Slovenija > Črna kronika
12728 ogledov

Elvis zavzdihil: "Fak, zaštihan sem," potem pa ...

Nož Profimedia Fotografija je simbolična.
Kranjčan Sandi Vešligaj vztraja, da se je Elvis Deljanin sam napičil na nož. O njegovi pritožbi in pritožbi tožilstva na kazen tri leta in osem mesecev zapora bo odločilo višje sodišče v Ljubljani.

Devetintridesetletni Kranjčan Elvis Deljanin se lahko le hitri zdravniški pomoči zahvali, da je še živ. Pet let starejši someščan Sandi Vešligaj mu je z enim samim vbodom z nožem prebodel trebuh in poškodoval debelo črevo, ledvico, vranico in medrebrno aorto.

Kupil mu je pivo

Sandi Vešligaj | Avtor: D. M. Sandi Vešligaj in njegov zagovornik Matej Gašperšič. D. M.
Na sobotni večer, 28. januarja letos, se je pri Mercatorjevi trgovini v ulici Nikole Tesle v kranjski soseski Planina zbrala manjša družba, ki se ji je kasneje pridružil še Vešligaj. Ob prihodu je vprašal, če bi kdo pivo, odzval se je le Deljanin. Vešligaj se je vrnil z dvema pločevinkama piva, kmalu zatem pa je izbruhnil prepir.

Kot se je izkazalo na sojenju, naj bi začel Deljanin, ki se je najprej sprl z Izetom Š., nato sta se zapletla z Vešligajem. Deljanin je priznal, da ga je morda čofnil, a  odziva z nožem ni pričakoval. Vešligaj je pred kranjsko okrožno sodnico Polono Kukovec pojasnil, da je bilo huje, Deljanin da mu je razbil očala, ko jih je spravil v žep, pa je v njem začutil avtomatski nož na preklop, ki ga običajno jemlje na sprehode po gozdu.

Izvlekel ga je, zavpil "hu ha", in krilil z rokami kot mojster borilnih veščin, po svojih besedah prepričan, da se ga bo nasprotnik ustrašil. A Deljanin naj se ne bi, saj da je planil nanj in se pri tem napičil na naperjeni nož.

Prijeli so ga doma

Tožilstvo in nato sodišče ni verjelo razlagi o silobranu. Pri čemer je treba dodati, da je Elvis sicer vitek, a postaven možakar, Sandi pa dvajset centimetrov  nižji in droben, čeprav se je v hišnem priporu malo zredil, je včeraj opazil njegov zagovornik, odvetnik Matej Gašperšič. A to ni niti argument niti opravičilo, tožilec Jože Čeru je še vedno prepričan, da je obdolženi nož namerno usmeril v žrtvine vitalne organe, za tako močan vbod pa tudi uporabil veliko silo.

Po dejanju je Vešligaj zbežal v trgovino, se vrnil, ko pa mu je družba vpila, naj se pobere, odšel domov. Tam so ga prijeli policisti. 

Priče, ki so se zvrstile na sodišču, niso vedele, kaj natančno naj bi bil vzrok prepira, ena od njih ga je pripisala alkoholu, čeprav je Vešligaj zatrdil, da je v celem dnevu popil le dva decilitra vina in eno pivo – pred trgovino naj bi kadil še marihuano – Deljanin pa dve ali tri pive, čeprav jih, kot je izpovedal, lahko tudi pet ali šest na večer, pa še kakšen kakšen joint pokadi ali črtico potegne, "a takrat je nisem".

Tožilec Čeru je poudaril, da Vešligaj ne bi držal noža z vso silo in šel z njim proti Deljaninovemu trebuhu, če bi ga hotel le prestrašiti, zato ni dvoma o poskusu uboja. Zanj je predlagal osem let zapora.

Lahko bi preprosto odšel

Odvetnik Gašperšič je zagovarjal silobran ali dejanje, storjeno iz malomarnosti. Sodnica Kukovčeva je upoštevala, da je šlo za eventualni in ne direktni naklep, da je oškodovani preživel in sam dal pobudo celotnemu dogodku. Po drugi strani pa bi Vešligaj, pri čigar izpovedih so ugotovili nedoslednosti, lahko ostal pri mahanju z nožem, ali, še bolje, preprosto zapustil prizorišče. Kazen tri leta in osem mesecev zapora je nenazadnje razmeroma blaga, saj se po kazenskem zakoniku začne pri petih letih.

Ljubljansko višje sodišče je včeraj na znanje vzelo pritožbi obeh strani. Tožilstvo se zavzema za prvotno predlagano kazen, med drugim zato, ker je "imel obdolženi dovolj časa, da bi z razmislekom drugače reševal spor", ker "se je med postopkom pokazalo, da se ne zaveda teže svojega dejanja", in ker "ima kazen tudi preventivno funkcijo".

Na socialni podpori

Gašperšič je dejal, da je njegov klient resnicoljubno opisal dogodek, ki se je zgodil zelo hitro, in da je treba upoštevati "stanje, v katerem so bile priče, na njihove izpovedi pa se je tožilstvo močno opiralo".

Nazadnje je besedo dobil še Vešligaj, ki se menda boji maščevanja: "Izredno žal mi je, da se je to zgodilo. Zavedam se, kaj sem storil, in ne bo se več ponovilo. Zgodilo se je hitro, bila je malomarna nesreča. Kazen mora biti, vendar si ne zaslužim zapora, da bi me zaprli tja, med njegove."

Rešetkam se verjetno ne bo izognil, soočil pa se bo še s civilno tožbo. A četudi Deljanin, ki je zoper njega vložil premoženjskopravni zahtevek v višini 55.800 evrov, na sodišču zmaga, je vprašanje, kolikšne odškodnine bo deležen. Sandi Vešligaj živi od socialne podpore, 460 evrov na mesec.

Komentarjev 3
  • johan 16:58 11.november 2023.

    Če bi bil Sandi Vešligaj nedolžen, se ne bi skrival. S ponosom bi se pokazal in povedal v kamero, da ni kriv. To skrivanje je že znak, da je kriv.

  • Avatar MS
    MS 10:12 11.november 2023.

    Štajerska ikebana z aranžiranjem cvetja nima dosti skupnega. Je izraz za tragičen zaključek pretepa, običajno pod vplivom alkohola, ob »pušlšankih«, ko poleg pesti »zapojejo« noži. Nekoč je veljal rek, da vob slovenskih veselicah »ni nedelje brez noža«, in štajerska ikebana ...prikaži več je v neprenesenem pomenu nož, zarinjen v hrbet. Kot kaže tudi "echte" Slovencem ta "šport" ni tuj! Tvoj sarkazem je strel v lastno koleno!

  • matermila 09:18 11.november 2023.

    Sve sami Slovenci