Slovenija > Boj dvesto gasilcev z ognjem pri Novem mestu
4036 ogledov

Tako se je včeraj več kot 200 gasilcev bojevalo z ognjem

1/6
DOLENJSKANews
Po pogasitvi požara v podružnici za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, ki je izbruhnil v četrtek nekaj po 16. uri, se bo lahko začelo ugotavljanje vzrokov zanj, pristojne službe pa bodo začele presojati tudi posledice za okoliške prebivalce in okolje. Odpira se tudi vprašanje ustreznosti objekta.

Gasilci so ponoči požar nadzorovali in skrbeli, da se ne bi razširil. Približno ob 6. uri zjutraj so spet začeli intenzivno gasiti. Na terenu je približno 50 gasilcev. Po besedah direktorja in poveljnika novomeškega gasilsko, reševalnega centra Gregorja Blažiča računajo tudi na helikoptersko pomoč, saj so zanjo že zaprosili slovensko vojsko. 

Pri gašenju se je v četrtek aktiviralo nekaj manj kot 200 gasilcev oz. vsi razpoložljivi novomeški poklicni in prostovoljni gasilci ter gasilci iz nekaterih okoliških občin. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so zaradi vdihavanja dima in lažjih poškodb reševalci nujne medicinske pomoči na kraju oskrbeli 29 gasilcev. Pet gasilcev so zaradi zastrupitve z dimom pregledali tudi v novomeški bolnišnici.

Ogenj je po navedbah gasilcev zajel tako plastične odpadke, predvsem odpadni polivinil, kot tudi lesne sekance in lesne odpadke, vnel pa se je tudi del sistema s sončnimi celicami. Župan Občine Straža Dušan Krštinc, ki pri gašenju požara sodeluje kot gasilec, je dejal, da zdaj gasijo le še del objekta z odpadki. Predvidevajo, da bodo morali še vsaj pet dni po pogasitvi na kraju imeti organizirano požarno stražo. 

Gasilcem je uspelo obvarovati bližnje stanovanjske hiše, del prebivalcev pa so začasno umaknili z domov. Evakuirani prebivalci se po besedah Blažiča še niso vrnili na svoje domove, saj so jim svetovali, naj počakajo do današnjega dopoldneva. Civilna zaščita občanom svetuje, naj se zaradi dima do nadaljnjega ne zadržujejo na prostem in naj ne odpirajo oken.

Gibanje na območju je omejeno

S PU Novo mesto so sporočili, da svoje aktivnosti usklajujejo s štabom civilne zaščite in interventnimi službami. Kraj bo ostal zavarovan s trakom, gibanje pa bo omejeno vse do zaključka del interventnih služb oziroma do zaključka ogleda kraja požara. 

Ogled kraja bo lahko stekel šele, ko bodo strokovne službe ocenile, da je gibanje na območju dovolj varno. Na policiji predvidevajo, da bo to predvidoma v nekaj dneh. "Do takrat se stanje in dogajanje dokumentira, ves čas poteka zbiranje obvestil od morebitnih očividcev in drugih, ki bi lahko dali koristne podatke za kasnejše postopke," še pravijo na policiji. 

Pristojne službe so na terenu

Včeraj so kmalu po izbruhu požara na teren prišle pristojne vladne službe, koordinacijo pa je prevzel poveljnik štaba civilne zaščite Srečko Šestan. Prizorišče požara si je že zvečer ogledala tudi okoljska ministrica Irena Majcen.

požar Straža Obsežen požar Slovenija Gasilcem uspelo omejiti požar, pred njimi še naporna noč

Šele ko bo požar dokončno pogašen, bodo lahko kriminalisti začeli ugotavljati vzroke zanj, je pa Šestan v četrtek za TV Slovenija povedal, da so se požari pojavili na več koncih objekta, tako da je bilo naenkrat več žarišč, kar je po njegovih besedah malo čudno. Po pogasitvi bo znano tudi, kaj natančno je zgorelo, pristojne službe pa bodo lahko začele ugotavljati, kakšne bodo posledice za okoliške prebivalce in okolje.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodo danes v Zalogu vzeli vzorce rastlinja in pridelkov ter jih pregledali, hkrati pa nadaljevali z meritvami onesnaženosti ozračja, je še pojasnil Krštinc. NIJZ je že včeraj zvečer na svoji spletni strani objavil priporočila okoliškim prebivalcem glede zadrževanja na prostem in ravnanja s pridelki. 

V tem objektu za predelavo odpadkov je sicer v preteklosti že nekajkrat zagorelo, več okoličanov in okoljevarstvenikov pa je že večkrat tudi skušalo opozoriti na ekološki problem omenjenega obrata. Majcnova je za TV Slovenija pojasnila, da so si okoljske inšpekcijske službe podjetje Ekosistemi nazadnje ogledale 20. junija. Pri tem so bile ugotovljene določene pomanjkljivosti, izdana je bila ustna odločba za ureditev samega skladiščnega prostora.

Gre za tretji večji požar v tovrstnih obratih v kratkem času, po tistem najbolj odmevnem v vrhniškem Kemisu in manjšem v ljutomerskem podjetju Eko Plastkom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 07:29 21.julij 2017.

    Da so nevarni odpadki tako nezaščiteni ! Kdo bo sedaj odgovarjal ? Seveda nihče ! Kot običajno !