Slovenija > Črna kronika
9658 ogledov

Marjan umiral pod grmom, Rožle odpeljal naprej

Nesreča Profimedia Fotografija je simbolična.
Dolenjcu Rožletu Grintalu bodo za prometno nesrečo, v kateri je poškodbam podlegel pešec Marjan Bevc, sodili še enkrat.

Dvaintridesetletni Janez Trunkelj iz Zagorice pri Dobrniču je leta 2015 pijan v vsega pol ure povzročil dve prometni nesreči. Prva, s katere je pobegnil, se je končala z materialno škodo, v drugi je ubil dva kolesarja, nekdanjega olimpijca Bojana Udovča in njegovo znanko Andrejo Križaj. Na dolgotrajno sojenje, ki se je končalo lani z obsodbo na šest let zapora, ni čakal v priporu.

Rožle Grintal | Avtor: Rožle Grintal z zagovornikom Matjažem Medletom
Ta, za povzročitelje tragedij na cesti zelo redek ukrep, pa je doletel njegovega dolenjskega rojaka Rožleta Grintala. Štiriintridesetletniku s Potovega Vrha pri Novem mestu so ga odredili zaradi ponovitvene nevarnosti, saj je pod vplivom alkohola že leta 2016 povzročil prometno nesrečo s hudimi poškodbami. Kazen je takrat odslužil z delom v splošno korist, a ga to ni izučilo: leta 2020 so ga ustavili in napihal je za vseh 18 kazenskih točk.

Zadnji sprehod

Ali je 21. oktobra 2022 spet vozil v rožicah, ni znano, ker so ga obravnavali šele štiri dni po nesreči, v kateri je umrl 49-letni Marjan Bevc, toda na sojenju so priče povedale, da je po koncu službe v trebanjski avtopralnici popil dve veliki pivi in eno malo.

Marjan Bevc | Avtor: PU Novo mesto Marjan Bevc PU Novo mesto
Po druženju s sodelavci je sedel v passata in se po stari dolenjki odpeljal proti domu. Blizu priključka za Gorenje Karteljevo ter Gorenje in Dolenje Kamenje je zadel pešca. Bevc je končal šolo s prilagojenim programom, delal v varstveno delovnem centru v Trebnjem, na kmetiji v Brezju pri Trebelnem pridno pomagal svojemu skrbniku, bratu Francu, v prostem času pa veliko pešačil. Toda petkov sprehod je bil njegov zadnji.

Našli so ga čez štiri dni

Grintal se je pred novomeško okrožno sodnico Romano Rački Strmole zagovarjal, da je sicer res v nekaj trčil, a je bil prepričan, da v srno. Te, da so na hitri cesti pogoste, pešca pa še ni nikoli videl. Ko je stopil iz avta, po svojih besedah ni opazil ničesar, zato se je odpeljal naprej. Bevc pač ni obležal na cestišču, ampak ga je vrglo čez varnostno ograjo pod grmovje, kjer so ga našli šele po štiridnevnem iskanju.

Tožilka Barbara Prevolšek Rajić je za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti in opustitev poškodovanega v nesreči predlagala šest let in pet mesecev zapora, sodnica Rački Strmoletova mu je izrekla dve leti manj, saj ga je oprostila opustitve poškodovanca. S sodbo nista bila zadovoljna ne obramba in ne tožilstvo, zato sta se pritožila na višje sodišče, ki je pred desetimi dnevi sklicalo pritožbeno sejo.

Rožle Grintal | Avtor: D. M. D. M.
Ugodili pritožbi

Končna odločitev senata naj bi bila uradno znana v nekaj tednih, a je v resnici že zdaj. "Kmalu po seji so mojo stranko izpustili na prostost. Iz sklepa o odpravi pripora izhaja, da je višje sodišče ugodilo naši pritožbi in razveljavilo obsodilno sodbo, čeprav uradnega sklepa še nisem prejel. Ker bo na vnovičnem sojenju treba spet izvesti vse dokaze, kar bo dolgo trajalo, ukrep pripora ni več sorazmeren," nam je povedal Grintalov zagovornik, odvetnik Matjaž Medle.

Rožle Grintal je tako po letu in pol spet na prostosti, kar si je verjetno najbolj želel, tudi na ponovnem sojenju pa bo težko upal na oprostilno sodbo.

Komentarjev 3
  • Avatar Uroš Fric
    uros8 09:39 18.maj 2024.

    Če nekoga ubiješ namenoma ali iz malomarnosti, je prav, da takoj za tem začneš preostanek živjenja prebivati v kehi. S trdim delom, da si odslužiš prebivanje tam. Brez možnosti pomilostitve in prostih koncev tedna. Država očitno propagira alkoholizem. Ta pa ...prikaži več ne bi smel in ne sme biti priznan kot olajševalna okoliščina.

  • metod7 08:13 18.maj 2024.

    Pa menda ne, da bo kadarkoli še sedel za volan...(?!!)

  • Avatar Leon
    Leon 07:39 18.maj 2024.

    Republika Dolenjska !