Slovenija
14593 ogledov

Cepljen ne enkrat, ampak kar trikrat!

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani

Zdravstveni inšpektorat je preverjal poročanje, da je bil posameznik kar trikrat cepljen proti covidu-19 in potrdili, da je do tega dejansko prišlo. Kot je še povedal Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, se je izkazalo, da ne gre za osamljen primer. V teku je trenutno več postopkov, zato več podrobnosti še ni mogla razkriti. 

Inšpektorat redno preverja dogajanje v cepilnih centrih. V obdobju od 26. aprila do 2. maja so opravili 139 nadzorov, od tega 124 rednih ter 15 izrednih na podlagi prejetih prijav. Od omenjenih petnajstih prijav se jih je 8 nanašalo na cepilni center ZD Ljubljana, tri na cepilni center ZD Adolfa Drolca Maribor, ena prijava na cepilni center v ambulanti zasebnika v ZD Celje ter po ena prijava na ZD Zagorje, Nazarje in Jesenice. 

V ZD Nazarje, Jesenice in Koper neskladnosti niso ugotovili. V teku pa so postopki v ZD Maribor, Ljubljana in Celje. Cepilnemu centru ZD Ljubljana je bila 28. aprila zaradi številnih ugotovljenih neskladnosti izdana ureditvena odločba, s katero mu je bilo odrejeno, da mora organizirati cepljenje na način, da bodo na cepljenje povabljene vse osebe, ki so izrazile interes in sodijo v prednostne skupine. Pri tem mora cepilni center upoštevati tedenski razdelilnik cepiv inštituta za javno zdravje, v katerem so podrobneje opredeljene prednostne skupine za cepljenje in vrste cepiva.

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot

Preverjali tudi nastanitvene obrate

Inšpekcijski organi so v času od 26. aprila do 2. maja opravili 2305 nadzorov, kar je 36 odstotkov manj kot običajno, kar pripisujejo dejstvu, da je bil prejšnji teden počitniški teden. Izrekli so eno prekrškovno sankcijo, 158 opozoril po Zakonu o prekrških in 212 upravnih ukrepov.

Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 497 nadzorov, izrekel pa 6 opozoril po Zakonu o prekrških in 8 upravnih ukrepov. V nadzoru gostinskih lokalov niso ugotovili neskladnosti, prav tako ne pri nadzoru zunanjih javnih površin in spoštovanju ukrepa izolacije. 

Opravili so sto nadzorov v nastanitveni dejavnosti, kjer sta bili izrečeni dve opozorili po Zakonu o prekrških in pet upravnih ukrepov. Opravili so tudi 57 nadzorov v storitvenih dejavnostih, kjer so izrekli šest opozoril. 

Covid-19, koronavirus, policija | Avtor: Epa Epa

Policija v 91 % primerov izrekla opozorilo

Policisti so v času od 29. aprila do 5. maja opravili 12683 nadzorov oz. v povprečju 1812 na dan. Skupno so izrekli 433 ukrepov, kar je za 22,4 odstotka manj kot teden prej. Največ, kar 395 oz. 91 odstotkov, so izrekli opozoril. V 34 primerih so izdali plačilni nalog štiri prijave pa so predali zdravstvenemu inšpektoratu

V zadnjih sedmih dneh so izdali tudi 5643 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je dobrih 50 odstotkov več kot teden prej. Največ napotitev je bilo izrečenih na meji s Hrvaško, največ karanten pa odrejenih za tiste, ki so prihajali iz Bosne in Hercegovine.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar Leon
    Leon 07:29 07.maj 2021.

    Ni pomembno kolikokrat se bomo cepili,cepili se bomo dokler ne bo slovenski pacient porabil vso naročeno cepivo .

  • 5ab88cdfad1c39da632cc9a4d7a3774b4e76408a 07:22 07.maj 2021.

    Smiselno bi bilo naslov oblikovati tako, da bi upošteval pravila slovnice.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:00 06.maj 2021.

    En primerek se je cepil 3x, ok. Morda zaradi napake, morda pa je delal eksperiment o samem cepivu ali pa iskal luknjo v sistemu. Bolj skrbi podate, da cepljeni še niso bili kronični bolniki in tudi starostniki, cepiti pa se ...prikaži več bodo lahko vsi, ki bodo to želeli. Vmes so se cepile elite, sorodniki zdravnikov,.., . Te številke naj bolj skrbijo, kot tisti eden, ki je prišel čez sistem in je cepivo prejel že tretjič.