Slovenija > Črna kronika
25727 ogledov

Na postaji naj bi jo posilili migranti, omenjajo se protesti

Železniška postaja Ljubljana Anže Petkovšek
Študenti v Ljubljani pravijo, da so njihovo kolegico pred dobrim tednom dni na glavni železniški postaji zlorabili štirje prebežniki. Ne počutijo se več varne, kupujejo si solzivec in razmišljajo o protestih.

Kaj natančno se je v noči na nedeljo, 8. oktobra, dogajalo na območju ljubljanske železniške postaje, ni povsem jasno. Povzamemo lahko le informacije, ki smo jih dobili od študentov v našem glavnem mestu, in skopo poročilo policijske uprave.

Zgodilo se je v podhodu

Sogovorniki iz študentskih vrst so nam pojasnili, da je četverica moških, ki naj bi bili migranti, v podhodu železniške postaje na bežigrajski strani, vhodu oziroma izhodu na Vilharjevo cesto, napadla njihovo vrstnico in vrstnika, mlad par, torej. Njega naj bi pretepli, njej pa storili silo.

"Potrdimo lahko, da smo bili obveščeni o kaznivem dejanju zoper spolno nedotakljivost na območju Bežigrada. V dogodku je bila ena oseba lažje poškodovana, policisti pa vse okoliščine še preverjajo in nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Več podatkov vam zaradi sekundarne viktimizacije žrtve ne moremo posredovati," nam je sporočila Aleksandra Golec z ljubljanske policijske uprave. Prav tako ni razkrila, ali so storilci res migranti.

Vihtijo tudi nože

Tudi če so bili, kar se je v preteklosti že dogajalo, "statistike ne vodimo glede na ekonomski, verski, spolni ali kakšen podoben status osumljenih oseb, zato podatkov, v koliko primerih so to prosilci za mednarodno zaščito, nimamo". So pa na voljo podatki o državljanstvu osumljencev za kazniva dejanja, ki jih je bilo letos v zadnjih štirih mesecih za 4,9 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju: dve tretjini sta slovenskih državljanov, nekaj malega državljanov drugih držav Evropske unije, slaba tretjina pa je prišlekov iz tako imenovanih tretjih držav, večinoma Bosne in Hercegovine, Srbije, Maroka in Alžirije.

In še statistični podatki o kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost na območju PU Ljubljana: v lanskem tromesečju julij, avgust, september, jih je bilo 15, letos kar 27. V vsaj treh primerih naj bi jih zagrešili migranti, ki pa so vpleteni tudi v krvne delikte.

Eritrejcu Cocu Filipu Faragali na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi poskusa uboja tukajšnje brezdomke v središču mesta, Alžirec Fatah Rašid Adaouri pa je bil za enako dejanje – v azilnem domu na Viču je zabodel svojega rojaka – obsojen na 16 let in sedem mesecev zapora.

Kako naj se brani pri svojih 50 kilogramih!?

Naj bodo napadalci Slovenci ali tuji državljani, grozljiva spolna zloraba na dekletih pusti enake posledice, ki jih čas ne izbriše. In študenti se ne počutijo več varne. "Pogovarjam se s številnimi kolegi. V prvem letniku smo zunaj malo popili in nato brez skrbi odpešačili do svojih sob. Ko sem izvedel za zadnjo zlorabo za Bežigradom, pa sem šel nama z dekletom kupit solzivec. Lepo prosim, ona tehta 50 kilogramov, kako naj se brani! Solzivec so si kupili tudi moji prijatelji, ali pa si ga še bodo," nam je povedal eden od študentov. "Na družabnem omrežju sem tudi videl, da se moji kolegi pogovarjajo o protestih. Ne razumem tudi, zakaj se ne pove, da so v nekaterih primerih krivci migranti. Kot da naše organe bolj skrbi njihov ugled, kot pa varnost lastnih državljanov."

Na PU Ljubljana zagotavljajo, da "se zavedamo dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in nastanitvijo oseb v azilnem domu. V okolišu azilnega doma in tudi na drugih lokacijah, kot so avtobusna postajališča, avtobusna in železniška postaja Ljubljana, Logatec ..., dnevno ocenjujemo varnostne razmere in na tej podlagi načrtujemo ukrepe, tako da zagotavljamo varnost v največji možni meri in preprečujemo kazniva ravnanja".

Zanjo je bilo že prepozno

In kakšni so ti ukrepi? "V vseh kritičnih delih mesta, kot tudi drugje, kjer se pojavi varnostna problematika, zagotavljamo javno varnost bodisi s stalnimi poostrenimi nadzori bodisi z usmerjeno prisotnostjo policistov z različnimi oblikami dela (civilne patrulje, patrulje policistov konjenikov, vodnikov službenih psov itd.). Več takšnih nadzorov opravljamo ponoči, ob zapiralnih časih nočnih lokalov in na lokacijah, kjer je pričakovati večje število ljudi. S takšnim delom bomo nadaljevali tudi v prihodnje in na kritična območja vselej napotili zadostno število policistov, tako v smislu preprečevanja in zaznavanja kot tudi obravnave vseh odklonskih pojavov."

Dodajajo še, da občani lahko veliko naredijo tudi sami: "Če postanejo žrtve, naj takoj obvestijo policijo, prav tako ob sumu, da bi se lahko izvršilo kaznivo dejanje."

Dekle je pred dobrim tednom dni to tudi storilo. Potem, ko je bilo zanjo že prepozno. Ker policije takrat kljub prej navedenim ukrepom tam ni bilo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • sandi76 19:28 18.oktober 2023.

    Nemogoče ! Doktorji in inženirji, ki so prebegnili iz problematičnih držav, pa ja ne posiljujejo !

  • McBobo 18:19 18.oktober 2023.

    No, pa se je konkretno začelo s posiljevanjem tudi v ljubljani in Sloveniji. A je kdo mislil, da tega pri nas ne bo; sprašujem levajzar komunajzerje; torej ljubitelje zapečenih? Ko vam bodo posilili, mamo, ženo, hčero, sina itd., sprašujem ali ...prikaži več vam bo še smešno in boste še plesali?

  • mihatirs 15:49 18.oktober 2023.

    kašen solzivec...mačeto pa metek v glavo tem imigrantom...da jim je jasno da tukaj nimajo kaj počet!