Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Podatki Cekute velikokrat napačni

Jure Cekuta Gregor Katič
Cekuta je od Patrie dobival po 4.000 evrov honorarja vsak mesec, njegove informacije pa niso bile najzanesljivejše.

V zadevi Patria II je na Okrožnem sodišču v Ljubljani danes pričal nekdanji zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen. Pojasnil je, da je slikar Jure Cekuta za svoje storitve od Patrie prejemal honorar v višini 4.000 evrov na mesec. A se je kmalu izkazalo, da je bilo precej informacij, ki jim jih je Cekuta posredoval, napačnih.

Prvo srečanje na Dunaju

Niittynen je imel v času pred podpisom pogodbe o nakupu oklepnikov nalogo preveriti možnosti za izvedbo projekta in tudi možnosti lokalnega zastopništva Patrie.

Na začetku svojega delovanja v Sloveniji v letih 2004 in 2005 se je po njegovih besedah z Juretom Cekuto večkrat srečal, prvič novembra 2004 v Riedlovih poslovnih prostorih na Dunaju. Cekuta je bil namreč Riedlov pomočnik, Riedlovo podjetje pa je imelo s Patrio sklenjeno svetovalno pogodbo.
Patria je prvo pogodbo s Cekuto prek elektronske pošte sklenila avgusta 2005, še eno pa na začetku leta 2006, je pojasnil Niittynen.

Cekutov mesečni honorar je bil 4.000 evrov, njegove naloge pa promocija Patrie na ministrstvu za obrambo, spremljanje napredovanja projekta in iskanje primernega lokalnega zastopnika Patrie. Tako je Cekuta, kot je potrdil Niittynen, od Patrie prejel 72.000 evrov. Pozneje je pogodbe s Cekuto sklepal Riedl.

Slab informator

Sicer so se Cekutove informacije, ki jih je posredoval Patrii, po besedah Niittynena večkrat izkazale za neutemeljene oziroma napačne. Patria je namreč v Sloveniji imela tudi druge vire, česar pa Cekuta očitno ni vedel. Tudi številne informacije, ki so držale, so predstavniki Patrie dobili že preden jim jih je posredoval Cekuta, je povedal.

Niittynenu pa ni znano, da bi Patria kakšen honorar kadarkoli nakazala Petru Zupanu.

Komentarjev 1