Slovenija > Črna kronika
259 ogledov

Policisti zasegli neverjetnih sto kilogramov kokaina

Zaseženi kokain Policija
V Swatycometu so v pošiljki naročenega blaga odkrili sto kilogramov kokaina.

"V enem od podjetij na območju Policijske postaje Slovenske Konjice, so v pošiljki naročenega blaga, ki ga uporabljajo v proizvodnji, našli okoli 100 kilogramov prepovedane droge kokain," so sporočili s Policijske uprave Celje. 

Zaseženi kokain | Avtor: Policija Policija

Policisti so bili v ponedeljek s strani zreškega podjetja Swatycomet obveščeni, da so med prelaganjem granulata aluminijevega oksida, ki je bil pakiran v vrečah po eno tono, zaznali pet večjih športnih torb, v vsaki od njih je bilo 20 sumljivih paketov, za katere se je izkazalo, da vsebujejo kokain, je povedal Damijan Turk, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje. 

Ugotovljeno je bilo, da je podjetje v začetku leta prek nemškega podjetja ta pa prek brazilskega dobavitelja naročilo okoli 26 ton granulata aluminijevega oksida, ki ga uporabljajo v podjetju. Pošiljka tega granulata je bila v začetku marca odposlana iz Sao Paola v Braziliji v ladijskem prometu v zabojniku v smeri luke Koper. Konec marca je zabojnik prispel v luko, kjer je bil deponiran. Osmega aprila je bilo opravljeno carinjenje in je bila izdana dokumentacija. Pred dvema dnevoma je zabojnik iz luke odpotoval v Zreče. 

Podjetje ni vpleteno 

Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da podjetje, v katerem je bila droga odkrita, ni v nikakršni zvezi s tihotapstvom. "Vse kaže, da je bila pošiljka in njena pot ugodna in primerna za zlorabo tovora. Smo v stiku s tujimi varnostnimi organi, a zaenkrat še nimamo osumljenca," je povedal Turk.  

Zaseženi kokain | Avtor: Policija Policija

Kot je povedal Turk, je bila pošiljka najverjetneje namenjena na zahodni trg in ne v Luko Koper. Očitno pa je prišlo do neke anomalije, zaradi katere je bila droga odkrita. Zasežena droga je na evropskem trgu vredna okoli štiri milijone evrov.

"Odkritje belega prahu med korundom je podobno odkritju šivanke v senu, zato smo lahko zelo ponosni na naš zaščitni sistem in sodelavce, ki so odkrili nenavadni dodatek in se takoj odzvali v skladu s pravili, ki so sprejeta za takšne primere," so odkritje za STA komentirali v podjetju, ki je od začetka letošnjega leta v lasti ameriške korporacije Weiler. Na naša včeraj poslana vprašanja pa niso odgovorili. 

Zaseženi kokain | Avtor: Policija Policija
Največji zaseg na PU Celje doslej

Gre pa za največji zaseg droge na območju celjske policijske uprave in za enega največjih zasegov droge pri nas. Novembra 2014 so v dveh tovornjakih, ki sta prevažala sadje iz Španije v Slovenijo, našli in zasegli skupaj 175 kilogramov kokaina. 
 
Slovenski policisti so v zadnjih šestnajstih letih večkrat zasegli večje količine prepovedanih drog. Lani so v Luki Koper zasegli 1500 kilogramov sintetičnega kanabinoida, na mejnem prehodu Starod so leta 2013 zasegli 463 kilogramov konoplje. Tretji največji zaseg je zaseg 350 kilogramov marihuane na mejnem prehodu Gruškovje leta 2011, ki mu sledi zaseg 212 kilogramov heroina v Luki Koper leta 2000. 
 
Več kot 100 kilogramov prepovedanih drog so od leta 2000 zasegli še štirikrat, in sicer že prej omenjenih 175 kilogramov kokaina, 164 kilogramov heroina, 125 kilogramov marihuane in 100 kilogramov kokaina. V lanskem letu so na Brniku dvakrat zasegli tudi prepovedano drogo Khat, in sicer enkrat 21 in drugič 53 kilogramov.
 
dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 3
  • malonaokoli 10:36 14.april 2016.

    oho, to je pa zato, ker policaji in obveščevalci štrajkajo...potem se napaka zgodi.

  • mirko 13:58 13.april 2016.

    ki je od začetka letošnjega leta v lasti ameriške korporacije Weiler !!!...........................................................Tam kjer so ameri je tudi droga. Čudno, da pred tem ko je Comet bil v državni lasti ni bilo takih pošiljk od ustanovitve firme naprej. Kolikor ...prikaži večr vem je Comet vse skozi uporabljal korund (material za izdelavo brusov), ki so ga vedno nabavljali v tujini.

  • Avatar Leon
    Leon 13:49 13.april 2016.

    Beli noski na pohodu !