Slovenija > Črna kronika
4 ogledov

Dopinškemu paru hišo v Rožni prodal stric Danilo

Danilo Slivnik BOBO Žurnal24 main
Zakonca Karner, osumljena nedovoljene spletne prodaje dopinških preparatov, bosta v zvezi z izročitvijo ZDA pred preiskovalnim sodnikom zaslišana 11. januarja. O paru spregovoril stric osumljene, publicist Danilo Slivnik.

To je za STA pojasnil njun odvetnik Roland Grilc. Po njegovih informacijah Slovenija za njuno izročitev ni zaprosila, preiskovalni sodnik pa jima je pripor že odredil.

Grilc je za STA razložil, da morata biti po avstrijskem pravnem redu za izročitev osumljencev izpolnjena dva pogoja. Prvi pogoj se ugotavlja na osnovi dokumentov, ki jih pošlje država prosilka za izročitev, v tem primeru Združene države Amerike. Dokumenti morajo izkazati utemeljen sum storitve kaznivega dejanja.

Drugi pogoj pa je ta, da je dejanje kaznivo v obeh državah, torej tako v Avstriji kot v ZDA, kar v tem primeru je. Kot je še dodal Grilc, Avstrija ponavadi osumljene in obtožene ZDA izroči, če jih ta zahteva. Karnerjeva sta sicer po Grilčevih besedah prepričana, da pogoja nista izpolnjena.

Slovenska zakonca sta bila po besedah Grilca že zaslišana pred preiskovalnim sodnikom, ki jima je pojasnil, česa sta osumljena, in izročil s tem povezane dokumente. Prav tako jima je preiskovalni sodnik že odredil 14-dnevni pripor z možnostjo podaljšanja.

 

Osumljena nečakinja Danila Slivnika

Avstrijska policija domneva, da sta zakonca, 33-letna Alenka in 36-letni Mihael, ki naj bi vodila mrežo preprodajalcev steroidov, z njihovo prodajo prek spleta zaslužila okoli 38 milijonov evrov. Za kako veliko združbo gre, še ni znano, saj preiskava še poteka. Izkupiček iz spornih poslov pa naj bi združba prala prek številnih slamnatih podjetij ter ga vlagala v posle z nepremičninami.

Ob brskanju po spletu se v povezavi s preprodajo omenjenih snovi pojavljata tudi imeni Marjeta Slivnik in Matevž Karner. Publicist Danilo Slivnik je za STA potrdil, da je Alenka Karner njegova nečakinja, njegova sestra pa se imenuje Marjeta Slivnik Hribar. A kot je poudaril, njegova sestra o objavah njenega imena na spletu ne ve ničesar in vsa morebitna namigovanja strogo zavrača.

Pojasnil je še, da je Matevž Karner brat aretiranega Mihaela in da sta se Alenka in Mihael ukvarjala s prodajo generičnih zdravil ter da je popolnoma jasno, da s preprodajo steroidov ne bi mogla zaslužiti 40 milijonov evrov.

V evidencah Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) se isto ime, torej Matevž Karner, pojavlja dvakrat, in sicer najprej kot direktor podjetja KARNER, d. o. o., Ljubljana s sedežem v ljubljanskih Murglah ter kot direktor podjetja Palea, čigar lastnik je družba iz Paname. Ali gre za istega Matevža Karnerja, ni jasno, saj se na objavljeni telefonski številki ne oglaša nihče.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 10:48 05.januar 2012.

    Bilo bi lepo , če bi SLO vložila obtožnico zaradi utaje davka in to iz njihove lastnine tudi kasneje pokasirala. Če bo pa izročen USA , bosta dobila od njih tako denarno kazen, da jim ne bo ostal niti belič.

  • 1111 00:39 05.januar 2012.

    ...ma kakšen publicist...sej je durh zadet in pijan...

  • allstarr111 22:07 04.januar 2012.

    mam občutek da te pri nas zaprejo samo če si tolk neumen in v trgovini ukradeš sendvič, vse kar je več je skoraj nekaznivo.