Slovenija > Črna kronika
48552 ogledov

Šefica lekarne v žep pospravila 90.000 evrov

ortopedska bolnišnica valdoltra Nataša Čepar Ortopedska bolnišnica Valdoltra
Nekdanja vodja lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli se ne sprijazni s svojo obsodbo zaradi nedovoljenega sprejemanja daril. Njeno pritožbo je danes obravnavalo višje sodišče v Ljubljani.

Ena največjih korupcijskih afer v slovenskem zdravstvu je izbruhnila decembra 2013, ko so kriminalisti opravili hišne preiskave na skoraj 60 naslovih po vsej državi. Ker so sprejemali podkupnino od podjetja Emporio Medical, ki je bolnišnicam dobavljalo medicinsko opremo, so bili obsojeni priznani zdravniki, a vsem zaradi milosti višjega sodišča nazadnje ni bilo treba za rešetke.

Nataša Faganeli | Avtor: D. M. Nataše Faganeli na pritožbeno sejo ni bilo. D. M.

Rok Vengust, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki, ki je bil obsojen na dve leti in dva meseca zapora ter vračilo 33.000 evrov premoženjske koristi, in ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman, ta je dobil tri leta zapora, ob vračilu 45.000 evrov premoženjske koristi, sta nazadnje kazen lahko prestala v vikend zaporu. Nekdanjemu predstojniku Ortopedske klinike UKC Ljubljana Vanetu Antoliču so kazen leta in pol zapora spremenili v delo v splošno korist.

Ena zadeva je zastarala

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so sodili tudi novomeškemu ortopedu Gregorju Kavčiču, Nataši Faganeli in Jani Šturm, nekdanji prokuristki v podjetju Emporio Medical ter kasneje v firmi Advant, a se je sojenje zatem razdelilo v dva postopka, posebej za Kavčiča in posebej za Faganelijevo in Šturmovo. Ša kasneje so izločili tudi postopek zoper Šturmovo, ki ji zaradi zdravstvenih težav še vedno niso sodili.

Kavčiča so januarja lani obsodili na tri leta zapora, a je, po poročanju Večera, sodišče sodbo razveljavilo, ponovnega sojenja pa ni bilo, ker je zadeva zastarala.

Lahko je še delala kot farmacevtka

Petinpetdesetletna magistra farmacije Nataša Faganeli je bila kot vodja lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra – imela je 2.500 evrov plače – zadolžena tudi za nabavo medicinskega materiala. Da ga je naročala prek podjetja Emporia Medical, je, kot izhaja iz sodbe ljubljanskega okrožnega sodišča, prejela 66.000 evrov, ko je Jana Šturm ustanovila Advant d.o.o., pa je začela izdelke nabavljati pri njej in iz novega naslova obogatela še za 22.800 evrov. Skupno skoraj 89.000 evrov je prejela izključno v gotovini, ki seveda ni izsledljiva.

Senat pod vodstvom sodnice Dejane Fekonje ji  je julija lani izrekel tri leta zaporne kazni, 35.000 evrov denarne ter odvzem protipravno pridobljene koristi, ne pa tudi prepoved opravljanja farmacevtske dejavnosti za dve leti, kar je še predlagalo tožilstvo.

Naj jo oprostijo

Faganelijeva se je takoj odločila za pritožbo na višje sodišče, a je na današnjo sejo ni bilo. Zastopal jo je novi zagovornik, odvetnik Jernej Radež, ki je nanizal kopico razlogov, zakaj naj senat višjih sodnikov, predsedoval mu je Janko Marinko, njegovo klientko oprosti obtožb oziroma zadevo vrne v ponovno sojenje pred drugim senatom, ta pa naj ji izreče milejšo kazen.

"Obstajajo neskladja med razlogi za sodbo in listinami, na katera se ta sklicuje," je povedal med drugim. Nekatere listine naj bi bile namreč v obrazložitvi sodbe označene z drugimi številkami kot v sodnem spisu. Radežu se je zdela problematična tudi postavitev izvedenca Nacionalnega forenzičnega laboratorija, saj da je ta v službi države in tako lahko pristranski, prav tako bi moralo prvostopenjsko sodišče dokazati vsako gotovinsko izplačilo, ki naj bi ga dobila Faganelijeva.

Redko je toliko dokazov za korupcijo

Pritožil se je tudi Damijan Pavlin, odvetnik podjeta Advanta, ki je zaradi dajanja podkupnin dobilo 50.000 evrov kazni. Po njegovem bi moral biti, med drugim, z izločitvijo postopka zoper Šturmovo izločen tudi postopek zoper Advanto.

Specializirana državna tožilca Boštjan Jeglič in Iztok Krumpak sta pritožbi obrambe zavrnila kot neutemeljeni. "Redko v korupcijskih aferah obstaja toliko dokazov kot v tej zadevi. Sodišče prve stopnje je bilo izčrpno in prepričljivo," je bil jasen Jeglič.

Senat višjega sodišča bo sodbo poslal strankam po pošti. 

 
 

Komentarjev 11
  • bobubob 14:07 21.september 2023.

    Take zadeve so tu že običaj - kot je tudi običaj, da plebs tule odhaja na volitve nekritično obkrožat svoje leve ali desne guruje, ne glede na to, da oni in njihovi nasledniki že leta podtikajo požare na istih krajih, ...prikaži več nato pa jih glasno gasijo z bencinom in zahtevajo poleg vsega še spoštovanje. Da je tu zdrave pameti kaj malo dokazuje tudi današnji odnos plebsa do 'stroke' ki jih je še nedavno zelo očitno nalagala, nato pa še zastrupila. Fizično in psihično. A plebs še danes ploska tem lažem.

  • satir 08:19 21.september 2023.

    Slovenija je lahko dober zgled kako je treba izvajati korupcijo marsikateri skorumpirani afriški ali karibski državi.

  • ico8 23:31 20.september 2023.

    Ne cudite se, ta je tudi sla skozi mocvirniskega cefurja solo!