Slovenija > Črna kronika
23919 ogledov

Varnostnik v bolnišnici zbrcal rakavega bolnika

Drago Kavre D. M.
Drago Kovre, ki je zbolel za rakom prostate, metastaze so se razširile po vsem telesu, je ob sporu z varnostnikom tehtal vsega 50 kilogramov.

"V zadnjem času sem prišel malo k sebi. Imam že 55 kilogramov," nam je povedal Izolan Drago Kavre, ki bo jutri praznoval 62. rojstni dan. A še vedno je šibek in na številnih zdravilih, "oktobra sem dobil nova, ker imam hude reakcije na injekcije. Komaj sedim, vendar analgetikov nočem jemati".

Drago Kavre | Avtor: D. M. Drago Kavre D. M.
Prinesel ji je šparglje

Naš sogovornik je bil od 27. marca do 7. aprila letos hospitaliziran v izolski bolnišnici. Njegovo stanje je težko, rak na prostati se je razširil po vsem telesu. Medicinske sestre so vzorno skrbele zanj, predvsem ena mu je zaradi svoje zavzetosti, da ne bo pomote, takšna je do vseh bolnikov, ostala v spominu.

Hotel se ji je zahvaliti z nabranimi šparglji, zato se je v nedeljo, 16. aprila, skozi urgentni oddelek napotil do urologije in pri tem uporabil kodo za odpiranje vrat, namenjeno obiskovalcem. V čakalnici je po svojih besedah kakšnih dvajset minut pregledoval elektronsko pošto, nato je prišel varnostnik, češ da tam nima kaj početi.

Zlepa ali zgrda

Kavre mu je pojasnil, da je hotel obiskati medicinsko sestro, varnostnik pa mu je odvrnil: "Imam navodilo, da vas pospremim iz bolnišnice. Zlepa ali zgrda." Poklical je tudi policijo, da ima v avli pacienta, ki je bil "izpuščen iz oskrbe in je zato civilist".

V nadaljevanju naj bi varnostnik pograbil Kavretov nahrbtnik in se z njim spustil po stopnišču, vmes mu je menda ves čas govoril, da je "za v Idrijo". V recepciji je tudi Kavre prosil sprejemno sestro, če lahko pokliče policijo.

Spor se je nadaljeval zunaj, pred urgentnim centrom. Kot je povedal Kavre, je sedel na klopco in poklical 113: "Dejal sem jim, da me je varnostnik napadel. Spet sem šel na urgenco, ker so me bolele roke in trtica. Pri vpisnem okencu je pristopil isti varnostnik in me začel porivati skozi vrata, se z rokami večkrat zaletel vame."

Zunaj mu je Kavre, kot nam je pojasnil, povedal, da je v čitalcu pustil zdravstveno kartico. Varnostnik je odšel ponjo "in mi rekel, naj ne izigravam bedaka. V tem času me je udarjal po vsem telesu, ne spomnim se več, kje in kolikokrat".

Uporabil neprimerno silo

Med tepežem naj bi ga varnostnik ves čas podil, naj gre na kolo, a Kavre menda ni našel ključka od ključavnice, je pa izvlekel švicarski nožek s petcentimetrskim rezilom. Varnostnik naj bi se takrat res razjezil in ga podrl na tla: "Zdaj si šele faca."

"Brcnil me je v prsni koš in skušal zadržati moj nožek, s katerim sem nato potegnil po hrbtišču njegove dlani, enkrat pa tudi iztegnil roko proti njegovemu trebuhu in ga z nogo odrinil od sebe. Nazadnje je rekel, glej, si me porezal, in odšel," je pojasnil Kavre. Kmalu zatem so prispeli policisti.

Junija so Kavreta ovadili zaradi kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe, ki pa jo je državno tožilstvo ovrglo, ker da je varnostnik ravnal nepreudarno in uporabil neprimerno silo, ob dodatnem določilu, da je treba z bolniki ravnati posebno skrbno in preudarno.

Bojim se, da ostanem brez hiše

Kavre je nato vložil ovadbo zoper varnostnika zaradi grožnje, krive ovadbe in lahke telesne poškodbe, ki jo je koprska policija posredovala tamkajšnjemu tožilstvu. Toda v sredo po pogovoru s tožilko je začel razmišljati, da bi od kazenskega pregona odstopil, ker da na sodišču ne bo nihče hotel pričati proti varnostniku, za katerim tako ali tako stojijo "tretje osebe": "Z njegovim kaznovanjem ne bi dosegel skoraj nobene izboljšave v izolski bolnišnici. Če bi izgubil, pa bi nazadnje moral povrniti še vse stroške postopka, bojim se, da bi ostal brez hiše."

Komentarjev 31
  • _Non_ 18:27 04.december 2023.

    Vse najboljše ob rojstnem dnevu, gospod Kavre!

  • Avatar Andrej42
    Andrej42 15:30 04.december 2023.

    Manjka še najmanj 2/3 zgodbe. 1. izjava varnostnika - zakaj je dobil navodilo, da je pacient nezaželen? 2. izjava medicinske sestre - po mojem mnenju je pacient njeno dobroto jemal z drugega vidika in ji to ni bilo všeč, posledično ...prikaži večo je tudi varnostnik dobil navodilo, da pacienta ne spusti do nje.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 22:38 03.december 2023.

    Ne vem kaj se je točno dogajalo , toda uporaba sile , sploh pa nad bolnikom , ki je prebolel raka je absolutno nesprejemljiva zadeva , pa naj se obrača kakor hoče. Ta varnostnik mora biti enostavno ob službo in ...prikaži več moral bi plačati tudi odškodnino za bolečine in strah in za moralno nesprejemljivo obnašanje. Vprašanje je tudi ali bi Matoz branil reveža , tako kot brani tistega kmeta , ki so mu pravilno odvzeli krave. Tule je zaključek lahko samo tak,da barabe branijo barabe in ne poštene ljudi.