Slovenija > Črna kronika
37318 ogledov

Prevozniku kokaina naj bi pomagali pobegniti kriminalisti

Boštjan Lindav-Senad Jušić
1/7
policija.si Boštjan Lindav (levo) in Senad Jušić na primopredaji poslov 24. februarja letos.
Boj za položaj generalnega direktorja policije je na vrhuncu. Gre za dvoboj med izbrancem zdajšnjega notranjega ministra Boštjana Poklukarja mag. Senadom Jušićem in kadrom bivše ministrice Tatjane Bobnar mag. Boštjanom Lindavom. V ozadju je še nerazjasnjena zgodba o zasegu 175 kilogramov kokaina leta 2014, v zvezi s katero se, očitno neupravičeno, pojavlja Jušićevo ime.

Tatjana Bobnar, prva ženska, ki je zasedala položaj generalne direktorice policije, je decembra lani odstopila kot ministrica za notranje zadeve zaradi domnevnih političnih pritiskov na delo policije, kaplja čez rob pa je bila, da ni mogla sestaviti ekipe sodelavcev, kakršno je želela. Predsednik vlade Robert Golob njenemu vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjanu Lindavu ni želel dati polnega mandata, kar je razumela kot nezaupnico.

Lindav zdaj znova kandidira za najvišji položaj v policiji, na zaslišanje pred posebno natečajno komisijo uradniškega sveta pa mu ni bilo treba, ker ga je uspešno opravil že lani in potrdilo o primernosti velja eno leto.

Večkrat pomočnik kot šef

So pa včeraj popoldne zaslišali njegovega edinega protikandidata mag. Senada Jušića, ki ga je Boštjan Poklukar imenoval za v. d. šefa policije skoraj takoj po izvolitvi za notranjega ministra. Jušić bi moral imeti skladno z zahtevami javnega natečaja, ki se je iztekel 7. junija, najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji ter osem let izkušenj na vodstvenih položajih v javnem sektorju. S tistim poldrugim desetletjem izkušenj v policiji ni težav – leta 1991 se je kot policist in nato vodja patrulje ter policijskega okoliša zaposlil na policijski postaji Piran – manj prepričljive pa naj bi bile njegove vodstvene funkcije.

Boštjan Lindav-Senad Jušić | Avtor: policija.si Boštjan Lindav (levo) in Senad Jušić na primopredaji poslov 24. februarja letos. policija.si

Od leta 2000 do 2005 je bil pomočnik komadirja na policijski postaji Koper, leta 2010 je napredoval v pomočnika vodje kriminalističnega sektorja na koprski policijski upravi, od leta 2015 je opravljal naloge višjega policijskega svetnika v službi generalnega direktorja policije, 24. februarja letos pa postal v. d. generalnega direktorja. Kritiki pravijo, da je bil večino časa pomočnik, kar naj ne bi bil vodstveni položaj.

Kaj se je včeraj popoldan dogajalo pred posebno natečajno komisijo uradniškega sveta, zaradi tajnosti postopka nismo izvedeli.

Voznik naj bi bil policijski informator

Se pa Jušić zadnje dni pojavlja v še nerazčiščeni zgodbi o zasegu 175 kilogramov kokaina. Policija pa že nekaj časa preiskuje morebitno vpletenost svojih uslužbencev v zaseg 175 kilogramov kokaina – v prodaji na drobno vrednega 14 milijonov evrov – na počivališču Povir na primorski avtocesti daljnega novembra 2014. Takrat je bil Jušić pomočnik vodje kriminalističnega sektorja na PU Koper, ravno v času zasega droge pa je nadomeščal svojega šefa Deana Juriča.

Zgodilo naj bi se tako: med poostrenim nadzorom na avtocesti so ustavili tovornjak celjske registracije in v njem našli mamila. Vodnik službenega psa je zatem preiskal še širše območje, kjer je stal še en tovornjak celjske registracije, a brez šoferja, ki je izginil neznano kam. Za njim so ostali le štirje nahrbtniki in športna torba s 107 kilogrami kokaina. Kdo je vozil tovornjak, ni znano, ker naj bi za transportno podjetje delal honorarno – očitno na črno – in si tam niso beležili imen šoferjev, čeprav je to težko razumljivo. Aretiranega voznika prvega tovornjaka so obsodili in je prestal petletno zaporno kazen.

Po poročanju Dnevnika je pred časom zakrožila anonimka, da je bil pobegli tovornjakar policijski informator, in so mu pobeg omogočili koprski kriminalisti, njen avtor naj bi bil "nekdanji koprski kriminalist, ki je pred leti izgubil službo zaradi gojenja marihuane (sodnega epiloga še ni)". Gre za nekdanjega vodjo skupine za prepovedano drogo na sektorju kriminalistične policije PU Koper Matjaža Hrovatina, ki je za Žurnal24 zavrnil obtožbo, da je avtor anonimnega sporočila, ki je bilo najbrž poskus diskreditacije Jušića. Zanika tudi očitke o gojenju konoplje. 

Kokain naložila v Španiji

Kot nam je povedal, so policisti in cariniki res nameravali izpeljati poostren nadzor na primorski avtocesti, a so najprej morali počakati na zaseg kokaina: "Na nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so že nekaj dni prej vedeli za prihod droge, ki sta jo voznika naložila v Španiji. Kasneje pobegli šofer, informator policije, je o tem obvestil brata, ta pa NPU."

Po njegovih besedah so bili s prepovedanim tovorom seznanjeni tudi na upravi kriminalistične policije pri generalni policijski upravi (GPU), v Koper so jih le obvestili, da morajo oba voznika ustaviti. "Hitro smo se organizirali in s celo skupino čakali na Povirju."

Zaseg kokaina na počivališču Povir | Avtor: PU Koper PU Koper

Zatem so, tako Hrovatin, od dveh kriminalistov NPU dobili navodilo, da naj ustavijo prvega tovornjakarja, za drugega bodo poskrbeli oni. "Temu so naročili, naj vzame iz vozila vso dokumentacijo, kar sem sam videl, drogo je vrgel na tla. Ponj se je medtem pripeljal brat in s kriminalistoma NPU sta se odpeljala v dveh avtih. Mi smo nato le še kakor po naključju našli prtljago s kokainom in sestavili ovadbi za aretiranega in neznanega voznika."

Obravnavali naj bi enega policista

Matjaž Hrovatin je o vsem tem decembra lani poročal policistom sektorja za notranje preiskave in integriteto in od takrat poteka preiskava. Kako daleč je, smo povprašali na več naslovih, sploh ker naj bi po naših neuradnih podatkih zaradi kaznivega dejanja opustitve ovadbe kaznivega dejanja ali storilca obravnavali enega policista.

"Posebni oddelek SDT je vodil preiskavo le v smeri morebitne kazenske odgovornosti uslužbencev policije in je preiskava v tem delu zaključena. Zaradi tajnosti zadeve vam več informacij ne moremo posredovati," so nam sporočili s specializiranega državnega tožilstva, z okrožnega državnega tožilstva v Kopru pa: "V zvezi z zasegom mamil na Povirju leta 2014 smo v maju letos prejeli ugotovitve policije. Ker je postopek šele v fazi zbiranja dokazov in ugotavljanja okoliščin, pomembnih za odločitev, vam informacij, ki jih želite pridobiti, ne moremo posredovati."

Jušića preverjali, a je čist

"Notranjevarnostni postopek še ni zaključen. Podatki, zbrani v notranjevarnostnem postopku, so varovani podatki policije. Njihovo razkritje nepoklicanim osebam bi povzročilo škodo policiji, poteku uradnih postopkov ali fizičnim ali pravnim osebam, zato morajo njihovo obdelavo spremljati varnostni ukrepi in postopki za njihovo zavarovanje skladno s predpisi, ki določajo zavarovanje teh podatkov. Hkrati poudarjamo, da so podatki, ki jih zahtevate, sestavljeni zaradi kazenskega pregona ali v zvezi z njim, in bi njegovo razkritje lahko škodovalo njegovi izvedbi," pa je pojasnil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Konkretnejši je bil v zvezi z Senadom Jušićem: "Vlogo vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije smo preverjali enako kot tudi vlogo drugih podpisnikov dokumentov, ki so nastali pri preiskavi kaznivega dejanja. Ponovno poudarjamo, da mag. Senada Jušića ne preiskujemo v notranjevarnostnem postopku in tudi ne obstajajo razlogi za sum, da je storil kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, kar je jasno v svojem odgovoru pojasnil tudi Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili Specializiranega državnega tožilstva RS."

Morda se bo zapletlo

Odločitev uradniškega sveta po včerajšnjem zaslišanju Jušića še ni znana, a naj bi se mu, kot je poročal Večer še pred tem, neuradno obetala potrditev, da izpolnjuje vse pogoje za vodenje policije. Če bodo ocenili, da ima dovolj izkušenj na vodstvenih položajih, naj bi ga minister Poklukar skoraj zagotovo predlagal vladi za naslednjega generalnega direktorja policije.

Vprašanje pa je, kaj bo v tem primeru storil Boštjan Lindav. Lahko vloži tožbo na odločitev natečajne komisije in v tem primeru bi o njej odločalo sodišče, kar lahko imenovanje generalnega direktorja policije precej zaplete.

domen.mal@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Kmodri 06:47 25.avgust 2023.

    Kdaj bodo odstavili nesposobnega Poklukarja, ki po zvezah Črnca prišel do položaja? Človek ima neko srednjo šolo! Zgleda, da ima pravo partijsko knjižico!

  • silvester1 16:17 24.avgust 2023.

    Golob,Poklukar,in Jušič - mafijska naveza

  • Petra_56 13:13 24.avgust 2023.

    V Sloveniji je največji uvoznik kokaina podjetje "Rastoder" in ga ščiti stranka SDS, kateri člani so vsi na kokainu. 1. https://n1info.si/novice/slovenija/bizaren-odziv-rastoderjevega-podjetja-po-objavah-o-kokainu-v-posiljkah-banan/ 2. https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/61b203a7ae070/eden-najvecjih-financerjev-propagandnega-aparata-sds-je-tudi-kralj-banan