Slovenija
147 ogledov

Cesarčeva že v zaporu

Prihod Nade Cesarec v zapor
1/11
Anže Petkovšek
Brežiška zdravnica Nada Cesarec je začela prestajati šestmesečno zaporno kazen na Igu. Podporo ji je prišlo izreči več kot 50 kolegov zdravnikov, ki opozarjajo na preobremenjenost zdravnikov.

Pred odhodom v zapor je Nada Cesarec poudarila, da so zdravniki tisti, ki se trudijo, da pacientom dajo najboljše, vendar so okoliščine takšne, da prihaja tudi do tega, da morajo v zapor. Odgovorne je pozvala, naj storijo vse, da bodo lahko zdravniki delali v normalnih razmerah. Zahvalila se je kolegom zdravnikom, ki so ji prišli izraziti podporo, pa tudi svojim pacientom, ki so ji, kot je dejala, ves čas stali ob strani in jo podpirali.

Njen mož, zdravnik Želimir Cesarec je dejal, da smrt pacienta njegove žene oba obžalujeta in poudaril, da če bi se žena morala v omenjenem primeru odločiti še enkrat, da se drugače ne bi mogla, kot se je. Ob tem je pojasnil, da bo del pacientov svoje žene prevzel sam, del pa še trije drugi zdravniki.

Pritisnili bodo na odgovorne

Predsednik sindikata Praktikum Igor Muževič je opozoril na prepočasno reševanje sistemskih težav v zdravstvu. Ker se od zdravnikov zahteva, naj omenjene težave rešujejo v svojem prostem času, "namesto, da bi to delali tisti, ki so za to plačani". Zdaj bodo pritisnili na odgovorne, da bi zakonsko prepovedali vzporedno delati na dveh delovnih mestih. "Ker to je stanje, ki si ga zdravniki nismo izbrali in ki ga ne želimo," in dodal, da ga ne zanima, kje bodo odgovorni našli denar (gre za okoli 10 milijonov evrov) za dodatne zdravnike.

Zdravniki o preobremenjenosti

Podporo je Cesarčevi prišla izkazati tudi nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan. "Za nas je naša kolegica, ki je pomagala tisočim. Kot tako jo poznamo in spoštujemo in jo imamo radi," je dejala. Povedala je, da so že večkrat predstavili potrebne spremembe v zdravstu, "rabimo pa še sogovorce". Sicer pa po njenih besedah zdravniki potrebujejo predvsem, da se jih razbremeni.

O preobremenjenosti zdravnikov je spregovorila tudi zdravnica Zdravstvenega doma Grosuplje Iris Hvala Krušič, ki je na shod (ta se je začel ob 13. uri) prišla po koncu službe, v kateri je delala od ponedeljka od 19.30 naprej. Kot je dejala, se lahko prav zaradi obremenjenosti vsakemu zdravniku zgodi to, kar se je Cesarčevi, to je, da se mora odločati med dvema slabima možnostma.

Minister težko ocenjuje kazen

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da bi se mu zaporna kazen zdela neprimerna, če bi bil edini razlog za predlagano kazen to, da je morala zdravnica izbirati med dvema slabima možnostma. "A ker je govora o nekaterih drugih nepravilnostih, zato težo ocenjujem težko kazni," je dejal.

Sindikat državnih organov Slovenije pa je v izjavi za javnost protestiral zoper ves "medijski cirkus", ki se je ob prihodu Cesarčeve odvil pred zaporom na Igu. Varuhinjo človekovih pravic je sindikat zato pozval, "da povzdigne svoj glas in na ta način javno pozove, da se take predstave pred vrati slovenskih zaporov ne bodo več dogajale".

V zaporu le hišna dela zavoda

Cesarčeva sicer ob obsodbi ni izgubila zdravniške licence, kar pomeni, da bi lahko kot zdravnica, teoretično delala tudi v zaporu. A so na Upravi RS za Izvrševanje kazenskih sankcij pojasnili, da so obsojenci v času prestajanja kazni zapora lahko zaposleni le v okviru hišnih del zavoda, v Javnem gospodarskem zavodu in pri pravnih osebah zunaj zavoda, medtem ko za izvajanje zdravstvene oskrbe zaprtih oseb skrbijo regionalni zdravstveni domovi v okviru javne zdravstvene mreže.

Komentarjev 9
  • dragec 10:24 02.oktober 2013.

    CURKUS V REŽIJI ZDRAVNIKOV. TUDI ONI SE POČUTIJO IN OBNAŠAJO KOT MALI BOGOVI

  • Žurnalček 10:16 02.oktober 2013.

    Kakšno podporo so ji dajali kolegi zbrani pred zaporom . Mogoče podporo pri ponarejanju uradnih listin ZD , ali pa absolutnem LAGANJU o hkratnem nujnem primeru. Zato je prav , da gre sedet. Ne rečem pa, niti trdim , ...prikaži več , da bi z odhodom na teren v pomoč poškodovancu od elektrike, le tega rešila smrti in mislim , da se svojci poškodovanca nimajo kaj jeziti na zdravnico. Če ti el. skuha kri , ni boga k te bi rešil.

  • Žurnalček 10:10 02.oktober 2013.

    Svoboda govorja je eno, tale primer je pa čisto nekaj drugega. Iz dokazov tožilstva , je jasno razvidno , da je šlo tu za kaznivo dejanje, sploh pa ko je zdravnica sama ko je videla kaj je opustila , začela ...prikaži več popravljati zdravniško dokumentacijo - ponarejati listinein na sodišču v svoj bran lagati - na kar ima absolutno pravico - samo v temu slučaju je ta njen bran - nepriznanje napake- bil tudi edini razlog nepomilostitve od strani predsednika države , kar je edino pravilno, ko se nepravno pogleda celi slučaj .