Slovenija > Črna kronika
4813 ogledov

Najprej mu je kupil pivo, potem prebodel trebuh

Nož Profimedia
Kranjčan Sandi Vešligaj, obsojen zaradi poskusa uboja someščana Elvisa Deljanina, je uspel s pritožbo na višjem sodišču: namesto tri leta in osem mesecev bo v zaporu dve leti.

Pred slabim letom, 28. januarja, je pri Mercatorjevi trgovini v kranjski soseski Planina tekla kri. Začelo se je sicer prijateljsko, 44-letni domačin Sandi Vešligaj je pristopil k tam zbrani družbi in vprašal, ali bi kdo pivo. Trije znanci so se zahvalili, ponudbo je sprejel le njegov pet let mlajši someščan Elvis Deljanin, s katerim se menda prej nista poznala. Kljub temu se je iz prodajalne vrnil z dvema pločevinkama.

Sandi Vešligaj | Avtor: D. M. Sandi Vešligaj in njegov zagovornik Matej Gašperšič. D. M.

Nož vedno nosi na sprehode

Nato se je začelo: Deljanin naj bi se najprej sprl z Izetom Š., sledil je obračun med njim in Vešligajem. Deljanin je priznal, da ga je morda čofnil, a ga je odziv z nožem presenetil. Vešligaj je na kranjskem okrožnem sodišču pred sodnico Polono Kukovec pojasnil, da  ni dobil le klofute, Deljanin da mu je razbil očala, ko jih je spravil v žep, pa je v njem začutil avtomatski nož na preklop, ki ga običajno nosi s seboj na sprehode po gozdu.

Izvlekel ga je, ob vzklikih "hu ha" krilil z rokami kot mojster borilnih veščin, po svojih besedah v prepričanju, da se ga bo 20 centimetrov višji nasprotnik ustrašil. A Deljanin naj se ga ne bi, nasprotno, planil da je nanj in se sam napičil na nož.

Posledice so bile hude, en sam vbod v trebuh mu je poškodoval debelo črevo, ledvico, vranico in medrebrno aorto. Preživel je le po zaslugi hitre pomoči reševalcev, ki so jih poklicali očividci, in oskrbe v bolnišnici.

Pokadil je malo trave

Vzroka prepira priče niso poznale, ena ga je pripisala alkoholu, a je Vešligaj zatrjeval, da je v celem dnevu popil le dva decilitra vina in eno pivo ter pred trgovino kadil marihuano, Deljanin pa se je omejil na dve ali tri pive in dodal, da tudi kokaina takrat ni užival, čeprav včasih potegne kakšno črtico.

Vešligajev zagovornik, odvetnik Matej Gašperšič, je prepričeval sodišče, da je šlo za silobran ali dejanje, storjeno iz malomarnosti, tožilec Jože Čeru pa je vztrajal pri poskusu uboja in predlagal osem let zapora. 

Čeprav je najnižja kazen za poskus uboja pet let aresta, je sodnica Kukovčeva izrekla Vešligaju tri leta in osem mesecev, ker da je bil naklep eventualen in ne direkten, ker je oškodovani preživel in je sam dal pobudo celotnemu dogodku. Po drugi strani pa bi Vešligaj, pri čigar izpovedih so ugotovili nedoslednosti, lahko ostal pri mahanju z nožem, ali preprosto zapustil prizorišče.

Omilili kaznivo dejanje

Obe strani v postopku sta se na sodbo pritožili. Tožilstvo je vztrajalo pri osemletni zaporni kazni, obramba pa se zavzemala kvečjemu za povzročitev hude telesne poškodbe. In tudi uspela, kot izhaja iz odločitve ljubljanskega višjega sodišča, ki je, kot so nam sporočili z okrožnega sodišča v Kranju, delno spremenilo sodbo. Vešligaj je zaradi kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe, za katerega je zagrožena kazen od enega do 10 let aresta, zdaj obsojen na dve leti rešetk, v kateri mu bodo všteli čas, prestan v pridržanju in hišnem priporu: "V ostalem pa sta bili pritožbi državnega tožilca in zagovornika obtoženega zavrnjeni in je bila sodba sodišča prve stopnje potrjena."

Ker je Sandi Vešligaj v pridržanju oziroma hišnem priporu že od 28. januarja lani, bo v zaporu še dobro leto. Čaka pa ga tudi pravda. Elvis Deljanin zahteva od njega 55.800 evrov, ki jih bo s socialno podporo 460 evrov na mesec težko odplačal.

Komentarjev 6
  • sandi76 19:00 04.januar 2024.

    Vsa ta komedija me spominja na tisti vic iz preteklosti : "Zapisnik o smrti pokojnega XX. Pri čiščenju pištole se mu je le ta sprožila in ga ustrelila. Večkrat. "

  • Kmodri_ 17:57 04.januar 2024.

    Kranjstardam!

  • Idioti 16:56 04.januar 2024.

    To ti je pa priatelj ! Najprej te nalije s pirom , pol ga hoče pa nazaj !