Slovenija > Črna kronika
10519 ogledov

Pet Slovencev obralo britanski BBC za 336 tisoč evrov

denar evri davki Pinterest
V nateg dobro znane britanske medijske korporacije BBC, ki slovi po kakovostnih televizijskih in radijskih oddajah, naj bi bilo vpletenih pet Slovencev.

Družbe British Broadcasting Corporation (BBC) najbrž ni treba posebej predstavljati, saj njihove, pregovorno kakovostne oddaje, serije in filme spremljamo tudi v Sloveniji, prav tako so prisotni na valovih naših radijskih postaj. Vsak dan dosežejo 492 milijonov gledalcev po vsem svetu, so se pohvalili ob praznovanju svoje stoletnice leta 2022. A postali so tudi žrtev goljufije, v katero naj bi bilo vpletenih pet Slovencev. Sodijo jim na ljubljanskem okrožnem sodišču.

BBC | Avtor: Profimedia Profimedia

Ni opazil drugačnega naslova e-maila

Kot narekuje obtožnica, se je višji poslovni menedžer za športne pravice na BBC Richard Parkes s televizijsko postajo Channel 2 iz Združenih arabskih emiratov pogajal za prenos svetovnega prvenstva v kriketu leta 2019. Zedinili so se za ceno 300.000 funtov, takrat 336.322 evrov, ki naj bi jih Britanci nakazali februarja istega leta. Takrat so nastopili sprva neznani kriminalci, ki so vdrli v elektronsko komunikacijo med BBC in Channelom 2. Parksu so poslali e-mail, v katerem pa se je pošiljateljev naslov za malenkost razlikoval od uradnega arabskega, pripeli so še račun slovenske banke, kamor naj se nakaže denar. Parkes drugačnega naslova ni opazil, račun je le posredoval finančni službi in ta je 11. februarja nanj nakazala zahtevanih 336 tisočakov, ki jih Channel 2 seveda ni nikoli videl.

Tanja Čop | Avtor: D. M. Tanja Čop D. M.
Posodila bančni račun

Račun je pripadal Tanji Čop, ki je v sodni preiskavi po poročanju Dnevnika povedala, da jo je na cesti ustavil nek moški in ji dejal, da naj pokliče Uroša Skopca, ta pa ji bo pojasnil, kako lahko nekaj zasluži. Res je navezala stik z njim in zagotovil naj bi ji, da ne bo kršila nobenega zakona, če posodi svoj bančni račun. Ob tem naj bi Skopec ljudi, ki bi za nekaj povračila odprli bančne račune, iskal tudi prek Salomonovega oglasnika. Navodila naj bi mu dajala Erika Novak, ki naj bi naročila tudi Sandiju Mikulinu, da v odprtje računa prepriča še Branka Pavlovića.

Uroš Skopec | Avtor: D. M. Uroš Skopec D. M.

Ko so funti prispeli na račun Čopove, jih je nekaj dni kasneje, 15. februarja 2019, zamenjala v evre in jih 269.600 nakazala Pavloviću, ki jih je večino, 236.000, posredoval naprej, na nigerijsko družbo Real Nwogu Ent., preostanek pa še na tri slovenske račune. Tudi Afričana oziroma tamkajšnje podjetje so nazadnje razkrinkali.

Čopova je tako obtožena pomoči pri goljufiji in pranja denarja, Skopec pomoči pri goljufiji in napeljevanja k pranju denarja, Mikulin in Pavlović pranja denarja, Novakova pa pomoči pri goljufiji. Slednja, priklenjena na invalidski voziček, ker jo je poškodoval konj, je v preteklosti že bila obsojena na leto dni zapora in 2.000 evrov denarne kazni zaradi pranja denarja.

Prodajala bi aronijo

Zgodilo se je januarja 2019, le malo pred ogoljufanjem britanske medijske korporacije, scenarij pa je bil podoben: društvo za rekreacijo, pomoč in dobrodelnost Megy, katerega zastopnica je bila Novakova, je prejelo na račun 85.500 dolarjev. V tem primeru je bilo oškodovano madžarsko farmacevtsko podjetje Patriapharma, potem ko se je indijski državljan z njim dogovarjal za dobavo 200 kilogramov biperidena, ta se med drugim uporablja za zdravljenje Parkinsonove bolezni. Toda Indijcu je nekdo vdrl v elektronsko pošto, obvestil Madžare, da imajo nov bančni račun, in avans je romal na društvo Megy.

Slovenski banki pa se je transakcija zdela sumljiva in je račun blokirala. Novakova jim je takrat razgrnila povsem drugačno zgodbo: da je hotela prodajati aronijo, videla oglas za mednarodno sodelovanje in navezala stik z nekim Nigerijcem Patrikom, ki ji je menda povedal, da ima kupca in naj predračun pošlje Patriapharmi.

Sandi Mikulin | Avtor: D. M. Sandi Mikulin, za njim Branko Pavlović D. M.

Izkupiček od prodaje naj bi Novakova nameravala podariti v dobrodelne namene, obubožani nigerijski družini Nwogu. Pri tem je zanimivo, ali pa zgolj naključje, da se prej omenjena nigerijska družba v aferi BBC imenuje Real Nwogu Ent.

Naivna sem bila, kajne?

Sojenje se počasi približuje h koncu. Pred včerajšnjo obravnavo smo se pogovarjali z 69-letno Ljubljančanko Čopovo, ki je po svojih besedah nehote postala denarna mula: "Vse življenje sem pošteno delala v gostinstvu in si nisem nikoli mislila, da bom kdaj morala hoditi na sodišče. Naivna, sem bila, kajne? Za odprtje računa nisem dobila niti evra. BBC bo zahteval denar nazaj in kako naj jim jaz vračam od svoje penzije, nekaj čez 600 evrov?"

Kajpak se BBC vračilu sredstev ne bo odpovedal, lahko se tolaži samo, da je že prejel 76.668 evrov, ki so ostali na računu in jih je sodišče zavarovalo.

Komentarjev 3
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 13:41 02.februar 2024.

    Tale Novakova je prava lisica in njen bivši partner tudi. Sta se sposojala denar že pred dvajsetimi leti in zastavila konja v Stožicah, ki ni bil sploh toliko vreden kot sta trdila. Ji je pa konj vrnil in jo vrgel iz sedla. Karma.

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 09:11 02.februar 2024.

    Ne morem si kaj, da ne bi zaploskal novodobnemu Robinu Hoodu...BBC je itak propagandni stroj za poneumljanje ...

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:01 02.februar 2024.

    Slovenec je doma, slovenski državljan pa v angliji