Slovenija > Črna kronika
1857 ogledov

Preiskava spolne zlorabe otrok: vpletenih več slovenskih državljanov

prenosni računalnik Profimedia
Več slovenskih državljanov je pridobivalo gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok. Nekateri so za posnetke plačevalu v kriptovalutah.

Vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto iz Uprave kriminalistične policije na GPU, Robert Tekavec, in kriminalist Oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana, Primož Podbelšek sta predstavila podrobnosti mednarodne kriminalistične preiskave s področja spolnih zlorab otrok prek interneta, ki je potekala med 6. in 17. novembrom.

Slovenski kriminalisti so bili s strani tujih varnostnih organov obveščeni, da je več slovenskih državljanov prek interneta pridobivalo in razširjalo gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok. Med žrtvami ni slovenskih otrok, je povedal Tekavec. Prav tako po do zdaj znanih podatkih ni bilo ugotovljeno, da bi osumljeni slovenski državljani gradivo izdelali sami ali sami spolno zlorabljali otroke. 

Na podlagi pridobljenih podatkov so kriminalisti identificirali osem slovenskih državljanov z območij policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Novo mesto. Pet med njimi je za izvrševanje kaznivih dejanj uporabljalo kriptovalute in temni splet. Vsi osumljenci so polnoletni državljani Slovenije in pred tem niso bili znani policiji. Gre za različne profile osumljencev – različno stari, različno situirani in izobraženi, je pojasnil Tekavec.

Kriminalisti so 9. novembra na podlagi odredb sodišča opravili hišne preiskave in zasegli 40 elektronskih naprav. V preiskavah je sodelovalo 41 kriminalistov. V nadaljevanju bodo omenjene naprave pregledali in analizirali zasežene podatke. Po opravljeni analizi bodo o ugotovitvah obvestili okrožno državno tožilstvo. 

Zagrožena kazen za tovrstna kazniva dejanja je od 6 mesecev do 8 let zapora. 

Kriminalisti PU Ljubljana so bili januarja letos s strani družb, ki upravlja z borzo digitalnih sredstev, obveščeni, da je več slovenskih državljanov od leta 2021 prek temnega spleta pridobivalo gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok. Izvedenih je bilo devet transakcij, zneski pri posamezni transakciji pa so znašali od 20 do 50 evrov, je pojasnil Primož Podbelšek s PU Ljubljana.
Kriminalisti so v času preiskave od domačih in tujih korporacij prejeli podatke za identifikacijo osumljencev in identificirali pet slovenskih državljanov z območij PU Ljubljana, Kranj in Koper. 

"Storilcem sporočamo, da policija preži na njih in da jih bomo identificirali in pripeljali pred roko pravice." 

Robert Tekavec, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto iz Uprave kriminalistične policije na GPU

Akcija potekala tudi v drugih državah

V okviru Evropske večdisciplinarne platforme proti grožnjam kriminala (EMPACT) so poleg slovenskih organov pregona sodelovali tudi kriminalisti iz Madžarske, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. Med 6. in 17. novembrom je bilo opravljenih 41 hišnih preiskav pri 39 osumljencih. Zasegli so več kot 200 naprav in identificirali dve žrtvi spolnih zlorab. Žrtve so večinoma zelo mladi otroci in najstniki. 

Za 39 osumljencev so prejeli 216 prijav spolnih zlorab otrok s strani različnih organizacij in platform. Podatkov o medsebojni povezanosti osumljencev za zdaj še ni.

Kriminalisti zaznavajo nove trende

Tekavec je povedal, da se storilci med seboj povezujejo in gradijo povezave čezmejno. Pri tem si delijo nasvete, kako ostati anonimen, neopazen in kako spolno zlorabiti otroka. "V regiji Zahodnega Balkana je to še lažje zaradi manjših jezikovnih ovir," je izpostavil. 

Na Europolu je med 6. in 17. novembrom potekala akcija za identifikacijo tako zlorabljenih otrok kot osumljencev. Potekala je analiza ogromne količine zaseženega gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo otrok, z namenom identifikacije otrok in osumljencev. To je bila že trinajsta tovrstna akcija. Na dosedanjih dvanajstih akcijah je bilo analiziranih 6463 serij gradiv, identificirali in rešili so 690 različnih otrok. V 2315 primerih so odkrili izvorno državo, iz katere je prihajal otrok, in jo o ugotovitvah obvestili, je pojasnil Tekavec. 

Kriminalisti na področju spolnih zlorab otrok opažajo nove trende. Storilci se še lažje povezujejo z otroki in pristopajo do njih. Lažje z otroki manipulirajo in ostajajo čim bolj anonimni. Med trendi, ki jih opažajo, je naštel: transakcijsko sekstanje prek platforme proti plačilu, uporabo umetne inteligence za izdelavo podob spolnih zlorab otrok, lažje nagovarjanje otrok prek spleta, spolne zlorabe na daljavo prek spleta. 

Najpogosteje zaznavajo razširjanje materiala med istomislečimi in nagovarjanje prek interneta, kjer storilce manipulira z otroki, jih tudi nagovarja k srečanju ipd. Pogosti so tudi primeri, ko si mladoletna intimna partnerja izmenjata gole fotografije in eden od njiju razširi te fotografije naprej. Najpogostejše: razširjevanje posesti med istomislečimi

V letu 2022 so obravnavali 163 primerov prikazovanja, posedovanja in razširjanja materiala, ki prikazuje spolno zlorabo otrok, leto prej 175 primerov, letos do konca oktobra pa 140. 

Tekavec je opozoril na problem samoposnetkov otrok, ko že otroci stari 6 let ali manj dostopajo do neprimernih vsebin. Običajno pride do tega ob pomanjkanju nadzora prek računov njihovih staršev. Otroci pri tem nevede objavijo določene posnetke. Družbena omrežja to prepoznajo, račun blokirajo in obvestijo policijo, da preveri zadevo. V večini primerov, tako Tekavec, ne gre za nagovarjanje, ampak za neodgovorno uporabljanje naprave. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 10:13 21.november 2023.

    Balkan je bil vedno leglo korupcije. Zakaj naši vrli politiki s sončnim kraljem na čelu, tako zelo podpirajo in jokajo za balkanci? Samo zaradi “svobode”, pranja denarja in investicij?