Slovenija > Črna kronika
5194 ogledov

Šef za kokain naj bi bil Kristijan Kamenik

Kristijan Kamenik D. M. Kristijan Kamenik
Hudodelski združbi so zasegli 6,5 kilograma kokaina, še druga mamila in 50.000 evrov gotovine.

Ime Kristijan izhaja iz latinskega Christianus, tega pa povezujejo z grško besedo hristianos. Skratka, pripadnikom krščanske vere. V šesti božji zapovedi stoji: "Ne ubijaj!" In Kamenik po sodbi celjskega okrožnega sodišča res ni, saj je bil lani oproščen vpletenosti v štirikratni umor v Tekačevem leta 1997, čeprav sodba zaradi pritožbe tožilstva še ni pravnomočna.

V nobeni od desetih božjih zapovedih pa ni omenjena preprodaja drog. Zaradi te je bil obravnavan tudi že v Italiji, Srbiji in na Hrvaškem ter obsojen na dolgoletne kazni, kar pa naj ga ne bi izučilo.

Damjan Apollonio | Avtor: zajem zaslona Damjan Apollonio zajem zaslona
Aretirali tudi učiteljico

V začetku februarja je 250 kriminalistov izvedlo hišne preiskave na območju policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje, Koper in Murska Sobota. Prostost so odvzeli dvajsetim osumljencem, pripor je bil odrejen šestim, med njimi Kameniku, pri katerem naj bi po poročanju Večera našli kilogram kokaina. V razbitju mednarodne kriminalne združbe so aretirali celo učiteljico v osnovni šoli 8 talcev v Logatcu.

Potek akcije so danes v prostorih mariborske policijske uprave predstavili Damjan Apollonio, vodja sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi, vodja mariborskega sektorja kriminalistične policije Stanko Vidovič in vodja oddelka za splošno kazenske zadeve pri specializiranem državnem tožilstvu Izidor Rojs.

Šifrirane komunikacije

Po Apollonievih besedah so bile vloge v hudodelski združbi strogo hierarhično razdeljene, osumljenci pa so med seboj komunicirali s kriptiranimi sredstvi. To je bilo za preiskovalce še toliko bolj zahtevno, vendar pač morajo hoditi v korak s časom. Kot je dodal, se na območju Evropske unije in pridruženih članic letno iz preprodaje drog obrne 140 milijard evrov, izkupiček pa vlaga v nepremičnine in tako opere: "Zato se policija ukvarja tudi z nezakonito pridobljenimi koristmi."

Je pa ob dejstvu, da so v zadnjih letih zaključili več mednarodnih kriminalističnih preiskav, v katerih so storilci uporabljali šifrirane komunikacije in temni splet, opozoril še na nekaj: "Policija že dlje časa opozarja, da je trenutna kazenska zakonodaja toga in ni več primerna za preiskovanje in dokazovanje najhujši oblik organizirane kriminalitete."

Kot je dejal Vidovič, se je preiskava začela leta 2020, ko so ugotovili da se osumljenca iz okolice Ptuja ukvarjata s preprodajo drog, eden od njiju je bil zaradi tega že obsojen v tujini. Ko se je izkazalo, da je vpletenih več ljudi, so začeli z izvajanjem zakonitih prikritih metod. Štajerca sta preprodajala kokain in marihuano, ki sta jo kupovala na različnih koncih, tudi v Mariboru in Ljubljani. Za dobavo kokaina pa je bila v večji meri pristojna "oseba iz okolice Slovenske Bistrice". Očitno  Kristijan Kamenik.

Zaslužili bi 650 tisočakov

V zaključni akciji so zasegli 6,5 kilograma kokaina, šest kilogramov amfetamina, nekaj kilogramov MDMA, odkrili več prostorov za gojenje konoplje in odvzeli 126 sadik ter 10 kilogramov trave, ob tem pa še skoraj 50.000 evrov gotovine. Na trgu bi se združba okoristila za približno 650.000 evrov.

"Dvaindvajset osumljencev, starih od 29 do 51 let, je izvršilo najmanj 44 kaznivih dejanj. Preiskava je uvedena zoper osemnajsterico, med katero je več specialnih povratnikov. Osem so jih že obravnavali zaradi proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, četverico pa za kazniva dejanja v zvezi z nasiljem," je povedal Vidovič. 

Mimogrede, pri učiteljici iz Logatca niso našli mamil, so ji pa zasegli "predmete, pomembne za nadaljni postopek", in to tudi v šoli. V organizaciji združbe se omenjata tudi Avstrija in Italija, izvor droge pa kriminalisti še iščejo. Prav tako preiskujejo, če je z akcijo povezan zaseg osmih kilogramov amfetaminov v Mariboru le malo zatem.

Ker naj bi bila kazniva dejanja izpeljana v hudodelski združbi, osumljencem v primeru sojenja grozi od pet do 15 let zapora.

Komentarjev 13
  • andrija 06:21 08.februar 2024.

    večkrat obtožen,še večkrat oproščen

  • atamama 21:51 07.februar 2024.

    1kg kokaina ob količini, ki jo dnevno konzumira SLO srenja je to manj kot ''štamprle'' vode, ki jo mora spiti odrasel moški. In to naj bi bil šef? Potrčko, ki je nabavljal od manjših dobaviteljev. Pa tudi pota gospodova informacij ...prikaži več kažejo na to, da je bila celotna akcija odstranitev konkurence drugim dobaviteljem. Ni se zmanjšala dostopnost na trgu, pa tudi cene niso zanihale. In to pove vse o kosti, ki se gloda. Pa cena banan je padla, so v akciji.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:02 07.februar 2024.

    Kamenjak ni šef, pač pa šefek. Je pa zanimiv naš pravosodni sistem, ki oprošča kar vse po vrsti ali pa naredijo, da primer zastara.