Slovenija
579 ogledov

CSD pojasnjuje, zakaj so ji vzeli otroka

Sanda Alibabić Saša Despot
Sandi Alibabić, ki je od lani poleti v priporu zaradi očitkov o soodgovornosti za smrt dveletne hčerke, je jeseniški center za socialno delo odvzel otroka. CSD je ugotovil, da "obstaja visoka stopnja ogroženosti za zdravje in varnost otroka."

"Center za socialno delo je na osnovi ocene ogroženosti otroka z začasno odločbo odvzel otroka obtoženi surovega dejanja in povzročitve hudih telesnih poškodb mladoletni hčerki in ga namestil v varno okolje," pojasnjuje Anita Bregar, direktorica CSD Jesenice. "Naša dolžnost je, da zaščitimo otroka in zagotovimo, da bo zanj poskrbljeno tako, da bo svoje otroštvo preživljal v varnem in stabilnem okolju, ki mu bo omogočalo zdrav psihofizični razvoj."

PREBERITE ŠE:

Dodala je, da je otrok nastanjen v varnem okolju in pojasnila, da je Center v mesecu februarju izvedel multidisciplinarni tim z namenom načrtovanja možnih ukrepov za zmanjševanje tveganj morebitnega ogrožanja in potrebe po zaščiti še nerojenega otroka.

Sanda Alibabić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V zaporu stalni nadzor ni možen

"S strani Zavoda za prestajanje kazni zapora smo bili obveščeni, da ni možno zagotoviti stalnega nadzora nad bivanjem pripornice z otrokom in da je zaporska situacija z vidika varnostnih tveganj za otroka izjemno izpostavljena," je pojasnila Bregarjeva. "Na osnovi vseh zbranih dejstev je bilo ugotovljeno, da obstaja visoka stopnja ogroženosti za zdravje in varnost otroka."

Povedala je, da je izvršitev ukrepa potekala na miren in človeški način. "Materi je bilo omogočeno, da se je od otroka tudi poslovila," je še dejala in dodala, da ima pripornica možnost pritožbe na pristojno ministrstvo. 

Se bo pritožila?

Dnevnik je pred tem navedel besede odvetnice Darje Roblek, ki pripornico zastopa po uradni dolžnosti. V izjavi za časnik je Roblekova dejala, da je jesniški center za socialno delo ob odvzemu otroka navedel "izgovor, da so potrebne preiskave, v resnici pa je šlo za izvajanje odločbe jeseniškega centra za socialno delo, ki so ji jo potem v porodnišnici tudi vročili"

Roblekova je pojasnila, da je otrok v rejništvu in da njegova mati soglasja o skrbništvu, ki so ji ga dan po odvzemu prinesle socialne delavke, ni podpisala. 

Bregarjeva je v odzivu poudarila, da je CSD postopek odvzema začel šele po rojstvu, ker pred tem za to ni imel pooblastil. "Tehtali smo vse, tudi samo postopanje," je pojasnila direktorica jeseniškega CSD in dodala, da so imeli s priprto ves čas kontakt. "Preverjali smo varovalne in rizične dejavnike, z rojstvom otroka pa smo pridobili tudi določene dokumente."

Pojasnila je še, da pri odvzemu otroka ne gre za soglasje, ampak seznanitev matere. "Seznanili smo jo, zakaj smo dolžni tako postopati in zakaj je odvzem neizbežen," je povedala Bregarjeva. "Mami je bilo rečeno, da ji bodo odvzeli otroka, želela je, da se od njega poslovi in to smo ji omogočili." 

Iz porodnišnice v pripor

Alibabićeva se je po podatkih Dnevnika sicer v ponedeljek vrnila v pripor, kjer je tudi njen partner in soobtoženi ter domnevni oče odvzetega novorojenčka Mirzan Jakupi.

Tožilstvo obtoženima očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je 4. julija lani vodila v smrt deklice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Ana Kranjc 12:53 25.marec 2017.

    Lej, lej, janšeljubci in ljubitelji doktorja davčnih utaj imajo zbor :)

  • nergač 06:46 24.marec 2017.

    Vzeli so otroka iz histeričnih nagibov in ker je ljudstvo to zahtevalo. Nobene pravne osnove ni za kaj takega. Ampak pri nas se da vse "urediti", če je treba, tudi dejstva se da prikrojiti tako, da se izvleče sklep, ...prikaži več ki je nekomu potreben.Večina tistih, ki navijajo za odvzem, sploh ne ve, kaj pomeni biti v reji pri tuji ženski.

  • nergač 06:46 24.marec 2017.

    Vzeli so otroka iz histeričnih nagibov in ker je ljudstvo to zahtevalo. Nobene pravne osnove ni za kaj takega. Ampak pri nas se da vse "urediti", če je treba, tudi dejstva se da prikrojiti tako, da se izvleče sklep, ...prikaži več ki je nekomu potreben.Večina tistih, ki navijajo za odvzem, sploh ne ve, kaj pomeni biti v reji pri tuji ženski.