Slovenija > Črna kronika
3279 ogledov

Italijanom prodajal zaščitene ptiče za boljši seks

Ptič Profimedia
Klavdio Kac je bil spet obsojen zaradi lova zaščitenih ptic, ki naj bi jih nato prodajal, Italijanom tudi za afrodiziak.

Koprska policijska postaja je že v začetku leta 2019 prejela prijavo Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) o sumu nezakonitega lova zavarovanih vrst ptic pevk. Kot je takrat sporočila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec, so policisti ugotovili, da obstaja sum, da prijavljeni v eni od koprskih vasi nezakonito lovi zaščitene vrste ptic.

Zaradi enake zadeve so ga obravnavali že 2013., a niso potrdili utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja. DOPPS pa so o krivolovu anonimno obvestili vaščani, češ da h Klavdiu Kacu v Glem vozijo avtomobili z italijanskimi registracijami. Našim zahodnim sosedom naj bi po njihovem prodajal ptičke, ki bi nato pristali na krožnikih, menda včasih tudi z verovanjem, da jim povečajo spolno moč. Da so torej afrodiziak. .

Bili so le sorodniki

Pred štirimi leti so tako 66-letnemu Kacu zasegli čižke, liščke, vrabčka, dva plotna strnada in zelenca, vsega skupaj dvajset ptic. Z izjemo čižka, ki ni mogel leteti zaradi poškodb, so vse izpustili v naravo. Upokojenca so obsodili na pogojno kazen, tri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta, čeprav je zatrjeval, da ptic ni nikoli preprodajal, ampak že od svoje mladosti skrbi zanje in jih zdravi, Italijani, ki so ga obiskovali, pa da so njegovi sorodniki.

Zdaj pa so mu sodili zaradi petih liščkov, ki jih je imel v kletkah jeseni 2020, s čimer je kršil zakon o ohranjanju narave in uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Pred sodnico Melito Černe je na okrajnem sodišču dejanje priznal in pojasnil, da je ptičkom zgolj pomagal potem, ko je v nevihti z drevesa padlo njihovo gnezdo. Hranil jih je in bi jih, je dejal, v kratkem spustil nazaj v naravo, a so ga prehiteli inšpektorji. Če jim ne bi pomagal, bi poginili ali bi jih pojedla mačka, je odgovoril na vprašanje svoje zagovornice, odvetnice Brankice Savić.

Ena stane vsaj 100 evrov

Prijave zoper sebe je označil za maščevanje dveh vaščanov, enemu, da ni pustil podenja njegovega psa po mladem žitu, drugi pa da je streljal v njegove mačke, zato mu je zagrozil. Toda ovadili so ga tudi lovci, obiske Italijanov je opazilo več vaščanov. "Obdolženi že vrsto let zapira in goji ptice, z njimi ravno grdo, jih strelja, prodajal naj bi jh Italijanom. Predstavnica DOPPS je povedala, da so Italijani številka ena v svetu po nakupu teh ptic, saj naj bi jih uporabljali za afrodiziak in jih jedli. Takšne ptice na črnem trgu dosegajo ceno 100 evrov ali več. Sklepati je, da so bili njegovi motivi tovrsten narave," je povedal tožilec Damir Kusič in predlagal pet mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo treh let.

Takšno kazen je sodnica Černetova tudi izrekla, čeprav je bila obramba seveda za oprostitev.

Komentarjev 3
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:52 24.junij 2023.

    Najprej bi morali kastrirat tega modela, potem pa v ptice vnest kemijo, da bedakom nikoli ne vstane tič in se zopet spremenijo v menihe.

  • Kmodri 20:52 23.junij 2023.

    Italijani so retardiran narod! Na Siciliji sploh ne vedo kje je Slovenija!

  • Boschtjan Zupanchich 07:43 23.junij 2023.

    Ooojoj !!! ! !!! Bedaki Zmešani Italijanski ... kaj se grejo, ... idioti neumni !!! ! !!!