Slovenija > Črna kronika
129 ogledov

300 gasilcev na delu: Velik požar v skladišču za odpadni material

Požar Ljutomer Eko Plastkom sobotainfo.com
Sinoči ob 21:21 je v Ljutomeru zagorelo skladišče podjetja Eko Plastkom, ki se ukvarja s predelavo odpadnih sveč in zbiranjem ostalih odpadnih materialov.

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, je ogenj zajel stavbo v velikosti 80 krat 25 metrov, v kateri so bile odpadne sveče, plastika in parafin, ter jo popolnoma uničil. Pri gašenju požara je sodelovalo 30 gasilskih društev iz osmih gasilskih zvez z okoli 300 gasilci.

Poveljnik ljutomerskih gasilcev in vodja intervencije Dušan Hunjadi je povedal, da so požar že lokalizirali, še vedno pa gasijo manjša žarišča. O tem, ali bi lahko kakorkoli ogrožal okolje, ni želel ugibati, je pa povedal, da so o dogodku preko civilne zaščite obvestili pristojne službe, ki bodo preverile stanje. Večjega onesnaženja pa naj požar ne bi povzročil.

S Policijske uprave Murska Sobota pa so sporočili, da je v obrtni coni v Ljutomeru iz za zdaj še neznanega vzroka zagorela hala. Policisti in kriminalisti so še na kraju.

Podjetje Eko Plastkom se sicer ukvarja s sortiranjem in predelavo odpadnih nagrobnih sveč, ostale vrste sveč pa ustrezno izločijo in predajo zbiralcem za nadaljnjo predelavo.

Po besedah Novaka je gorel parafin, pa tudi še neočiščene sveče, torej tudi plastika, zato so regijski štab civilne zaščite zaprosili, da pozove pristojne k meritvam zraka, saj je oblak dima zaneslo tudi nad mesto.

"Ljutomerčane in prebivalce okoliških vasi zato za zdaj ves čas opozarjamo, da iz preventivnih razlogov ne zapuščajo zaprtih prostorov in naj ne zračijo stanovanj, če to ni nujno potrebno. Prav tako naj otroci in bolni raje ostanejo v zaprtih prostorih," je dejal Novak in dodal, da so sami na požarišču trenutno zaščiteni le z navadnimi maskami.

Vodja pomurske civilne zaščite Martin Smodiš je potrdil, da so že aktivirali pristojne za monitoring zraka, medtem pa so ljudi pozvali, da se po nepotrebnem ne zadržujejo zunaj ter da pred uporabo operejo povrtnine.

Ministrica: Reka Ščavnica je onesnažena

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je med sejo državnega zbora dejala, da je po njenih informacijah s penami in parafini onesnažena tudi reka Ščavnica. Koncesionar in izvajalec službe Vodno-gospodarsko podjetje (VGP) Drava Ptuj naj bi že bil na terenu in ukrepal. 

Vodja ljutomerske civilne zaščite Branko Novak je dejal, da gre po laični oceni najverjetneje za gasilsko peno, vendar mora vse morajo vse skupaj preučiti strokovnjaki vodnega gospodarstva.
"Vsa meteorna voda je speljana v Ščavnico in je vprašanje, ali so tam kakšni lovilci, saj je to bil prej obrat za mesno industrijo, kjer ni bilo proizvodnje, ki bi zahtevala lovilce," je dejal Novak.

Na Policijski upravi Murska Sobota so povedali, da je v obrtni coni v Ljutomeru iz za zdaj še neznanega vzroka zagorelo skladišče podjetja Eko Plastkom v Ljutomeru. Ogenj je popolnoma uničil stavbo, v kateri so bile odpadne sveče, plastika in parafin.

 

Podjetje se sicer ukvarja s sortiranjem in predelavo odpadnih nagrobnih sveč, ostale vrste sveč pa ustrezno izločijo in predajo zbiralcem za nadaljnjo predelavo.

Kot je razvidno s spletne strani podjetja z devetimi zaposlenimi, nagrobne sveče predelajo v uporabno surovino in pridobljene materiale vrnejo nazaj v proizvodnjo. Med drugim tržijo predelan parafin in PVC plastiko ter odpadne kovine. 

 

 

 

 

 

 

Podjetje je v lasti družb Finakos in Saubermacher ter nekaterih fizičnih oseb. Direktor družbe Marjan Gulič za zdaj ni želel ugibati o vzrokih požara, niti o tem, kolikšna bo škoda ter kakšne bodo posledice požara, saj so za to pristojni drugi organi. Je pa povedal, da je za podjetje vse skupaj velika katastrofa.

"Naše podjetje ponuja celovite storitve na področju sortiranja in predelave odpadnih nagrobnih sveč. S pomočjo najsodobnejše tehnologije na tem področju, strokovno in okolju prijazno poskrbimo za predelavo plastičnih odpadnih nagrobnih sveč, ostale vrste sveč pa ustrezno izločimo in predamo zbiralcem za nadaljnjo predelavo. Odpadne nagrobne sveče predelamo v uporabno surovino, in poskrbimo, da se pridobljeni materiali vrnejo nazaj v proizvodnjo," svojo dejavnost na spletni strani opisuje podjetje Eko Plastkom.

 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 16
  • ode 20:19 09.junij 2017.

    Kako se znebiti strupenih odpadkov? Zažgeš vse skupaj in se jih znebiš. Namesto, da bi imel z njimi strošek, pokasiraš še mastno zavarovalnino oz. odškodnino. To je v slovenistanu postalo že ljudska folklora.

  • Jožef Koprivnikar 15:55 09.junij 2017.

    Naj se podraži sveče kot so se cigarete.Je težko razgradljiv odpadek, pa še ogroža okolico.

  • zdrej 14:20 09.junij 2017.

    Ne razumem v čem je zdaj tu poanta pri tem požaru? Oni so vzeli sveče jih razstavili in prodali surovine. Torej tak požar je za to firmo čista zguba, pa če zavarovalnica plača vso nastalo škodo. Pa še Krka ...prikaži veča bo mogoče uveljavljala kakšen odškodninski zahtevek za izpad proizvodnje.