Slovenija > Črna kronika
6230 ogledov

Ker jima ni dal cigarete, sta ga slekla

Drago Brajdič D. M. Drago Brajdič je sodbo poslušal prek videokonference.
Na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča sta sedla Robi Hudorovič in Drago Brajdič. Ne prvič.

Da sta Drago Brajdič in Robi Hudorovič pripadnika etnične manjšine, je moč sklepati iz njunih priimkov in vzdevkov, ki si jih njeni pripadniki praviloma nadenejo. Brajdič je Dejvison, Hudorovič pa Miran. Čeprav sta mlada, prvi ima 22 let in drugi 19, nista bila obtožena prvič. Novomeška okrožna tožilka Vesna Fink jima tokrat očita rop, pri katerem sta povzročila lahko telesno poškodbo.

Drago Brajdič | Avtor: D. M. Drago Brajdič je sodbo poslušal prek videokonference. D. M.
Hotel je njegov pulover

Po obtožnici sta se 2. oktobra lani nekaj po osmi zvečer spravila Na Luko Š., ki je sedel na klopci na Župančičevem sprehajališču, med gostiščem Loka in Pumpnco. Brajdič ga je najprej pobaral za drobiž, ko ga ta ni imel – ali ni hotel imeti – pa si je zaželel cigareto. Ker tudi te ni premogel, je vztrajni spraševalec ugotovil, da ima zelo lep pulover, vsaj tega, da bi imel. Luka, ki mu ni padlo na misel, da bi se slekel, ga je zavrnil in hotel oditi, takrat pa naj bi se vmešal Hudorovič, ga dvakrat zgrabil za vrat in podrl na tla.

Miran naj bi nato klečal na njem in ga s pestjo udarjal v obraz, nekajkrat brcnil, mahnil ga je tudi Dejvison. Luka je nazadnje ostal brez črnega puloverja s kapuco, takoimenovanega hudija, zraven sta mu slekla še spodnjo majico, oboje je bilo vredno 60 evrov.

Rad bi šel na Dob

Po mnenju tožilke Finkove bi lahko s takšnimi udarci povzročila tudi hujše poškodbe, vendar je žrtev k sreči po dveh tednih okrevala. Hudoroviču na predobravnavnem naroku ni prišlo niti na misel, da bi prevzel odgovornost za napad: "Krivde ne priznam, to je brez zveze." Brajdič se je odločil nasprotno, seveda ob ugodni ponudbi tožilstva.

Robi Hudorovič | Avtor: Robi Hudorovič
Očitno je bila ta dovolj milostna, saj mu je sodnik Peter Žnidaršič včeraj izrekel kazen: eno leto in dva meseca zapora za rop, pet mesecev za lahko telesno poškodbo, enotna se glasi leto in pol aresta. Ker je brez izobrazbe in zaposlitve, ga je oprostil stroškov postopka, "saj ničesar nimate", in mu podaljšal pripor, v katerem je od 2. oktobra lani in se mu všteje v kazen. Preklical mu ni niti prejšnjih kazni, zadnji kaznivi dejanji je namreč zagrešil na pogojni prostosti. Zunaj bo tako čez dobro leto, ob vzornem vedenju in vsesplošni prenatrpanosti slovenskih zaporov zelo verjetno še prej. Si je pa Brajdič zaželel točno določene rešetke: "Prosil bi, če grem lahko na Dob."

Ena družina, trije Dragi Brajdiči

Oba, Brajdič in Hudorovič, kot rečeno, v sodnih arhivih zdaleč nista nepopisana lista. V družini včeraj obsojenega je kar trem ime Drago Brajdič, še njegovemu očetu in dedku. Ločijo se le po vzdevkih. Oče, ki ga kličejo Milenki, je po poročanju Slovenskih novic zavoljo poskusa uboja in povzročitve lahke telesne poškodbe dobil osem let in pol zapora, ded Đoko in Dejvison pa nekaj mesecev pogojne kazni zaradi lahke telesne poškodbe. Dejvison si je še eno pogojno kazen prislužil, ko je, spet na sprehajališču ob Krki, mladoletnemu domačinu brez razloga z enim udarcem dvakrat zlomil čeljust.

Hudorovič se je leta 2019 s sostorilcem lotil 90-letne Justine C. Na njenem domu jo je udaril, da je obležala na tleh, prerezala sta kabel stacionarnega telefona in pobegnila s 185 evri, ki sta jih našla pod posteljno blazino. Hudorovič je bil takrat obsojen na tri leta in osem mesecev aresta. Za zadnji kaznivi dejanji mu bodo sodili v ločenem postopku, vendar ne sodnik Žnidaršič, ki se je moral zaradi Brajdičevega priznanja krivde izločiti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • PiaGaziEnderjaAnal 09:47 29.februar 2024.

    Ciganska posla

  • duc1 09:13 29.februar 2024.

    In za take modele zidajo hotel v Dobrunjah.

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 08:02 29.februar 2024.

    Naj se končno uvede institucija zapora s prisilnim delom..Delo naj bo navedeno kot "obvezna terapija" in za "zmanjšanje ogljičnega odtisa", saj kramp in lopata ne proizvajata emisij.. Takšen sklep bo gotovo naletel na pozitiven odziv v EU.. :DD