Slovenija > Črna kronika
21075 ogledov

Vlomil v 54 hiš, policist ga je ustavil zaradi bizarnega razloga

Romun Nicu Ovidiu Mogos je po vsej Sloveniji vdiral v hiše in to, ko so bili lastniki večinoma doma. Nekatere naj bi, so prepričani, celo omamil.

Nicu Ovidiu Mogos iz Romunije ima pri svojih petintridesetih za seboj že bogato kriminalno kariero. Specializiral se je na vlome, zaradi česar so ga v preteklosti zaprli v Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Švedskem. Poleti 2020 si je očitno za tarčo izbral Slovenijo. Če bo spoznan za krivega, bo najverjetneje pri nas rekorder po številu vlomov v hiše v eni sami noči.

Počakal do polnoči

Nicu Ovidiu Mogos | Avtor: Tomaž Skale/Dnevnik Nicu Ovidiu Mogos Tomaž Skale/Dnevnik
V našo državo je 24. avgusta pred tremi leti in pol vstopil z Madžarske prek mejnega prehoda Pince. Zatem so policisti z vseh koncev, od Ljubljane do Gorenjske in Štajerske, začeli dobivati prijave vlomov v družinske hiše. Ljubljanska okrožna tožilka Helena Zobec Dolanc mu jih očita kar 54 in to na predrzen način.

Ker je bil res predrzen. Vlomilci se svojega posla običajno lotijo potem, ko se prepričajo, da stanovalcev ni doma, sploh med prazniki ter zimskimi in poletnimi šolskimi počitnicami. Mogos se na to ni oziral. Z orodjem je vdiral skozi okna ali vhodna vrata praviloma po polnoči in preiskal prostore, medtem ko so lastniki, seveda ob izklopljenem alarmu, če so ga imeli, saj so bili doma, spali sen pravičnega. Očitno je profesionalec, saj ni povzročal ropota, morda kakšen šum, ki pa očitno ni vzbudil pozornosti. Pri tem je vstopal celo v spalnice in denimo z nočne omarice ukradel mobitel.

Morda jih je s čem poškropil

Kljub temu so se oškodovanci z rahlim spancem spraševali, kako da se vendarle niso predramili. Nekateri sumijo, da jih je omamil, poškropil s kakšnim uspavalnim sredstvom, in od tod morda zjutraj grenek priokus v njihovih ustih.

Ena od žrtev pa ga je vendarle zalotila. "Ne vem, zakaj sem se okoli pol štirih zbudila, mogoče me je predramil kak zvok. Zasačila sem ga v dnevni sobi. Močno sem se prestrašila. Najprej sem mislila, da je sin, ki je rekel, da bo prišel domov s študija zaradi zdravstvenih težav," je po poročanju Dnevnika povedala v preiskavi. Ko je ugotovila, da se je zmotila, je zakričala. "Oblečen je bil v črno, na glavi je imel podkapo in lučko, da si je svetil. Ko sem zavpila, je brez besed pobegnil." Sosed je dodal, da se je odpeljal z avtom.

Ni uporabil varnostnega pasu

Mogos je po obtožnici ob telefonih kradel denar, zlatnino in računalnike, tudi teleskop je bil vmes, povzročil pa za od nekaj sto do 20.000 evrov škode. V isti noči naj bi vlomil v več hiš, v Verju pri Medvodah recimo v tri. Plen naj bi vozil v domovino in se nato vrnil po novega.

Razkrinkali so ga zaradi prav banalnega razloga. Kot smo podrobnosti izvedeli na včerajšnji obravnavi, je policist Gorazd K. 17. oktobra 2020 v Ljubljani opazil nepripetega voznika sivega mercedesa C180 in s službeno octavio zapeljal predenj z napisom Stop policija, vozite za menoj. Mogos mu je nekaj časa res sledil, nato pa pospešil po Cesti dveh cesarjev, a zaradi prevelike hitrosti na križišču s Cesto v Zeleni log treščil v ograjo pred hišo.

Iz avta, ki ga je kupil vsega tri dni prej in je bil registriran na njegovo ime, je vzel belo vrečko, nekaj hotel pobrati še iz prtljažnika, a mu je zaradi prihajajočega policista zmanjkalo časa. Stekel je v neznano, očividci so lahko povedali le, da si je preoblekel jakno.

V prtljažniku tudi sef

Zaradi povzročitve prometne nesreče se je na kraj pripeljal tudi policist PP Ljubljana-Vič Roberto B., ki se je včeraj po vsem tem času spominjal le, da je bil mercedes odklenjen, da je v njem videl sef, in da je preiskavo prevzel sektor kriminalistične policije. Sodnica Urška Čebela je zato prebrala uradni zaznamek, ki ga je napisal tisto oktobrsko popoldne, in iz katerega izhaja, da so bili v prtljažniku sef z vložki za pritrditev na zid, računalnik, na katerem se je po vklopu izpisalo lastnikovo ime, ženska torbica, športna oblačila in športna obutev. "Klical sem na Operativno-komunikacijski center in ugotovilo se je, da so policisti PP Medvode 14. oktobra obravnavali vlom v hišo, iz katere je izginil prav ta računalnik. Zato sem sklepal, da so predmeti ukradeni ali uporabljeni pri kaznivih dejanjih," je takrat zabeležil Roberto B.

Izročili so nam ga Švedi

Večina robe je bila ukradene, športne copate pa je, vse kaže, Mogos nosil na vlomilskih pohodih. In tokrat se verjetno ne bo ponovilo Tekačevo, kjer so slovenski sodni izvedenci skušali dokazati, da se odtis čevlja Nike, najden na prizorišču štirikratnega umora, ujema s Kamenikovim, a so jih tuji strokovnjaki povsem porazili, in je bil ta edini ključni dokaz izločen iz sodnega spisa.

V Nacionalnem forenzičnem laboratoriju so namreč ugotovili, da sledi z vlomov v pet hiš zagotovo ustrezajo podplatom copatov Nike, najdenih v prtljažniku mercedesa, v dveh primerih pa je verjetnost velika. Prav tako je verjetnost, da sledi v več hišah v Kranju in Škofji Loki pripadajo Mogosovim adidaskam.

Zanimivo je tudi, kam je pobegnil potem, ko se je peš izmaknil ljubljanskim policistom. Vse destinacije niso znane, zaradi tatvin pa je nazadnje pristal v švedskem zaporu. Skandinavci so nam ga izročili 21. julija lani.

Komentarjev 9
  • Avatar Uroš Fric
    uros8 15:54 26.januar 2024.

    Glede na to, da se v tej državi legalno krade, mu ne bo hudega. Pohvala pa gre vseeno policistom, ki so začeli postopek in ga pripeljali do konca.

  • kapibara 15:02 26.januar 2024.

    Dejstvo: Če bi takemu odsekali noge NAD kolenom, nebi več vozil avta, bejžal in ropal hiše..

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:52 26.januar 2024.

    Spremenit je treba zakon.Če taka baraba vstopi v tvojo hišo,ga imaš pravico ustrelit,pa da vidiš,če se bo še kdo upal vlamljat