Slovenija > Črna kronika
6714 ogledov

Ugotavljajo, če sta ji mama in očim polomila tudi rebra

Jeseniška deklica
1/5
Saša Despot
So zadebeline na rebrih posledica poškodb ali rasti kosti?

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje za smrt dveletne jeseniške deklice proti obtoženima Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju. Na njem so med drugim brali vsebino pisem, ki sta si jih na skrivaj pošiljala obtožena iz pripora, a je bila javnost iz tega dela sojenja izključena. 

V prvem delu je sodišče glede poškodb reber znova zaslišalo izvedenca medicinske stroke Radka Komadino in Antona Laha, ne pa tudi sodne izvedenke in radiologinje Katarina Šurlan Popovič, ki je zaradi komunikacijskega šuma danes ni bilo. 

Travmatolog Komadin je ocenil, da so zadebelitve na rebrih, ki so razvidne na rentgenskem posnetku skeleta pokojne deklice iz dne 2. julija 2016, nastale zaradi zloma oz. poškodb, starih med nekaj tedni do nekaj mesecev. Drugače je menil Lah, ki ocenjuje, da so zadebelitve posledica rasti kosti oz. naravnega razvoja pri otroku. 

Otroški čevelj Sojenje Slovenija Zakaj bi izkopali truplo jeseniške deklice? Sanda Alibabić Slovenija Na jeseniški deklici ugašala tudi cigarete

Oba sta se strinjala, da so tovrstne poškodbe pri otrocih redke in pogosto povezane s poškodbami drugih notranjih organov, celjenje zlomov pa se pri otrocih zaradi rasti kosti razlikuje od celjenja kosti pri odraslem človeku, zaradi česar se po dolčenem razdobju posledice zlomov zabrišejo. "Po dveh letih verjetno ne bi videli več, da je bila deklica poškodovana," je razložil Komadin. 

Štiri faze celjenja kosti

Pojasnil je, da celjenje kosti poteka skozi štiri različne faze in ocenil, da je iz rentgenskih posnetkov razvidno, da je bilo celjenje zloma reber na desni strani pri deklici med tretjo in četrto fazo. Drugače je menil Lah. "Takšne spremembe na kosteh niso značilne za posledice kakršnega koli zloma rebra," je bil na zaslišanju jasen Lah. 

Komadin je razložil, da v zadnjih fazi celjenja zloma na rentgenskem posnetku ne vidimo "bunkic", ampak približno dva centimetra dolge zadebeline, ki je posledica rasti kosti. "Če bi bile zadebeline povezane le z biologijo oz. naravnim procesom, bi bile vidne tudi na drugih rebrih, a jih tam ni," je bil do Lahovega izvedenskega mnenja kritičen Komadin. 

Sanda Alibabić | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komadin in Šurlan Popovičeva, ki bo zaslišana naknadno čez dober teden dni, sta bila postavljena za izvedenca kot strokovnjaka komisije Medicinske fakultete v Ljubljani. Oba sta mnenja, da so spremembe na rebrih pokojne deklice posledica poškodbe oz. zloma. 

Zdravnika ljubljanskega kliničnega centra sta 2. julija ob pregledu posnetka pljuč deklice opazorila na star zlom dveh reber. Posnetek si je ogledal tudi Lah, a je nasprotno menil, da rebri nista bili zlomljeni. Zaradi razhajanja v ocenah je tožilka Tina Lesar predlagala imenovanje novega izvedenca oz. komisijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Javnost iz branja pisem izključili

Po zaslišanju izvedencev so sojenje zaprto pred očmi javnosti nadaljevali z branjem vsebine pisem, ki sta si jih v priporu na skrivaj izmenjevala obtožena Alibabićeva in Jakupi. Preko sorodnikov sta si v pismih pošiljala navodila, kako naj na sodišču pričata. 

Jakupi je Alibabićevi pisal, da bosta drug drugega maksimalno ščitila in ji dajal natančna navodila, kaj naj na sodišču pove. Dogovarjala sta se glede izpovedi o tem, kako je deklica dobila poškodbe, tudi tiste, ki so bile zanjo usodne. 

Več o vsebini pisem lahko preberete v prispevku iz prejšnjega sojenja: 

Sanda Alibabić Jeseniška deklica Slovenija Namesto, da bi se pokesala, se želita izogniti kazni. V njunih pismih so odkrili ...
Komentarjev 4
  • Avatar Zala
    Zala 22:40 04.september 2017.

    Pošasti v človeški podobi živita na naš račun in še vedno dihata zrak. Snujeta svojo obrambo in niti ne obžalujeta smrti male deklic. Smrtna kazen bi bila zanju milost, ne kazen.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 19:41 04.september 2017.

    Lepo vas prosim te "pošasti" ne imenujte MAMA in očim!! Kaj vam res beseda MAMA tako malo pomeni?? Jaz pod imenom MAMA razumem pomoč,podporo skratka človeka,ki se razdaja za svojega otroka!! Mama NIKOLI ne pretepe otroka do smrti najman še svojega!!

  • nizakej 19:23 04.september 2017.

    Ne, sama si jih je. Pri nas imamo dva mulca in oba sta si jih sama polomila. To je danes nekaj normalnega.Sarkazem off... Da vam jebem mater sodniško, da vas ni sram. Ščitite največja govna, tiste nič krive bi pa ...prikaži več najraje javno linčal!