Slovenija > Črna kronika
7525 ogledov

Brežiškega strelca iz hiše pregnali s plinom

Streljanje-Brežice
1/8
Bralec
Devetinpetdesetletnega Brežičana, ki je včeraj streljal pred lekarno in se nato zabarikadiral v hišo, s pogajanji niso prepričali k predaji.

Kot smo prvi poročali, se je včeraj popoldne v Brežicah odvijala prava drama, ki se je zavlekla vse do pol treh zjutraj. Kazalo je že, da se je starejši moški odpravil na strelski pohod, ki bo zahteval žrtve. K sreči je potem, ko je iz lekarne pri brežiškem Lidlu nagnal stranke, pred vrati nekajkrat ustrelil le v zrak in se zaprl v svojo hišo nedaleč stran. V tej je bil sam, po pripovedovanju domačinov pa je grozil, da se bo razstrelil.

France Božičnik | Avtor: zajem zaslona France Božičnik zajem zaslona
Posredovali so policisti, pripadniki specialne enote in pogajalci, na prizorišče so menda pripeljali tudi strelčevega sina, ki ga je prav tako pozival k predaji. Njegov oče naj bi med pogajanji ustrelil proti policistom, vendar so bili ti na varnem v oklepniku.

Mahal s pištolo in počakal na zdravila

Potek policijske akcije je danes pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na novomeški policijski upravi France Božičnik. Po njegovih besedah je 59-letni Brežičan, ki ga policisti v preteklosti še niso obravnavali, v lekarni čakal na zdravila: "Ko je vstopilo še nekaj strank, je izvlekel pištolo in jih nagnal ven. Nato je sedel na stol in čakal na naročeno. Farmacevtom ni grozil."

Zato pa je, kot rečeno, v zrak streljal potem, ko je prišel ven. Pred njegovo hišo, v katero se je zabarikadiral, je bilo takoj napoteno večje število patrulj PP Brežice, ki so zaprle okolico, v eni uri so tja prispeli tudi pripadniki specialne policijske enote in pogajalci. Toda na njihova prigovarjanja se ni odzival, kot je povedal Božičnik, je proti njim streljal s šibrovko in poškodoval več policijskih vozil.

posredovanje policije Brežice streljanje | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Ker po skoraj dvanajstih urah pogajanja niso obrodila sadov, so specialci okrog 2.30 v hišo vrgli plinska sredstva in tako 59-letnika pregnali na prosto. Odpeljali so ga v brežiško zdravstveno ustanovo, od tam pa v ljubljansko.

Do zdaj so ugotovili, da legalno poseduje več lovskih pušk in pištol. Na vprašanje, ali je res upokojeni policist, je Božičnik odvrnil le, da je "vešč ravnanja z orožjem". Hišno preiskavo bodo izvedli takoj, ko bodo prejeli odredbo sodišča. Strelca bodo ovadili zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti in napada na policiste. Motiv za njegovo dejanje uradno še ni znan, poročali pa smo, da naj bi bil veliko dolžen in so mu zato grozili.

posredovanje policije Brežice streljanje | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Božičnik je ponosen na policiste, saj se je posredovanje v strnjenem naselju končalo brez žrtev ali ranjenih, zahvalil pa se je tudi prebivalcem za potrpežljivost in upoštevanje njihovih navodil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Carnistella 23:57 07.marec 2024.

    ~~ Vroča dekleta čakajo na vas na ----- Top25.fun

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:58 07.marec 2024.

    Tak človek je samo strošek za državo. Ko bo prišel nazaj domov bodo domači, sosedje, sokrajani,..., samo v strahu kdaj se mu bo spet odpeljalo.

  • Facja 17:12 07.marec 2024.

    Matl je šodr-droben pesek...zato so praske na avtomobilu. Policaji so največja nevarnost za ljudi. Izkazali so se med "ljubljanskimi dogodki", ki so metali plin na otroška igrišča. Seveda pa so tudi brislai rit in menjali plenice Alešu Hojsu in Žanu ...prikaži več Majhniču. Ko bo prišel en pravi, bo bolj izenačeno. Do sedaj so imeli policaji opravka le z amaterji in bolniki.