Slovenija > Črna kronika
5627 ogledov

Izvedenka: "Ne čutita odgovornosti in za svoja dejanja krivita druge"

umor v Krškem Anže Petkovšek
V nadaljevanju sojenja Alešu Olovcu in Martinu Kovaču, ki ju obtožnica bremeni, da sta pri Podbočju februarja pretepla 26-letnika, ki je nato umrl, so v sodni dvorani predvajali brutalni posnetek, ki sta obdolženca objavila na Facebooku. Med ogledom posnetka napada je tožilka sodni senat opozorila, da sta se obtoženca ob njegovem gledanju smejala, kar sta oba takoj zanikala.

Obramba Martina Kovača, ki je posnetek posnel, je po poročanju STA nadaljevala z dokazovanjem, da je usodne udarce žrtvi zadal Aleš Olovec. A tožilka Mateja Roguljič zaenkrat vztraja, da gre za dejanje v sostorilstvu in da sta zanj odgovorna oba obtoženca. Sprememba obtožnice je po njenih besedah "zelo malo verjetno".

Pred sodišče je poleg prič, ki so pričale predvsem o značaju vpletenih v pretep, danes stopila tudi izvedenka za klinično psihologijo Sonja Šešok, ki je ocenila, da sta si Olovec in Kovač osebnostno dokaj podobna, a je Kovač "nekoliko podredljiv" in je pri pretepu sodeloval "zaradi poistovetenja z Olovcem".

Oba sta po njenem mnenju  "asocialna", "socialno in čustveno nezrela" ter da imata "nižje inteligenčne sposobnosti". "Ne čutita odgovornosti in za svoja dejanja krivita druge", nezmožna sta ustaljenega moralnega presojanja, "osredotočata se bolj nase in lasten svet", za oba pa je značilno, "da okolico doživljata na fiziološki ravni", "da se odzoveta brez premisleka" in "da je agresivno vedenje zanju sprejemljiv način obnašanja".

Njuno dejanje sicer naj ne bi bilo načrtovano. Šlo naj bi za buren odziv, ki se je nadaljeval zaradi njunih osebnostnih značilnosti, hkrati pa za povračilo zaradi žalitve Olovčeve matere, vendar pa naj bi bila obtoženca med napadom sposobna oceniti žrtvino stanje in s tem prenehati. Ker sta vajena pitja, pa alkoholiziranost zanju ni opravičilo, je po navedbah STA še ocenila Šešokova.

umor v Krškem Brutalen posnetek na Facebooku Slovenija Osumljenca za brutalen umor v Krškem se izgovarjata na alkohol

Sojenje obema osumljencema, ki jima za kaznivo dejanje umora grozi od 15 do 30 leta zaporne kazni in za neupravičeno snemanje še dodatno leto, se bo nadaljevalo 13. september.

Komentarjev 6
  • wolf.ata 15:04 25.julij 2017.

    30 let najmanj brez možnosti krajšanja kazni,pri nas bi morali zvišati kazni na 50 let - dosmrtno

  • jakec1575 12:16 25.julij 2017.

    Hudic je ko postane genski bazen premajhen. To je ta čista slovenska kri.

  • maresem 08:40 25.julij 2017.

    Za to je dosmrtna ječa a ne v SLO gnilih sodiščih. Tukaj bosta dobila še odškodnino za psihične muke.