Slovenija > Črna kronika
94951 ogledov

Hčerka je zaspala, inšpektor Banke Slovenije pa zadavil ženo

Spolno nasilje Profimedia Fotografija je simbolična.
Hrvaška multisciplinarna strokovnjakinja dr. Sanja Elizabeth Radeljak je danes na višjem sodišču v Ljubljani zatrdila, da je bil Žarko Gorenjc v času, ko je umoril ženo Jasno, neprišteven.

V družinski hiši v Dolah pri Polici je še pred tremi leti odmeval otroški smeh, prostori so bili vzorno pospravljeni, travnik pokošen. Danes je domačija zapuščena,  mimoidoči domačini pa jo ošinejo z žalostnim pogledom. Tukaj se je pripetila grozljiva tragedija. Šestinštiridesetletni gospodar Žarko Gorenjc, nekdanji policist, ki je kasneje doštudiral na dveh fakultetah in naredil uspešno kariero na Banki Slovenije – bil je inšpektor, zadolžen za področje preprečevanja pranja denarja – je v noči na 5. marec 2021 umoril osem let mlajšo ženo Jasno, medtem ko je hčerka spala v bližnji sobi.

Žarko Gorenjc | Avtor: D. M. Žarko Gorenjc D. M.
Bil je tudi spolno nasilen

Par se je zbližal ob koncu študija in kmalu sta se poročila. Leta 2018 se jima je rodila hčerka in takrat se je začela njuna zveza krhati. Gorenjc menda ni bil več v centru ženine pozornosti, kar naj bi ga še bolj začelo boleti med epidemijo covida-19, ko smo bili vsi zaprti med štirimi stenami.

Ob tem naj bi bil bolestno ljubosumen in Jasno ves čas nadzoroval, ji omejeval stike s prijateljicami ter celo njenimi svojci. Do nje naj bi bil psihično in fizično, tudi spolno nasilen, vzkipljivosti pa naj bi botrovala zloraba alkohola in drog. Marihuano naj bi začel kaditi pri petnajstih, ko jo je pri tridesetih zaradi vse pogostejših psihoz opustil, je eksperimentiral z LSD in amfetamini. Od leta 2012 je ob koncih tedna užival kokain, katerega učinek je krepil s šilci žganja.

Živa ne boš prišla iz hiše

S časom sta zakonca začela spati ločeno, Gorenjc pa naj bi Jasni sredi noči trkal na vrata ali butal po steni, "kaj je prasica, kurba, a spiš?!". V svoji sobi je preživljal tudi vikende, popival in vzel od tri do pet gramov kokaina. Do srede ali četrtka je običajno prihajal k sebi in nato spet nadaljeval.

Jasna ga je ves čas ščitila, po mnenju sodišča kar idealizirala, a nazadnje spoznala, da tako ne gre več. Poiskala si je odvetnico in v Mirni našla stanovanje, kamor bi se preselila s hčerko, za katero je menda sklenila, da bo zahtevala polno skrbništvo, čeprav bi pristala na njene stike z očetom. Do zadnjega je upala na miren razhod, kljub Žarkovim grožnjam, "da živa ne bo prišla iz hiše".

In res ni. Gorenjc je po svoji izpovedi na ljubljanskem okrožnem sodišču 4. marca 2021 vzel dve črtici kokaina, uspavalno tableto in popil žganje. Ponoči naj bi, je nadaljeval, v njegovo sobo prišla Jasna, ga žalila in mu zapretila, da bo vzela otroka in bo izgubil službo. Potem se ni spominjal ničesar več, le da je imela okrog vratu ovit pas kopalnega plašča in zvezane roke. V gozdu si je skušal soditi sam, a mu ni uspelo. Šele naslednje popoldne je staršem razkril, kaj je storil in se okrog pol šestih popoldne predal na policijski postaji v Trebnjem.

Kritična do naših izvedencev

Njegova zagovornika, odvetnika Gorazd Fišer in Marko Makuc, sta skušala dokazati, da je bil ob dejanju neprišteven, vendar se izvedenci za psihiatrijo niso strinjali. Dr. Peter Pregelj je pri njem ugotovil neopredeljeno osebnostno motnjo in odvisnost od psihoaktivnih snovi. Njegova sposobnost razumevanja in obvladovanja ravnanja je bila zmanjšana, vendar ne bistveno.

Tožilstvo je za Gorenjca predlagalo 28 let zapora, dobil jih je 23. Na sodbo sta se pritožila tako obramba  kot tožilstvo. Odvetnik Fišer je zato angažiral multidisciplinarno strokovnjakinjo iz Zagreba in koordinatorko v desetih psihiatričnih ambulantah dr. Sanjo Elizabeth Radeljak, ki je na današnji seji višjega sodišča v Ljubljani predstavila svoje mnenje kot priča.

"Z Gorenjcem sem opravila triurni razgovor, pogrešala pa sem veliko medicinskih preiskav vaših izvedencev," je sodna izvedenka za področja psihiatrije, psihofarmakologije in toksikologije povedala uvodoma in zatem še večkrat okrcala svoje slovenske kolege. "V njihovih mnenjih je toliko nepreciznosti in napak, kot jih redko vidim. V nobenem od treh psihiatričnih mnenj tudi ni potrebnih dodatnih komponent, ker niso multidisciplinarni izvedenci in ne sledijo sodobnim ugotovitvam v psihiatriji."

Ima možgane 65-letnika

Nekatere raziskave je zato opravila sama, med njimi pregled z magnetno resonanco: "Gorenjc ima mejno osebnostno motnjo in minipsihozo. Osebnostna motnja je nastala v adolescenci, med 15 in 17 letom, in izhaja iz travmatičnih odnosov z očetom. Tudi s sestro si nista bila blizu. Bil je psiho-fizično zlorabljen, zato ima nizko samozavest, na svet gleda črno-belo, je impulziven, pesti ga strah pred zapustitvijo. Rešitev je iskal v mamilih in alkoholu.“

Dolgotrajno jemanje kokaina je po njenem botrovalo organski okvari frontalnega možganskega režnja: "To se kaže v njegovih težavah s koncentracijo, zaradi česar je bil veliko na bolniški, in pri računanju. Ima možgane 65-letnika."

Zločin bi lahko preprečili

Gorenjc je med novembrom 2018 in usodnim marcem 2021 menda kar 40-krat obiskal svojo splošno zdravnico. "Že takrat je imel samomorilska ideje, vendar ga ni poslala k psihiatru. Tudi nihče drug ni nič ukrenil, čeprav je njegova mama ocenila, da ima shizofrenijo in rabi pomoč. Morali bi mu napraviti EEG, dobil pa je le zdravila in še ta napačna. Če bi ga pravočasno zdravili, bi ta zločin lahko preprečili. To je žalostno," je dejala Radeljakova in razložila, kaj se je zgodilo kritične noči. "Med osmo zvečer in polnočjo je v več intervalih vzel skupaj en gram kokaina in vsako od približno osmih 'črtic' poplaknil z žganjem. Ob treh zjutraj, ko se je zgodil umor, je imel v krvi približno promil alkohola. V trenutku, ko se je zbudil, je bil zmeden, prestrašen, čutil se je napadenega, prišlo je tudi do disociativne amnezije. Dejanja zagotovo ni načrtoval, saj bi v tem primeru uporabil nož ali kakšno drugo orodje. Vsekakor je bil takrat neprišteven."

V nadaljevanju današnje obravnave je spet omenila po njenem pomanjkljive raziskave vzorcev krvi in seča, ki so jih Gorenjcu vzeli 24 ur po tragičnem dogodku. Na njene neprestane kritike, zaradi katerih jo je višja sodnica zapisničarka Špela Koleta večkrat pozvala k spoštljivosti, sta se argumentirano odzvala izvedenka za toksikologijo dr. Majda Zorec Karlovšek in psihiater dr. Pregelj. Iz izjav Karlovškove tako izhaja, da dopušča možnost, da je Gorenjc zvečer zaužil kokain, "ni pa nujno". To vsekakor ni v prid tezi o njegovi neprištevnosti, a o tem bo odločal senat pod vodstvom višje sodnice Lee Habjanič.

Komentarjev 20
  • kapljač 15:07 09.januar 2024.

    Razgalila je dogajanje pri nas z izvedenci, kar pogosto vodi v sodne goljufije .

  • Majazmaja 09:24 09.januar 2024.

    Tip je nevaren. Poln osebnostnih in vedenjskih motenj, redno jemlje mamila. Kokain zato, da ostane "buden", ker gre za stimulans, zato bi bilo dobro preverjati te slovenske direktorčke javnih podjetij. Tipa mora za 40 let v arest, ampak glede na ...prikaži več to, kar je napisala tale hrvaška psihiatrinja in kako so ga ocenili slovenski, se lahko zgodi, da dobi samo forenzično psihiatrijo. Če bi bilo sodstvo manj naklonjeno kriminalcem, bi pa Slovenija imel pogoodbo z Rusi in njihovimi gulagi.

  • Buča Pepa 08:06 09.januar 2024.

    Sanja Elizabeth Radeljak če je človek tako bogi, pa ga pelji domov in naj tebe pokonča. Človek sodi za rešetke, kar je storil, je grozovit zločin! Če bi bil res tako moten, nebi nikoli naredil dveh fakultet. Kot bivši policist, ...prikaži več je točno vedel, kako se mora obnašati pred plačanim strokovnjakom. Čuza do smrti in nič stikov z otrokom.