Slovenija > Črna kronika
406 ogledov

Policija: zanemarjanje je trajalo več mesecev

Otroški čevelj Shutterstock
Policija je potrdila, da je šlo v primeru nesrečne deklice za elemente hudega zanemarjanja, ki je trajalo več mesecev. Neuradno naj bi deklica imela počeno lobanjo, kar en dan pa naj bi trajalo, preden so poklicali zdravniško pomoč.

Gorenjski kriminalisti so bili v soboto obveščeni o sumu storitve kaznivega dejanja na škodo otroka. Takoj po prejemu obvestila s strani enega od osumljenih je stekla kriminalistična preiskava, usmerjena v preiskavo navedenih sumov. Z zbiranjem informacij so ugotovili in potrdili sum zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom ter sum storitve kaznivega dejanja nasilništva nad otrokom. Policija je ugotovila elemente hudega zanemarjanja, ki je trajalo zadnjih nekaj mesecev. Posledica le-teh dejanj so bile zadobljene poškodbe, zaradi katerih je otrok včeraj umrl. 

Dvema osebama je bila odvzeta prostost. Preiskovalni sodnik je po opravljeni privedbi zoper oba odredil sodno pridržanje. Danes naj bi sprejel sodišče sprejelo odločitev o priporu za oba osumljena. Očitajo jim štiri kazniva dejanja. Grozi jima od 3 do 15 let zapora zaradi povzročitve posebno hudih poškodb, ki so pripeljale do smrti otroka in pet let zapora zaradi zanemarjanja otroka in surovega ravanja.

Prvič so jih obravnavali v soboto

Vodja kriminalističnega sektorja na PU Kranj Primož Donoša je dejal, da so omenjeno družino prvič obravnavali v soboto. Enega od osumljenih so zaradi kršitve zakona o varovanju javnega reda in miru obravnavali v preteklosti, šlo naj bi za spor z odraslo osebo v zasebnem prostoru, kjer pa ni bilo elementov nasilja. 

Donoša je ob tem pozval vse morebitne očividce, ki so priče tovrstnim dejanjem, da ta dejanja naznanijo policiji, saj je to njihova dolžnost. Še posebej v primerih, ko žrtev ne more spregovoriti o nasilju. Policija bo na podlagi prijav ustrezno ukrepala. Prijavo lahko vloži vsakdo, žrtev, priča, otrok, mladoletnik, nevladna organizcija, zasebne in državne ustavnove. K prijavi so posebej zavezani vrtci, šole, zdravstvene organizacije (zdravniki, terapevti, psihiatri  idr.), po  uradni dolžnosti pa jo morajo vložiti uradne osebe. Vložiti jo je mogoče kadar koli.

Kot je še poudaril, preiskava v tem primeru še ni zaključena, saj se preverjajo še ostali sumi in pridobljene informacije.

"Če bi vedeli, bi ukrepali"

Direktorica Centra za socialno delo Jesenice Anita Bregar je za STA zagotovila, da na centru niso prejeli nikakršne informacije ali namiga o tem, da bi bilo lahko karkoli narobe. Dogodek jih je zato povsem pretresel. 

Po informacijah, ki so se pojavile v medijih, da naj bi oče otroka center za socialno delo opozarjal o tem, da se dogaja nekaj slabega, je Bregarjeva v ponedeljek zvečer ponovno govorila z njim. Kot ji je zagotovil, ni ničesar sumil, morda je edino v jezi komu zabrusil, da novi partner njihove mame ni dober za otroke. Nasilja naj ne bi zaznal ne oče ne sorojenci umrle deklice. 

"Če bi karkoli vedeli, karkoli posumili, tudi če bi od sosedov slišali za jok ali kaj podobnega, bi se takoj odzvali. Sprožili bi vse potrebne aktivnosti in aktivirali tudi druge službe," je poudarila Bregarjeva. Na centru nudijo očetu in sorojencem otroka psihološko oporo in finančno pomoč, je še povedala direktorica. 

Center za socialno delo je družino obravnaval v postopku razveze, kjer pa so postopki tekli zgledno. Nekdanja partnerja sta sama sklenila dogovor, po katerem so bili starejši sorojenci pri očetu, najmlajša pa z mamo pri novem partnerju. 

Če bodo dokazane nepravilnosti, bo Varuh zahteval sankcije

Iz urada Varuha človekovih pravic so sporočili, da so pretreseni ob novici, da je bil v krogu družine na grozovit način ubit dveletni otrok. "Pričakujemo, da bodo pristojni organi čim prej izpeljali vse postopke za ugotovitev vseh okoliščin tragičnega primera ter ugotovili odgovornost za zločin nad otrokom. Varuh bo pri Centru za socialno delo Jesenice in pri Policijski upravi Kranj preveril javno objavljeno informacijo, da je oče pokojne deklice že opozarjal na nasilje. Če se bo v postopku izkazalo, da pristojni organi niso opravili svojih nalog, bo Varuh zahteval najstrožje sankcije za vse odgovorne," so napovedali. 

Obenem so Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pozvali, naj še enkrat preuči primernost vsebine Zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki naj bi ga v kratkem spremenili. Poudarili so, da ničelne tolerance do nasilja ni mogoče zagotoviti le z delom državnih organov, temveč vsake posameznice in posameznika, ki se sreča s katerokoli obliko nasilja. 

Otroško igrišče | Avtor: Profimedias Profimedias

Neuradno: Imela naj bi počeno lobanjo

Ob pregledu preteklih dogodkov, ki jih je obravnavala uprava za zaščito in reševanje, najdemo sobotni zapis, da so "gasilci GARS Jesenice posredovali na Cesti v Rovte v naselju Slovenski Javornik v običini Jesenice, od koder so z reševalnim vozilom prepeljali poškodovanega otroka v SB Jesenice. Zaradi hudih poškodb je posredoval helikopter Slovenske policije z dežurno ekipo HNMP na Brniku in ga prepeljal v UKC Ljubljana."

Kot poroča Dnevnik, naj bi deklica imela zlomljeno ključnico, več zlomljenih reber, zlomljeno nogo in počeno lobanjo. Poleg tega naj bi imela deklica več zaceljenih, a nezdravljenih zlomov. Poškodovali naj bi jo že v petek, a naj bi šele v soboto klicali zdravniško pomoč. 

V oddaji Svet na Kanalu A so včeraj navajali otrokovega očeta, ki naj bi dejal, da naj bi na deklici bili vidni znaki ugašanja cigaret. Zdravniki so po njegovih besedah ugotovili poškodbe zaradi starih in novih udarcev v glavo. Zadnji udarec naj bi bil ob steno, je dejal za 24ur in dodal, da naj bi mati in njen partner sprva skušala lagati o tem, kako se je deklica poškodovala. 

Pojasnilo: "Zaradi globokega spoštovanja do pokojnega otroka in njegovih svojcev ter pravice do zasebnosti, prosimo za varovanje osebnih in drugih občutljivih podatkov," so dejali policisti, zaradi česar smo izklopili možnost komentiranja.