Slovenija
29 ogledov

Smučarji: Obrazec, ki vam lahko pomaga

(Foto: Renata Škrjanc) Žurnal24 main
Smučarjem, ki se bodo v prihodnjih dneh podali na smučišča, policija priporoča izpolnitev posebnega obrazca.

Policisti ob lepem vremenu pričakujejo povečano število ljudi na smučiščih in v gorah. Ob tem opozarjajo na upoštevanje FIS pravil varnega smučanja, nošenje čelade in izogibanjem nevarnim situacijam. Posledice so najpogosteje padci, trki in poškodbe. Med najbolj ranljive skupine na smučiščih spadajo predvsem mladi, starejši in slabši smučarji. 

Posebno skrb je treba nameniti tudi smučarski opremi. Prav zato gorenjski policisti vsem predlagajo popis in fotografiranje opreme zaradi prepoznave v primeru tatvine. Kranjskogorski policisti v preventivne namene že več let uporabljajo poseben obrazec. Nanj vpišejo vse podatke o smučeh (znamka, tip, barva, dolžina, tovarniška številka) in okovju ter tudi morebitne posebnosti, kot so poškodbe in morebitna servisna popravila. 

Policisti vse, ki se bodo podali v gore, opozarjajo na zahtevne razmere, zamrznjene dele poti, veliko nevarnost pri prečenju pobočij ter na veliko nevarnost zdrsov in padcev. Cilj prilagodite svojim zmožnostim in v primeru nevarne situacije turo prekinite. 

Primer obrazca, ki ga uporabljajo policisti:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.