Slovenija > Črna kronika
56674 ogledov

Tragična smrt na štajerski AC: Kriv naj bi bil policist, ki je tudi trener

Nesreča-Tepanje-30.4.2022 PGD Slovenska Bistrica
Smrt romunskega voznika starodobnika na štajerski avtocesti naj bi, tako obtožnica, povzročil policist in trener mladincev v nogometnem klubu Rudar Velenje Goran Halilović.

Velenjski policist Goran Halilović naj bi 30. aprila 2022, malo pred polnočjo med vožnjo proti Tepanju z levega prometnega pasu zavil na desnega in trčil v starodobnika. Tega je odbilo prek pasu za počasna vozila v varnostno ograjo, 44-letni romunski voznik pa je padel iz avta in se tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju nesreče. V Halilovićem golfu sta bila še dva sopotnika, stara 39 in 42 let, vsi trije so bili ranjeni.

Goran Halilović | Avtor: Večer Goran Halilović z odvetnikom Borisom Kandutijem Večer
Alkotest je bil negativen

Poškodovane so odpeljali v mariborski klinični center in celjsko bolnišnico. Tam so sprejeli tudi policista, ki je iz čakalnice odšel domov. In to ne, da bi ga preizkusili z alkotestom oziroma mu odvzeli telesne tekočine. To so storili šele naslednji dan, po osmih urah, ko se je oglasil na policijski postaji, so potrdili tudi na specializiranem državnem tožilstvu (SDT), ki se ukvarja s preiskovanjem in pregonom uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Alkotest je bil  negativen, 0,0.

SDT je vložil obtožnico zaradi kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, zoper katero pa se je Halilović pritožil. Sam trdi, da je Romun s pasu za počasna vozila zavil na levo, pred njega. Posnetek Darsovih kamer, ki ga je dala prejšnji teden predvajati mariborska okrožna sodnica Ksenija Hrastnik, je, roko na srce, precej nejasen. Tožilcu Luki Virantu je kljub temu iz njega razvidno, da je Halilović zavil desno. Zagovornik slednjega, odvetnik Boris Kanduti,  je drugačnega mnenja, zato je predlagal postavitev sodnega izvedenca za preiskavo fotografij in posnetkov varnostnih kamer, ki bi morda lahko na nekakšen način izostril posnetek. Ta bi lahko potrdil ali ovrgel tudi pričanje Halilovićevega sopotnika Amirja H., ki je dejal: "Gledal sem naprej, na cesto, in v daljavi pred nami videl tovornjak. Potem je nenadoma počilo, kot  bi gromozanska kepa snega priletela od strani." Policisti naj bi nanj na kraju nesreče pritiskali, naj prizna, da je on vozil: "Dajali so mi v podpis neko izjavo."

Ti bom pesa pripeljal

A 50-letni Halilović je potrdil da je vozil. Kot trener mladincev v nogometnem klubu Rudar Velenje je tisto soboto ekipo v avtobusu spremljal na tekmo v Miklavž na Dravskem polju, njegova prijatelja Amir H. in Edin K. pa sta se peljala z njegovim avtom. Po srečanju so nameravali še do Maribora na člansko tekmo, ker pa so vstopnice nazadnje odstopili mladincem, so povečerjali in se napotili nazaj v Velenje. Med jedjo so se dogovorili, da bo za volan sedel Halilović, ki zato po Amirjevih besedah tudi ni pil.

To je zatrdil tudi obtoženi, ki se je, ob svojih dolgoletnih policijskih izkušnjah, čudil, da zaradi menda odrejenega strokovnega pregleda na poti v bolnišnico ni dobil policijskega spremstva. Je pa že na kraju nesreče hotel preskus z alkotestom: "Policista sem pozival, naj mi da pihat, ker lahko opravljam preskus. Po mariborsko mi je odvrnil 'Ti bom pesa pripeljal'."

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji mesec.

Komentarjev 7
  • Kmodri_ 23:31 19.februar 2024.

    A niso policaji pri nas nad ljudje? Sam vprašam...

  • Naklonsky 11:28 19.februar 2024.

    Pri policistih so alkotesti večkrat negativni…

  • hubertfast 11:15 19.februar 2024.

    Sicer ne vem resnice. Mi pa res ni jasno, da kako tip ni dobil alkotesta ne na kraju nesreče, ne nato v bolnišnici. Standard je, da že ko malo prekoračiš hitrost, je obvezna priloga še pihanje.