Slovenija
26466 ogledov

Časa za plačilo polovičke je v resnici 16 dni, ne le osem

Plačilni nalog
1/2
Žurnal24
Časa za plačilo polovične globe je 16 dni, ne osem.

Bralko je po dopustu v nabiralniku presenetil plačilni nalog redarstva zaradi prehitre vožnje. Ker pošte zaradi odsotnosti ni prevzela v 15-dnevnem roku, jo je pošiljka čakala v nabiralniku. Zdaj jo skrbi, ali lahko še plača polovično globo. V plačilnem nalogu je namreč zapisano, da je polovično globo mogoče plačati v osmih dneh od pravnomočnosti plačilnega naloga, ne pa, kdaj je plačilni nalog pravnomočen.

O prispelem pismu je bila sodeč po obvestilu obveščena 15. junija, 15-dnevni rok za prevzem je začel teči 16. junija. "Rok za plačilo globe začne teči z vročitvijo plačilnega naloga," pojasnjujejo na mestnem redarstvu. Če pošiljko prevzamete, je dan vročitve dan, ko ste jo prejeli, če pa vam jo vržejo v nabiralnik, se kot dan vročitve upošteva dan, ko se izteče 15-dnevni rok, ko bi jo lahko prevzeli.

"Če je naslovnik v nabiralnik prejel obvestilo o pošiljki dne 15. 6. 2018, je bila vročitev opravljena s fikcijo vročitve dne 30. 6. 2018, ko se izteče petnajstdnevni rok, ko bi naslovnik lahko pošiljko prevzel na poštnem uradu (datum vložitve v nabiralnik, ki ga poštni uslužbenec opravi po tem datumu, ne igra vloge)," pojasnjujejo na redarstvu.

A plačilni nalog, potem ko je vročen, še ni pravnomočen, pravnomočen postane, ko nanj ni več mogoča pritožba. "Plačilni nalog je pravnomočen v 8 dneh od datuma vročitve, če kršitelj ne vloži pravnega sredstva zoper plačilni nalog," pravijo na redarstvu.

"Konkretno to pomeni, da ob predpostavki, da je bil plačilni nalog vročen s fikcijo vročitve dne 30. 6. 2018, ima kršitelj možnost plačila polovične globe do 16. 7. 2018," pojasnjujejo.

"Plačilo polovice izrečene globe je pravočasno, če je bilo plačano v roku osem dni od pravnomočnosti plačilnega naloga, ne glede na to, kdaj organ plačilo globe dejansko prejme na transakcijski račun. Pomembno je dejstvo, da je bilo plačilo globe izvršeno v roku osmih dni po pravnomočnosti plačilnega naloga," še dodajajo na redarstvu, kjer pravijo, da v poletnem času kljub dopustom ne beležijo več vprašanj in pritožb v zvezi z vročanjem plačilnih nalogov.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Elizabeth_Skirving 08:58 21.julij 2018.

    Vsak mesec lahko vsakdo zasluži 25000-35000 evrov. Prejel sem zadnjega meseca 33625 evrov iz tega dela. To je enostavno in preprosto delo. Zdi se neverjetno, vendar ne boste odpustili sami, če ga ne bostee preverili. Več o tem preberite tukaj... ...prikaži več ......➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com