Slovenija > Črna kronika
15818 ogledov

Janša na sodišču, njegova priča pa odletela v Bruselj

Janez Janša D. M. Janez Janša z odvetnikom Francijem Matozem
Na celjsko sodišče, kjer nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič zaradi žaljive obdolžitve toži bivšega premierja Janeza Janšo, spet ni bilo direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije, vabljenega za pričo.

Še kot predsednik vlade je Ivan Janez Janša maja 2021 objavil tvit: "Neverjetno za EU v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike." S tem je Bojanu Veselinoviču očital, da naj bi bil sokriv za  smrt odgovornega urednika Slovenske tiskovne agencije (STA) Boruta Meška, ki mu je novembra 2009 vročil izredno odpoved zaposlitve. Meško je pozneje umrl zaradi bolezni.  "Nisem trdil, da je Veselinovič umoril Meška z nožem ali s sekiro, je pa prispeval k poslabšanju njegovega zdravja, ko ga je vrgel na cesto," je svoj zapis podrobneje razložil Janša.

Javno o šikaniranju

Veselinovič, ki ga kot pooblaščenec v zasebni tožbi zastopa odvetnik Gorazd Fišer, že od začetka vztraja, da za Meškovo hudo bolezen ni vedel, da pa je bila odpoved delovnega razmerja upravičena: "Borut Meško ni pripravil dokumenta, za katerega sem ga prosil od julija do oktobra."

Bojan Veselinovič | Avtor: D. M. Bojan Veselinovič in njegov pooblaščenec Gorazd Fišer D. M.
O njegovem delu je danes pričal Alen Pivk, ki je na STA zaposlen od leta 2005, Meška pa je, izmenjaje se s kolegom Urošem Urbanijo, nadomeščal v času bolniške odsotnosti. "Z obema, Meškom in Urbanijo, sem imel korektne odnose," je povedal. Meško mu po njegovih besedah ni omenjal nobenega mobinga, zato pa nesoglasja z Bojanom Veselinovičem.

O mobingu oziroma šikaniranju s strani direktorja STA je sicer Meško oktobra 2009 spregovoril na tiskovni konferenci, ki jo je sam sklical, z novinarjema Urbanijo in Igorjem Kršinarjem, in ki si jo bomo verjetno na zahtevo Janše in  njegovega pooblaščenca Francija Matoza ogledali na eni od prihodnjih obravnav.

Pozvali so ga k odstopu

Vendar pa, kot se je razbralo iz Pivkovega pripovedovanja, resorni uredniki niso bili zadovoljni z Meškovim vodenjem, sploh, ko se je začela gospodarska kriza, in se je obseg dela ob istem številu novinarjev zelo povečal: "Takrat smo ga pozvali k večjemu povezovanju znotraj uredništva, a temu ni bilo tako."

Pivk in Urbanija sta bila tudi med podpisniki mnenja zastopstva uredništva o opominu pred odpovedjo, k iga je dobil Meško. V njem so zapisali, da ima direktor Veselinovič dovolj razlogov za izrek opozorila, in da je bila ob tem spoštovana avtonomija uredništva. Meška so tudi pozvali k odstopu, Veselinoviča pa, naj ukrepa, če se ne bo odločil zanj.

Kot je še pojasnil Pivk, je za Meškovo bolezen izvedel šele potem, ko je ta že izgubil službo: "Ko je prišel po odpovedi po svoje stvari, sem mu jih pomagal nesti do izhoda. 'Kako si?' sem ga vprašal, on pa je odgovoril, da ga nekaj boli hrbet."

Janšev tvit je komentiral: "Če bi meni kdo kaj takega napisal, bi bil užaljen in bi ga tudi tožil." Drugače pa politikovih zapisov na družabnih omrežjih ne prebira več: "Nehal sem jih potem, ko je zapisal, da je STA ventilator laži."

Lahko bi ga le razrešili

Oba, tožitelj in toženec, sta po obravnavi spregovorila pred sodiščem. Janez Janša je iz Pivkovega pričanja razbral, da razmere na STA niso upravičevale Meškove odpustitve, sploh pa da bi ga lahko zgolj razrešili z uredniškega položaja in bi opravljal naloge novinarja.

Veselinovič vztraja, da je bil Janšev tvit del ofenzive proti nacionalni tiskovni agenciji, ki ji je vlada zaprla finančno pipico, Meška pa so privlekli na plano, ko jim je zmanjkalo municije. "Prej se o njem ni govorilo."

Tudi danes na sodišče ni bilo priče Uroša Urbanije. Prejšnjič je imel službene obveznosti na TV Slovenija, tokrat pa se je udeležil okrogle mize v Bruslju, sodnici Leonidi Jager je v dokazilo poslal sken letalske vozovnice. Morda pride na naslednjo obravnavo, 16. junija. "Vajen sem komunikacijskih duelov z Urbanijo," je že izjavil Veselinovič.

Komentarjev 19
  • efranjo 06:57 01.junij 2023.

    bedarije

  • Kmodri 15:59 31.maj 2023.

    Slovenski pacient s svojimi izjavami hoče dobiti stalni abonma na sodiščih. Ko bo obsojen bodo lučkami protestirali pred sodiščem! Neprecenljivo! Grem v nabavo kokic...

  • Boschtjan Zupanchich 15:00 31.maj 2023.

    Eh, norce se brijejo iz nas , vsi po vrsti , .... !!! ! !!!