Slovenija > Črna kronika
10854 ogledov

Budistični lama naj bi zlorabljal posvojenko in posvojenca

rinpoče IFP Ronan Chatellier
Francoz Ronan Chatellier iz rodne Francije ni prišel na ljubljansko okrožno sodišče, je pa podal ugovor na obtožnico, ki mu očita spolne zlorabe. Še vedno je tudi vodja budistične kongregacije Dharmaling.

Prve verske skupnosti v Sloveniji so se registrirale leta 1976, potem ko se je zakon večkrat spreminjal, pa se jih je do danes prijavilo 65, šest so jih na lastno željo izbrisali iz registra. Vanj se je pred dvajsetimi leti vpisala tudi budistična kongregacija Dharmaling s sedežem v Brdcah nad Dobrno na Štajerskem in z dvema zakonitima zastopnikoma, eden od njiju je Francoz Ronan Chatellier.

Obsojen že v Franciji

Toda 55-letni Chatellier, bolj znan kot lama Šenpen Rinpoče, ki je zaradi verskih razlogov dobil izredno slovensko državljanstvo, naj bi imel burno preteklost, tlakovano s spolnimi prestopki, zaradi katerih bi moral danes sesti na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Obtožen naj bi bil kaznivih dejanjih spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, in kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja.

Začelo naj bi se že leta 1997 v Franciji, kjer naj bi mu po poročanju Dnevnika očitali sporni masaži 11-letnega dečka in leto starejše deklice, a je menda dobil le pogojno kazen, jima plačal odškodnino in se moral odpovedati delu z otroki.

V Slovenijo je pripotoval leta 2002 in se obkrožil s somišljeniki. Pod svoje okrilje je vzel tudi zdaj 30-letno Katjo Pančur, ki je imela v rodnem Sankt Peterburgu v Rusiji nesrečno otroštvo, nazadnje pa je zanjo začela skrbeti budistka. Pri desetih letih je z njo prišla v Slovenijo, nastanili so jo v prostore Dharmalinga v Škofji Loki.

Slekel ji je spodnjice

"Opazila sem, da ljudje k njemu prihajajo na zdravljenje, ženske pa ga gledajo kot boga. Ker sem imela zaradi slabe prehrane hude bolečine v trebuhu, me je masiral po trebuhu s šentjanževim oljem. Ne vem točno, kako je prišlo do tega, da mi je slekel spodnjice in razlagal, da bi me rad naučil o mojih spolnih organih. Tudi sam se je slekel, rekel, naj se ga dotaknem. Nič se mi ni zdelo narobe, saj mi je vse skupaj predstavil na otroški način, igrivo. Je pa vsakič znova poudaril, da je to najina skrivnost. Tiho sem bila 17 let," se je za Slovenske novice izpovedala Pančurjeva.

Z budistično skrbnico se je nato vrnila v Rusijo, po dveh letih pa so jo spet posedli na letalo za Slovenijo: "Lama me je namestil k paru v Medvode, začela sem obiskovati šolo. Ko je budistični center zaživel v Ljubljani, sem prihajala vsak konec tedna, takrat me je tudi zlorabljal. V tistem obdobju sem si želela le nekoga, ki bi bil do mene nežen in prijazen, ki bi mi dal vsaj kanček občutka varnosti. Danes mi je grozno, ko pomislim, kaj vse sem bila pripravljena sprejeti in spregledati za občutek, da sem vredna družine."

Po njenih besedah jo je Chatellier, ki jo je celo posvojil, ves čas nadzoroval, z dragimi darili, od oblek prestižnih znamk, do parfumov in telefonov, pa kupoval njen molk, česar se takrat ni zavedala. Pri petnajstih je tudi zanosila, vendar spontano splavila.

Krivde ne priznava

Zoper Rinpočeja je bilo vloženih več ovadb zaradu suma spolnih zlorab, vendar se ni praktično nič premaknilo – in se ni niti danes, ko je bila pred sodnico Nevo Bizjak kot oškodovanka vabljena prav Pančurjeva. Druga žrtev naj bi bil neuradno še eden od njegovih treh posvojencev, ki ga je ovadil že leta 2012, kmalu zatem pa prijavo umaknil.

Narok bi moral potekati prek videokonference, toda budista ni bilo pred kamero, prek svojega zagovornika pa je tako ali tako podal ugovor na obtožnico, kar pomeni, da krivde ne priznava.

Za zaprtimi vrati

Pred obravnavo je bila Pančurjeva skopa z izjavami, saj je zavezana k molčečnosti, ker bo sojenje potekalo za zaprtimi vrati. "Na ta dan sem čakala zelo dolgo, v takih primerih pride do tega, da obupaš in več ne veš, ali boš dobil nek zaključek. A k sreči so se zadeve začele premikati, zahvaljujem se vsem, ki ste sodelovali in tako ali drugace pomagali," nam je vendarle povedala srečno poročena mama treh otrok, ki o svojih trpkih izkušnjah piše knjigo. "Konec moje zgodbe ni pomemben samo zame, temveč tudi za vse druge, ki so v življenju doživeli take vrste zlorabe."

Rinpoče, ki je, mimogrede, posvojil tri otroke, ostaja vodja budistične kongregacije Dharmaling. "Še noben postopek se ni končal v njegovo škodo, ob tem velja domneva nedolžnosti," nam je povedal sogovornik iz slovenske podružnice, ki pa se ni želel predstaviti zaradi "slabih izkušenj z mediji".

Komentarjev 13
  • Burja 19:05 23.januar 2024.

    Malo morje lažnih razsvetljencev, gurujev.., ki mislijo, da si duhoven, če si nadeneš kiklo. Žal, mnogi nasedejo zunanjem leporečju in pri tem ne opazijo hinavsko notranjost.

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 15:59 23.januar 2024.

    Vera vseh vrst in oblik se uporablja pretežno v Sprevržene namene!!! Vse take Izprijence je potrebno KASTRIRATI!!!!

  • Kmodri_ 14:55 23.januar 2024.

    Sprijeni način za iskanje notranjega miru!