Slovenija > Črna kronika
44394 ogledov

Z nožem razmesaril prijatelja in sobo pomazal z iztrebki

azilni dom Anže Petkovšek Azilni dom na Viču
Višje sodišče v Ljubljani je včeraj obravnavalo pritožbo Alžirca Fataha Rašida Adaourija, ki se mu zdi kazen 16 let in sedem mesecev zapora odločno previsoka.

Devetindvajsetletni Alžirec Fatah Rašid Adaouri je v Sloveniji zaprosil za mednarodno zaščito, a so ga zavrnili. Kljub temu bo, če bo obstala sodba ljubljanskega okrožnega sodišča, pri nas bival naslednjih 16 let in sedem mesecev, in to na naš račun. Visoko kazen, ki ji sledi petletni izgon iz države, si je nakopal s poskusom umora rojaka Khierdina Tahraouija v azilnem domu na Viču 12. aprila lani. Ironično, na sodišču sta krvnik in njena žrtev zagotavljala, da sta velika prijatelja, celo kot brata sta si.

Rašid Fatah Adaouri | Avtor: D. M. Fatah Rašid Adaouri in njegov odvetnik Peter Kobentar sta se javljala prek videokonference. D. M.
Žrtev je spala

Na tisto torkovo dopoldne je Tahraoui spal v svoji postelji, z obrazom proti zidu, ko ga je iznenada napadel Adaouri. Z nožem z desetcentimetrskim rezilom ga je enajstkrat zabodel v vrat, zatilje, prsni koš in roko. Krvaveča žrtev je zbežala in se s pomočjo sostanovalcev zabarikadirala v jedilnici. Napadalec ni odnehal, z nožem in roko je razbil steklo na vratih, ustavil ga je šele varnostnik, ki ga je poškropil s solzivcem. Tahraouiju so takoj nudili prvo pomoč, ga odpeljali v bolnišnico in mu tako rešili življenje.

Adaouri se v preiskavi ni zagovarjal, na predobravnavnem naroku pa na vprašanje sodnice, ali krivdo priznava, ni odgovoril, zato je smatrala, da je ne. O tem, ali se strinja z obtožbo, je povedal: "Bral sem neke papirje. Malo sem razumel." Kar ne more biti čisto res, ker ima v pravnem postopku na voljo tolmača.

Raje v zapor kot nazaj v Alžirijo

Sojenje je potekalo v smeri dokazovanja, da ima Adaouri resne psihične težave in v času dejanja ni bil prišteven. Poleg tega, da je sam razlagal o svoji, kot je rekel, norosti, zaradi katere da se je že v domovini in Nemčiji zdravil v psihiatričnih ustanovah, je to potrdil tudi  Tahraoui. Na Viču so ju v isto sobo namestili prav na njuno željo, da bi  Tahraoui pazil na prijatelja, ki je impulziven in agresiven. Tako se je stepel z nekim Farukom in  Tahraoui ga je takrat miril ter si morda s tem prislužil njegovo zamero. A je pretirano trditi, da je bil to ključni povod za napad z nožem. Adaouri je namreč  Tahraouiju zaupal, da gre raje v zapor, kot da ga Slovenija vrne v Alžirijo.

V azilnem domu je Adaouri tudi obiskoval psihiatra, ki mu je predpisal pomirjevala ter zdravila, kakršna običajno dobijo odvisniki od drog. Te sta uživala skupaj s Tahraouijem – še noč pred dogodkom sta si na Metelkovi priskrbela kokain.

Zažgal je zapor

Da Adaouri resnično ni psihično povsem stabilen, je Adaouri pokazal še na druge načine. Potem, ko so ga priprli zaradi poskusa umora, je zažgal svojo sobo na Povšetovi in po mnenju tožilstva ogrozil 27 pripotnikov v sosednjih prostorih. Povzročil je za dobrih 2.600 evrov škode in si prislužil dvomesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo enega leta.

Z nerazumnim početjem je nadaljeval v koprskem zaporu. Ni se umival, v sobi je opravljal malo in veliko potrebo, z iztrebki pa mazal stene in lino, namenjeno opazovanju jetnika.

Adaourijevo stanje je ocenil sodni izvedenec za psihiatrijo dr. Miha Derganc in ugotovil, da ni duševno bolan, je pa manipulativen in ob svojih neizpolnjenih zahtevah agresiven, skratka, nakazuje se disocialna osebnostna motnja. In ker je bil po strokovnem mnenju med dejanjem prišteven, mu sodnica Maja Povhe ni  odredila obveznega psihiatričnega zdravljenja, ki si ga je sam želel - ker ne more trajati dlje od pet let - ampak ga je poslala za rešetke. Edini olajševalni okoliščini pri odmeri kazni sta bili njegovo opravičilo Tahraouiju in dejstvo, da je ostalo le pri poskusu umora.

Bila je samo ena napaka

Včerajšnja pritožbena seja, ki jo je vodila predsednica senata višjega sodišča Lea Habjanič, je, kot se v zadnjem času dogaja vse pogosteje zaradi kroničnega pomanjkanja pravosodnih policistov, potekala prek videokonference. Adaourijev zagovornik, Peter Kobentar iz odvetniške družbe Kobentar, je predlagal vnovično sojenje pred drugim senatom: "Obdolženi ni ravnal na zahrbten način. Poleg tega je izvedenec psihiatrične stroke svoje delo opravil katastrofalno, zato je nujna postavitev novega, da se ugotovi očitna neprištevnost obdolženega."

Na koncu je besedo dobil še Adaouri: "S  Khierdinom sva dolgo prijatelja, kot brata sva si. Nisem ga želel ubiti. Zaradi tega dejanja trpim, a 16 let je dolga doba, imam ženo in otroke. To je nepravična kazen. Zavoljo ene napake človek ne more izgubiti življenja."

Odločitev višjega sodišča bo znana v mesecu dni, medtem pa se nadaljuje sojenje še enemu migrantu, Cocu Filipu Farangali, le da njega ne moremo izgnati, ker v Eritreji vlada vojaška diktatura. Tudi on je, tako kot Adaouri, vihtel nož, in tudi njegova žrtev, brezdomka Maja G. je njegov napad v ljubljanskem Plečnikovem podhodu preživela le po zaslugi hitre zdravniške pomoči.

Komentarjev 29
  • Luksi 08:28 16.oktober 2023.

    Zanimivo, da pisuni ne poročajo o tem, da so migranti sredi Ljubljane posilili žensko in pretepli njenega partnerja: https://moja-dolenjska.si/policija-potrdila-stirje-migranti-v-podhodu-zelezniske-napadli-par-zensko-posilili/

  • LukaMB 09:30 14.oktober 2023.

    Vso črno drhal deportirati nazaj od koder so prišli na meje pa postaviti mrtvo stražo povsod v šengenu. Brez tega pa smo Evropejci državljani tretjega reda, ki rabimo potne liste in nismo deležni popolne podpore kot nek tak invazivni tujec ...prikaži več na vip listi sociale ter državljan 1. reda, ki ne rabi potni list, da bi posiljeval po državah in delal zdraho. Ovce smo pač, takšne je treba hebat.

  • Željko 21:00 13.oktober 2023.

    Če boste takole delali z zdravniki in inženirji bodo vsi ušli halo lepše je treba delat z perspektivnim kadrom!!! Holob ukrepej treba ga je pomilostiti