Slovenija > Črna kronika
49 ogledov

"Kurbir, pijanec, kradljivec"

Oskrunjen plakat B. V.
Povsem uničen predvolilni jumbo plakat enega izmed dolenjskih županskih kandidatov. Policisti storilce iščejo. Za tovrstna dejanja predpisane denarne kazni.

Policisti postaje Dolenjske Toplice obravnavajo primer uničenja oziroma poškodovanja jumbo plakata enega izmed kandidatov za župana. Storilci so njegovo podobo na plakatu porisali in pripisali z besedami, kot so "družinski kurbir", "bom do daske pijan" in "moj 4-letni BDP - Bom Dokonca Pijan".

"V tem primeru bi lahko šlo za kršitev Zakona o volilni in referendumski kampanji, ki določa, da je prepovedano prelepljanje ali uničevanje plakatov drugih organizatorjev volilne kampanje," pojasnjuje Alenka Drenik z novomeške policijske uprave. Če bodo storilca odkrili, bodo inšpektoratu za notranje zadeve podali predlog za uvedbo postopka o prekršku. "Če bi se izkazalo, da je storilec organizator kampanje drugega županskega kandidata, bi bil ta organizator kaznovan z globo od 700 do 2.500 evrov, če pa bi se izkazalo, da je za uničenje plakata odgovoren posameznik, ki ni povezan  z organizacijo kampanje, bi bil kaznovan z globo do 200 evrov," pri tem pojasnjujejo na Ministrstvu za notranje zadeve.

"Trganje in uničevanje plakatov bi sicer lahko imelo tudi znake kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, vendar to je odvisno od okoliščin v posameznem primeru," dodaja Drenikova z novomeške policijske uprave in dodaja, da preiskava poškodovanja dotičnega plakata v Dolenjskih Toplicah še poteka.

Na inšpektorat do današnjega dne sicer še niso prejeli nobene prijave ali predloga za uvedbo postopka o prekršku zaradi uničevanja plakatov. Koliko teh prijav je bilo v preteklosti, pa nam zaradi "načina obdelave podatkov v policiji, ki ne omogoča številčnega prikaza prijav" ne morejo posredovati. "Lahko pa potrdimo, da je teh primerov na območju Policijske uprave Novo mesto malo," sklene Drenikova z novomeške policije.

Komentarjev 3
  • patron 16:18 02.oktober 2014.

    f. vovk

  • patron 16:11 02.oktober 2014.

    MOGOČE JE PA VSE RES.....GRE ZA ENEGA BIVŠEGA ŽUPANA DOL. TOPLIC....KI PONOVNO KANDIDIDRA.....

  • Pepe007 13:51 02.oktober 2014.

    To je verjetno povsod po Sloveniji nacionalni šport. Moj tast je bil silno zagret za eno od pomladnih strank, pa so mu plakate trgali tudi z njegove imovine. Pa lestev je rabil storilec. Torej nič posebnega in nič novega.Za ...prikaži več koga pa gre na tem plakatu, da se sedaj zgane medijski stroj?