Slovenija > Črna kronika
23 ogledov

Sarkozy takoj priznal poraz

Naslovnice v Franciji Reuters
Končni izidi: Holland dobil 51,62 odstotka glasov, Sarkozy 48,38 odstotka. Na volišča je odšlo 80,34 odstotka volilnih upravičencev.

Socialist Francois Hollande je tako dobil 1,13 milijona glasov več kot Nicolas Sarkozy. Sarkozy je že včeraj zvečer priznal poraz in svojemu nasprotniku po telefonu čestital za zmago. "Francija ima novega predsednika. Francois Hollande je bil demokratično izbran in to moramo spoštovati," je povedal.

Strankarskim kolegom je povedal še, da desnosredinske Unije za ljudsko gibanje (UMP) ne namerava voditi na junijskih parlamentarnih volitvah.

Hollande je tekmecu čestital za petletno vodenje države, za kar si po njegovih besedah zasluži spoštovanje. Sam je obljubil, da bo predsednik vseh. Kot je dejal, je "ponosen, da ljudem znova lahko da upanje".

Po razglasitvi rezultatov so ljudje na ulicah praznovali tako zmago Hollanda kot tudi poraz Sarkozyja. Državljani mu najbolj zamerijo rekordno brezposelnost in pomanjkanje reform, ki bi Francijo potegnile iz krize.

Slabo na borzah

Razplet volitev v Franciji in Grčiji je močno vplival na evropske borze: vse so v rdečih številkah. Najhuje je bilo na grški borzi, ki je dopoldne zabeležila 8,2-odstotni padec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.