg dela po zaključenem programu socialne aktivacije," je še zapisano med pogiji. "Delodajalci  lahko na tak način spoznajo nove kandidate in jih usposobijo za konkretno delo še pred sklenitvijo delovnega razmerja."

Brezposelni starejši | Avtor: Luka Novak Luka Novak
Delodajalcem povrnejo upravičene stroške za izvedeno usposabljanje. Za dvomesečno usposabljanje, ki poteka na enostavnih, nezahtevnih in manj zahtevnih delovnih mestih to pomeni 370 evrov za udeleženca, za trimesečno usposabljanje, ki se izvaja na zahtevnih in bolj zahtevnih delovnih mestih, pa 493. Delodajalcem iz posebej opredeljenih skupin v javnem povabilu lahko povrnemo samo dejansko nastali strošek za predhodni zdravniški pregled udeležencev.  

Usposabljanje brez delovnega razmerja

Usposabljanje na delovnem mestu poteka brez delovnega razmerja, pod vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. "Mentorstvo mora biti opravljeno kakovostno in najmanj v predpisanem obsegu," navajajo pri ZRSZ. "Usposabljanje traja praviloma polni delovni čas, največ pet dni na teden. Ne sme potekati ob nedeljah in praznikih."

Udeleženci so med usposabljanjem še naprej prijavljeni na zavodu, za dejansko udeležbo na usposabljanju jim mesečno izplačajo dodatek za prevoz in dodatek za aktivnost.  Pred začetkom usposabljanja morajo opraviti zdravniški pregled in z zavodom podpisati pogodbo o vključitvi v program. Delodajalec jih mora za vsak mesec usposabljanja zavarovati za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali morebitna druga obvezna zavarovanja v skladu z zakonodajo. 

Več kot 70  odstotkov se jih zaposli

Od leta 2010 se je na delovnem mestu usposabljalo skoraj 27.000 brezposelnih pri več kot 16.500 delodajalcih. "Med usposabljanjem ali po njegovem zaključku se zaposli več kot 70  idstitjvi udeležencev programa, skoraj 40 odstotkov se jih zaposli pri istem delodajalcu, kjer so se usposabljali," še navajajo pri ZRSZ.

Program Usposabljanje na delovnem mestu poteka na podlagi Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014–2020, v okviru 8. prednostne osi (Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile), prednostne naložbe 8.1 (Dostop do delovnih mest za iskalce zaposlitve in neaktivne osebe) in specifičnega cilja 8.1.1 (Povečanje zaposlenosti brezposelnih).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.