Slovenija
13806 ogledov

"Če je tako prepričana, naj prevzame kanal C0 z vojsko, pa naredi, kar je treba"

Zoran Janković Anže Petkovšek Zoran Janković.
Janković predsednici države predlaga, naj s silo zavzame kanal C0, če je prepričana, da škoduje okolju in ljudem.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je že maja lani ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozvala k spoštovanju sklepa Agencije RS za okolje iz leta 2020, ki je bil takrat veljaven.

Po tem, ko je ministrstvo nedavno odločilo, da presoja vplivov na okolje za kineto pri ljubljanskem kanalu C0 ni potrebna, pa so v njenem uradu zapisali, da z odločbo niso seznanjeni, ker niso stranka v postopku.

Skrb za zagotavljanje in ohranjanje čiste pitne vode je po njihovih besedah odločilnega pomena tako na nacionalni kot lokalni ravni, predsednica pa da zaupa mnenju stroke, ki je izrazilo pomisleke o ustreznosti poteka gradnje kanala C0.

Janković je Natašo Pic Musar takrat pozval k opravičilu, a si je danes premislil. Na novinarski konferenci je pojasnil, da se njen kabinet sklicuje zgolj na odločitev iz leta 2020, medtem ko odločitve Arsa iz prejšnjih let, pa tudi odločitev ministrstva ignorira. 

"Če zdaj, ko ima odločbo, vztraja pri svojem, če je tako prepričana, naj prevzame kanal C0 z vojsko, pa naredi, kar je treba," je dejal in dodal, da naj ob tem prevzame tudi odgovornost za zdravje ljudi.

Povedal je, da je tudi sam na predsedniških volitvah obkrožil njeno ime, "a kako je ona strokovnjakinja za kanalizacijo?"

Ocenil je, da gre za povsem strokovno vprašanje, organi pa so dajali soglasja v različnih vladah. Odziv Nataše Pirc Musar je ocenil za politikantstvo. 

Vsem, ki nasprotujejo gradnji kanala C0, je svetoval, naj se poslužijo ustreznih postopkov, s katerimi lahko vplivajo na projekt. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 86
  • HayekF 22:49 16.januar 2024.

    Če bi bla neka pravna država bi se ta opankar oglašal samo iz Doba.

  • Pohujšanje 22:28 16.januar 2024.

    Ali je Janković strokovnjak za drekovod-C0? Janković maha z odločbo, da okolje varstvenega soglasja ni treba pridobiti. Seveda, zato pa je Golob zamenjal prejšnjega ministra za naravne vire in okolja, ki je zahteval soglasje. Novi minister je eden navaden podrepnik, ...prikaži več ki ga briga okolje in zakonodaja. Glavno, da je tako kot reče Golob in janković. Oba sta iz istega govna-kapitala. Bravo Nataša, ne daj se mafijcem.

  • optimist11 20:27 16.januar 2024.

    Kakor koli, ded je gospodarstvenik in je iz LJ naredil lepo in kar uspešno mesto. Vsa leta se ga vlači po sodiščih, dokaže pa nič. Tud če kaj ni bilo čisto po zakonu , je to naredil za mesto. Takih ...prikaži večh napak , kot je naredila Švarc Pipan, pri njem ne bomo našli.