Slovenija
6 ogledov

Busha bodo pričakali protestniki

Protestniki ob prejšnjem Bushevem obisku v Sloveniji niso povzročili večjih nemi
1/13
Žurnal24 main
Obisk ameriškega predsednika Georgea Busha v Sloveniji bodo spremljali številni protestni shodi. Največja bosta v Ljubljani in Kranju.
 
 

Hvala še enkrat, ker ste nam odprli oči in pokazali, da se na vaš način ne da nič narediti in doseči, sledili bomo vašim naukom in ravnali povsem nasprotno.

SMS

 

Prvi protest bo ob 11. uri pred vojašnico v Cerkljah, ob 12. pa se bodo zbrali pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani. Protestniki, ki se bodo že ob deveti uri zjutraj z vlakom odpravili iz Kopra, se bodo okoli poldneva poskušali približati Brdu in ga celo blokirati skupaj z avtocesto. Shod ob 18. uri pripravljajo tudi na Glavnem trgu v Kranju, okoli 12:30 se bo protest odvijal tudi na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Organizirano na proteste v Ljubljano ...
Uradno sta prijavljena samo dva protesta. Pred veleposlaništvom ZDA v Ljubljani shod pripravlja Stranka mladih Slovenije (SMS), ki se želi Bushu "zahvaliti" za varovanje okolja ter prizadevanje za mir in nenasilje. Po njihovih besedah se Bushu zahvaljujejo, ker je "mnogim po vsem svetu odprl oči in s svojimi dejanji pokazal na največje nevarnosti, s katerimi se svet dandanes sooča. Z vsem, kar je naredil, nam je namreč jasno pokazal, česa se ne sme početi," so zapisali v SMS. S svojimi besedami in (anti)dejanji je Bush po navedbah stranke uspel krepko poenotiti ideje, gibanja in posameznike, ki se zavzemajo za odgovornejši odnos do okolja, pravičnejšo družbo, dejansko spoštovanje človekovih pravic in pravic družbenih manjšin ter promocijo demokracije.

 

Urnik protestov

9.00 – Odhod Civilne iniciative iz Kopra proti Brdu.
10.00 – Protest pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani.
11.00 – Protest pred vojašnico v Cerkljah.
12.00 – Pohod Civilne iniciative proti Brdu.
12:30 – Shod na Kongresnem trgu v Ljubljani.
18:00 – Odprti mikrofon in shod na Glavnem trgu v Kranju.

Termini so zgolj informativne narave in se lahko hitro spremenijo.

... in Kranj
Drugi uradni shod bo tisti v Kranju, na katerem bodo protestniki pod okriljem Društva za rehabilitacijo rock'n'rolla opozarjali na "globalno fašistično politiko ZDA", ki jo vodi "vojni zločinec in diktator" George Bush. Protestirali bodo tudi proti predsedniku Danilu Türku in premierju Janezu Janši, ker sta "k ljub nestrinjanju slovenske javnosti z razprtimi rokami in nasmeškom na obrazu" v goste sprejela Busha. Sodelujočim bo na voljo odprti mikrofon, v katerega bodo obiskovalci lahko povedali vse, kar si mislijo o ameriškem predsedniku.

Ob 9. uri se bo civilna iniciativa Alternativa Obstaja iz koprske železniške postaje odpravila na akcijo, imenovano Rinemo v Smrdljivce. "Vsi somišljeniki ste vabljeni, da se nam pridružite v mirnem protestnem shodu z dramskim priokusom. Čim bližje smrdljivcem, torej čim bližje Brdu pri Kranju," so zapisali in zagotovili, da bo shod miren.

Pred sedmimi leti mirno
Do protestov je sicer prišlo tudi ob zadnjem Bushevem obisku v Sloveniji junija 2001. Tedaj se je v Ljubljani zbrala relativno številčna množica, a so protesti minili mirno. Do nekaj incidentov je tedaj prišlo le na meji z Italijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.