Slovenija
77 ogledov

Cena drv zaradi ujme ne bo padla

slovenija 07.02.14, gozd, poskodovan gozd, obcina Loska dolina, Loska Dolina, po Anže Petkovšek
Drva enako, sekanci bodo cenejši.

Čeprav je bilo v ledeni ujmi poškodovanih za okoli štiri milijone kubičnih metrov lesne mase, kar je enako slovenskemu letnemu poseku, proizvajalci in prodajalci drv ne pričakujejo, da bo cena drv padla. "Drv se v Sloveniji že zdaj ne izplača delati, saj jih v večji meri uvažamo iz Bosne in drugih evropskih držav," je pojasnil direktor podjetja Ingles Marjan Planinšek, ki meni, da bo cena ostala nespremenjena, saj trg ne bo preplavljen z lesom za drva.

"V praksi vseh teh dreves ne bomo mogli spraviti iz gozdov, saj so marsikateri deli nedostopni. Poleg tega pa so v večji meri poškodovani vrhovi dreves, predvsem smrek, ki so primerni za sekance, zaradi česar se bo njihova cena lahko znižala," je povedal Planinšek. Cena za nasuti kubični meter sekancev, ki jih večinoma prodajamo v Avstrijo in na Madžarsko, je od 13 do 20 evrov. Za koliko se bodo pocenili, ni želel napovedati.

Višji stroški kot običajno

Povprečna cena za kubični meter razžaganih drv je okoli 56 evrov, najnižja pa se giblje od 35 do 40 evrov, pravijo sogovorniki.

"Drv ne bom prodajal pod ceno. Raje vidim, da stojijo nekaj let, saj čez pet let ne bomo imeli nič za posekat," je dejal proizvajalec in prodajalec drv Franc Bregar. Ob tem je izpostavil, da bo pri spravilu lesa po žledolomu veliko več dela kot ob običajni sečnji, višji pa bodo tudi stroški.

Da se cena drv za zdaj ne bo spremenila, pričakuje tudi proizvajalec drv z Gorenjske, ki ne želi biti imenovan. "Mislim, da se za suha drva cena ne bi smela preveč znižati. Če je konkurenca razvita, bo cena lahko padla, kjer pa je ni, pa bo cena ostala nespremenjena. Več bo znano konec jeseni," je pojasnil.

Komentarjev 1
  • Lavdan 15:14 18.februar 2014.

    Država bo dala za kubik drv 30 evrov, da jih ne bodo kupili mrhovinarji. Če je neke stvari preveč je logično, da se poceni. Ko drv ne bo, bodo pač dražja. Vse ostalo je brezvezno klobasanje.