Slovenija > Črna kronika
57 ogledov

Hekerji vdrli tudi v Luko Koper

Luka Koper Barbara Milavec
Slovenski kriminalisti od lanskega septembra obravnavajo šest primerov vdorov v informacijske sisteme različnih gospodarskih družb. V dveh primerih so nepridipravi odtujili skupno 210 tisoč evrov, med oškodovanci je tudi Luka Koper.

"Storilci, organizirani v kriminalne aktivnosti, so s pomočjo tako imenovanega socialnega inženiringa in ustreznih programskih orodij vstopali v informacijske sisteme gospodarskih družb. Glavni namen vstopov v informacijske sisteme je bil vstop v sistem elektronskega bančništva napadene gospodarske družbe ter nato prikrito nakazilo finančnih sredstev iz transakcijskega računa družbe, na račun v ta namen ustanovljene ali drugače pripravljene gospodarske družbe," so danes sporočili s celjske policije.

Storilci so v dveh primerih v preteklih mesecih na takšen način uspešno odtujili 210 tisoč evrov. Po 105 tisoč evrov so iz dveh oškodovanih gospodarskih družb najprej nakazali na povezani družbi, od tam naprej pa v manjših zneskih na različne račune fizičnih ali pravnih oseb. Sredstva so nato gotovinsko dvignili in z njimi prosto razpolagali.

V štirih primerih storilcem, kljub vdoru v informacijski sistem, sredstev iz različnih razlogov ni uspelo nakazati in so dejanja ostala pri poskusu.

Lažno predstavljanje

V omenjenih primerih so storilci telefonsko oziroma prek elektronskih sporočil kontaktirali z uslužbenci gospodarske družbe, pooblaščene za ravnanje z elektronskim bančništvom ter se lažno predstavljali kot predstavniki partnerja družbe, ki je v družbi dejansko izvajala vzdrževanje programske in podobne opreme.

Storilci so nato na različne načine uslužbence prepričali, da so sami (ali z njihovo pomočjo) na računalnike namestili določeno programsko opremo. S pomočjo so imeli omogočen dostop do informacijskega sistema te družbe in v nadaljevanju dostop do elektronskega bančništva, kar pomeni prost dostop do finančnih sredstev družbe na transakcijskem računu.

V preteklih dneh so policisti obravnavali deset osumljencev, stanujočih na širšem območju Celja, Velenja in Šentjurja, ter štirim od teh, zaradi izvedbe preiskovalnih dejanj, tudi odvzeli prostost. Na različnih lokacijah na območju Celja in Ljubljane so opravili  tudi številne hišne preiskave.


Komentarjev 1
  • moo 15:58 05.april 2012.

    Hahaha...so vdrli hekerji in pokradli... od kar je prišlo na splet da Anonimus bodo napadli...zdej je prišlo še v Luki Koper do kraje... :) Smešno kolko pa so sami not pokradli zaposleni "hekerji"!? Po moje je to zgolj samo opravičilo, ...prikaži več, da zakrijejo lastno ročno krajo!:)