Slovenija > Črna kronika
31553 ogledov

Padla je sodba: Olovec v zapor za 21 let in 11 mesecev, Kovač leto manj

Facebook umor
1/5
Anže Petkovšek Sodba v primeru Facebook umor.
Olovcu več zaporne kazni kot šteje let.

Dvajsetletni Aleš Olovec in 29-letni Martin Kovač sta kriva umora. Sodnica, ki je potrebovala minuto, da je naštela poškodbe, ki sta jih povzročila žrtvi, ju je obsodila tudi nezakonitega snemanja. Olovcu je za umor dosodila 21 let zapora, Kovaču pa 20. Za nezakonito snemanje pa vsakemu dodala še 11 mesecev.

Obema je podaljšala pripor do nastopa prestajanja kazni, ju je pa sodišče zaradi slabega finančnega stanja oprostilo plačila stroškov postopka, ki bodo bremenili proračun. Država bo pokrila tudi nagrado njunima zagovornikoma.

Sodnica je sodbo obrazložila z besedami: "Umor je bil izvršen brez empatije in na grozovit način!". Kot smo že pisali, tridnevno popivanje se je 13. februarja letos končalo trgično za 26-letnega Andreja Cekuto. V večurnem obračunu pri Podbočju, ki naj bi ga sprožilo Cekutino žaljenje mame prvoobtoženega Aleša Olovca, je slednji poleg odrgnin, podpludb, zlomljenega nosu, poškodb oči, ram, komolca, hrbta, ustnic, obležal v travi s krvavitvami v trebuhu in možganskem deblu. Izživljenje nad nemočnim Cekuto v zadnjih 23 minutah sta obdolžena predvajala na Facebooku, zato se ju je hitro prijel vzdevek Facebook morilca. 

Facebook umor | Avtor: Anže Petkovšek Sodba v primeru Facebook umor. Anže Petkovšek

Facebook morilca Facebook morilca Slovenija Odvetnik: "Ni šlo za umor na grozovit način"

Dušan Dornik, Olovčev zagovornik je bil že pred izrekom sodbe vdan v usodo in je Olovcu na hodniku dejal, da bo zaprosil za takojšnje prestajanje kazni.

Olovec je odkimaval, a Dornik je bil odločen: "Tam kjer ste zdaj, se le praskate po jajcih". Olovec se je po tem strinjal, da pripor zamenja za zapor.

Facebook umor | Avtor: Anže Petkovšek Sodba v primeru Facebook umor. Anže Petkovšek

Ni bil kriv alkohol

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je sledila ugotovitvam sodnih izvedencev in predlogu tožilstva, zato je zavrnila ključen zagovor obrambe, da sta bila storilca zaradi alkoholiziranosti neprištevna. Odvetnika sta hkrati skušala pripisati večjo vlogo drugemu storilcu, a je sodnica odločila, da je predvsem zaradi posnetka, ki sta ga objavila, jasno, da sta delovala v sostorilstvu.

"Oba sta vedela v kakšnem stanju je žrtev, kar sta pospremila s komentarji ob posnetku. "Ta je sam še za v trugo". Pa mu nista pomagala." Nista občutila nobene empatije, zato je šlo za umor z eventuelnim naklepom. "Glede na sodno prakso za to ni potreben direkten naklep, kot trdi obramba," je dodala. 

Tožilstvo je sicer zahtevalo 25 let plus eno leto zaradi nezakonitega snemanja za oba, sodni senat pa je Olovcu kot olajševalno okoliščino priznal nekaznovanost. Kovaču, ki je predvsem snemal trpinčenje žrtve, pa kot oteževalno, da je bil tri dni po tragediji obsojen na pogojno kazen zaradi velike tatvine. Senat je upošteval tudi težke razmere v katerih sta obtoženca odraščala, Kovač brez meme, Olovec brez očeta. 

 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Žurnalček 11:06 23.september 2017.

    Jebale vas olajševalne okolnosti ! Tudi jaz sem odraščal brez očeta , pa nisem nikogar ubil !

  • matermila 17:27 21.september 2017.

    Vsaj 10 let premalo za vsakega posebej.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 19:53 20.september 2017.

    So pa sramota odvetniki obtoženih saj je eden izjavil,da je pričakoval OPROSTILNO sodbo!! Res sramota mladeniča sta do smrti pretepla prenašala na omrežju se norčevala iz umirajočega in sedaj sramota odvetniškega poklica pričakuje oprostilno sodbo?? Želim temu odvetniku,da se to ...prikaži več zgodi njegovemu sinu in takrat bo verjetno tudi pričakoval oprostilno sodbo!?