Slovenija > Črna kronika
6973 ogledov

Strah, da ga bodo zastrupili: Predenj postavili šest krožnikov z jedjo

Klemen Kadivec Večer Klemen Kadivec z odvetnikom Brankom Gvozdičem
Domnevni vodja slovenske celice Kavaškega klana Klemen Kadivec je končal gladovno stavko, do nadaljnega mu bodo sodili v nenavzočnosti.

Domnevnega vodjo slovenske celice Kavaškega klana Klemna Kadivca so v celjskem priporu 6. maja izolirali, ker naj bi obstajala nevarnost, da ga bodo iz črnogorske centrale skušali utišati. Na dveurne sprehode je moral sam, tudi hrano so mu dostavljali v sobo. Da bi preprečili morebitni poskus zastrupitve, je pravosodni policist predenj postavil šest krožnikov z jedjo in mu nato izbral enega.

Spet se lahko sprehaja v družbi

Nenehna samota, ki je na 34-letnega Domžalčana slabo vplivala predvsem psihično, naj bi bila glavni razlog, da je 16. decembra začel gladovno stavko. Le vodo in proteine je užival pet tednov, vse do ponedeljka, ko je po poročanju Večera spet sprejel hrano. Sodnik Tomaž Bromše je namreč ugodil njegovi prošnji, ki jo  je izrazil z zagovornikom, odvetnikom Brankom Gvozdičem, da se lahko spet sprehaja z drugimi priporniki.

S svojo stavko pa je zapletel sojenje na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Sodni izvedenec dr. Peter Pregelj je že decembra ocenil, da psihično ni sposoben spremljati obravnav, zato so jih zoper njega začasno prekinili, zatem ga je pregledala še izvedenka internistične stroke.

Sodišče je nato izdalo odredbo za izdelavo sestavljenega mnenja obeh izvedencev, po katerem je Kadivec iz internističnega vidika zmožen navzočnosti na narokih, a mora na vsakih 90 minut dobiti odmor, po mnenju dr. Preglja, ki so ga včeraj spet zaslišali, pa psihična motnja krni njegovo sposobnost sodelovanja. Najverjetnejši vzroki so biološke narave in naj bi bili prehodni, odvisno od njegovega prehranjevanja.

Tudi danes ga niso pripeljali v Ljubljano, ker po mnenju zavodske zdravnice ni bil sposoben prevoza in udeležbe na sodišču, je pa lahko dr. Preglja spremljal prek videokonferenčne povezave.

Že več kot 100 narokov

Senat, ki se je znašel v precepu, ali naj sojenje zoper Kadivca loči od obravnave drugih obtoženih, je po posvetovanju nazadnje sklenil, da ga ne bo: "Začasno izločeni postopek zoper obtoženega se ponovno združi s predmetnim postopkom."

To pomeni, da se bo sojenje nadaljevalo vsem domnevnim članom hudodelske združbe skupaj, dokler si Kadivec ne opomore od posledic gladovne stavke, pač v njegovi nenavzočnosti. Bromše je odločitev, ki sta ji nasprotovala tožilstvo in odvetnik Gvozdič, argumentiral, da konkretna situacija presega zakonske odločbe in je treba izhajati iz ustave, Kadivec si je razpravno nesposobnost ne nazadnje povzročil sam. Z drugimi besedami: za sodnika je vsako ločevanje postopka zgolj nepotrebno zavlačevanje sojenja, na katerem se je do zdaj zvrstilo že več kot 100 narokov. 

Komentarjev 6
  • jakec1575 22:04 24.januar 2024.

    Šus temu in celi crnogorski veji. Specialni tajni odred.

  • rafal 21:09 24.januar 2024.

    Take je potrebno objajčit, da crknejo v mukah....

  • Kojak 20:24 24.januar 2024.

    Ja bogi revček, prav smili se mi, on je res bogi ne pa tisti, fant katerega je ugrabil in so ga kasneje našli zakopanega v okolici Kranja, ali pa možakar katerega so ubili na Viču, ko je peljal otroka v vrtec.