Slovenija > Črna kronika
110 ogledov

Kraner v zapor

Bogdan Kraner Delo
21 let in mesec dni zapora za dvojni uboj.

Senat mariborskega okrožnega sodišča je Bogdanu Kranerju, ki je avgusta lani ubil svojo mamo in polbrata prisodilo enotno kazen 21 let in en mesec zapora.

„Sicer je Kraner med sojenjem priznal, da je ubil polbrata in da mami ni hotel škodovati, vendar menim, da njegovemu zagovoru ne gre verjeti,“ je v obrazložitvi sodbe pojasnila sodnica Andreja Lukeš. Kraner je namreč trdil, da ni vedel, da v rokah drži nož in da se ni mogel več kontrolirati, ko je enkrat izbruhnila jeza v njem.

Njegova obramba je že od začetka sojenja temeljila na dokazovanju neprištevnosti v času uboja. Sodni izvedenci medicinske in psihiatrične stroke pa so dokazali nasprotno; da se je Kraner zavedal svojih dejanj, njegovo razumevanje je bilo le delno okrnjeno. Bil je delno vinjen, saj je glede na običajno dnevno količino zaužitega alkohola, njegovo telo drugače reagiralo na alkohol. Kraner je sicer priznal tudi, da je agresiven in da ga nekatere stvari hitro ujezijo, vendar pa to ne more biti izgovor za tako okrutno dejanje.

Visoka kazen

Sodišče je Kranerju tako prisodilo 21 let in mesec dni zapora. Kot je še pojasnila sodnica, je kazen takšna zato, ker ni videla nobenih olajševalnih okoliščin, kvečjemu obremenilne. „Ubil je dve osebi, ki sta zanj skrbeli in ki nista z ničemer izzvali nasilnega dejanja,“ je pojasnila sodnica.

Tožilka Ivanka Slana je sicer predlagala še višjo kazen, 27 letno zaporno kazen, vendar pravi, da je s sodbo zadovoljna. „Sodišče je določilo v skladu z zakonom, kazen je ustrezna. Zadeva je bila dokazno čista, rezultat pa pričakovan,“ je dejala Slana. Sicer pravi, da bo glede pritožbe na kazen še razmislila.

Komentarjev 1
  • mucek4 13:55 25.april 2014.

    Mačku pa oprostilna sodba, ker je bil koma pijan in ima olajševalno okoliščino.... ?!?!?!?