Slovenija > Črna kronika
26865 ogledov

Vzgojiteljico v vrtcu davil in še zabodel

davljenje Profimedia Fotografija je simbolična.
Mitja Orešek je bil zaradi umora partnerice Štefanie Takač iz nizkotnih nagibov maja obsojen na 22 let in pol zapora. Kazen se mu zdi pretirana in njegovo pritožbo je danes obravnavalo višje sodišče v Mariboru.

Sedeminštiridesetletni poklicni voznik in zidar Mitja Orešek ter 35-letna vzgojiteljica v vrtcu Štefania Takač sta se 10. septembra lani v domači hiši v Peskovcih na Goričkem po prepričanju tožilstva sprla zaradi njegovega ljubosumja. Najprej so odmevale glasne besede, sledilo je fizično nasilje. Orešek je partnerico, kot narekuje obtožnica, več kot minuto davil z mehkim trakastim predmetom, podobnem zadrgi, nezavestni pa s kuhinjskim nožem, ki je imel 17 centimetrov dolgo rezilo, zadal še usodne rane v levo stran prsnega koša. Dogajanja v shrambi njuna otroka nista videla, a naj bi ga slišala.

Mitja Orešek | Avtor: Mitja Orešek
Sam poklical policijo

Nekaj po šesti popoldne je Orešek poklical policijo, "ker sem ubil svojo partnerico", brata naj bi obvestil, kaj je storil, in mu naročil, naj pride po otroka, sosedo pa, da ji ne bo mogel več pomagati pri delu, ker ga čaka zapor. 

Pred okrožnim sodnikom v Murski Soboti Milanom Regvatom se ni zagovarjal, je pa slednji prebral njegov pisni zagovor. V njem je izpovedal, da ga je Takačeva varala in zaničevala ter da je na veselicah rad plesal, ona pa se je medtem zapletala z drugimi moškimi. SMS sporočila svojim domnevnim dopisevalcem naj bi pošiljala, ko je bil zraven, in ga s tem dodatno izzivala. Po njegovih besedah ji je dejal, da si bo nekaj storil, če se bo tako norčevala iz njega, in zavrnila naj bi ga, da kar, bo imela vsaj mir pred njim. "Na koncu mi je vseeno hudo, da se je to zgodilo, in če bi lahko čas zavrtel nazaj, tega ne bi naredil, saj sem že iskal stanovanje, da bi se odselil," je še zapisal.

Prav tako je zanikal, da bi nadzorne kamere leta 2019 postavil za kontrolo Štefanie, namenjene naj bi bile lažji skrbi za njenega nepokretnega strica, ki jima je podaril hišo in sta bila dolžna skrbeti zanj. Sploh pa naj bi jih naročila ona.

Lagala naj bi, da si ne dopisuje več z drugim

Tožilka Jana Rogan mu je za umor iz nizkotnih razlogov ob priznanju krivde ponudila 19 let zapora, ker pa v to ni privolil, je predlagala 25 let aresta. Dobil je dve leti in pol manj, vsekakor preveč po mnenju njegovega zagovornika, odvetnika Mojmirja Šafariča, ki je pojasnjeval, da njegov klient ne zanika dejanja, zavrača pa krivdo za očitano kaznivo dejanje. Kot je dejal, se je Orešek zanj odločil hipoma in ga torej ni načrtoval, poudaril pa še, da si je Takačeva dopisovala z drugim moškim in možu lagala, da je s tem početjem prenehala.

Zato se je v Oreškovem imenu pritožil na višje sodišče, češ da je šlo za uboj na mah – kazen je od enega do deset let zapora – ali v najhujšem primeru za uboj, za tega je zagroženih od pet do 15 let aresta.

Otroka sta pri Oreškovih starših

Na današnjo pritožbeno sejo na višje sodišče v Mariboru Oreška ni bilo, je pa Šafarič  dejal, da njegovi stranki ni mogoče očitati ljubosumja, če pa že, je bilo na meji normalnega, saj je od partnerice sprejemal takšne signale, da ni vedel, pri čem je. Senatu višjih sodnic je predlagal razveljavitev prvostopenjske sodbe, na ponovljenem sojenju pa da naj se pregleda tudi vsebino na telefonu Takačeve. Doslej je niso, ker menda telefona ni bilo mogoče odkleniti.

Pritožilo se je tudi tožilstvo. Višji tožilec Darko Simonič je dejal, da je bilo Oreškovo ljubosumje očitno: "Seznanjen je bil s tem, da želi partnerica končati zvezo, vendar vztrajal, da bi ostala skupaj. Mogoče se jo je odločil umoriti, ko je dojel, da je res konec, vsekakor pa to ni bilo v afektu."

Po njegovem mnenju bi ga jeza lahko minila v tisti minuti, ko je davil Takačevo, a ga ni, zatemo jo je še pokončal z nožem. Govora je torej o naklepu, zato tožilstvo nasprotuje razveljavitvi sodbe, vztraja pa pri prvotno predlagani kazni, 25 let zapora.

Odločitev višjega sodišča bo znana v enem mesecu. Otroka, ki sta izgubila mamo, zdaj živita pri babici in dedku, Oreškovih starših.

Komentarjev 10
  • Luksi 09:06 07.september 2023.

    Dejansko je dobil veliko premalo. Takšne psihopate je potrebno odstraniti iz družbe za toliko časa, da ne bo več sposoben ponoviti dejanja. Če to pomeni dosmrtno obsodbo tudi prav, hkrati je pa sojetnike treba obvestiti o njegovih dejanjih.

  • pofukanavlada22 07:23 07.september 2023.

    JEBEM TI MATER NOVINARSKO ZA TA NASLOV!

  • bostjan550 06:56 07.september 2023.

    Kaj se vam že čisto rola? Vzgojiteljico v vrtcu? V katerem?