Slovenija > Črna kronika
28 ogledov

FBI je rogovilil po Mariboru

Franc Pukšič sprašuje Kresalovo in Zalarja o dejavnostih FBI v Sloveniji. (Foto: Žurnal24 main
Heker. Slovenski državljan je zavrnil ponudbo ameriških preiskovalcev, trdijo neuradni viri.

Je ameriški preiskovalni urad decembra res opravil preiskovalna dejanja v Sloveniji? Tako poslanec Franc Pukšič sprašuje Katarino Kresal in Aleša Zalarja.

Uradno: ni preiskave

Na policiji so nam potrdili, da so predstavniki FBI in ameriška preiskovalna sodnica obiskali Slovenijo. Dodali pa so, da pri nas niso opravili nobenih preiskovalnih dejanj.

Okuženi milijoni
Računalniški virus. Mariborčan M. Š. naj bi ga drago prodal španski združbi, virus pa je potem okužil milijone računalniških sistemov, menda sumi FBI.

Neuradno: ponudba FBI
Več neuradnih virov pa nam je zatrdilo, da so se Američani neformalno pogovarjali z računalniškim hekerjem M. Š., ker ga sumijo, da je ustvaril računalniški virus, ki je povzročil precej škode.

Pogovarjali naj bi se pri M. Š. doma in na policiji, osumljenec naj bi na pogovor pristal prostovoljno, navzoč naj bi bil njegov odvetnik, ne pa tudi predstavniki slovenskega pravosodja in policije.

Američani naj bi M. Š. ponudili dogovor. Če bi sodeloval z njimi, jim opisal dogajanje in nemara tudi razkril sodelavce, bi mu grozila nižja zaporna kazen.

Kazen do 320 let zapora
M. Š. je po naših podatkih zavrnil dogovor, zato utegne ameriško pravosodje že kmalu zahtevati njegovo izročitev. Izročitev je možna po sporazumu med EU in ZDA, slovenskemu hekerju pa po nekaterih virih v ZDA grozi celo do 320-letna zaporna kazen.

Ameriški agenti so bili zaradi M. Š. tokrat pri nas že drugič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.